SHARE

Подписка в интернет настоява столичната улица „Граф Игнатиев“ да бъде преименувана. Над 800 души до момента за застанали с имената си зад искането. Ето какво пишат авторите на петицията:

„Заедно с всички вредни за България действия на този руски политик преките му „заслуги“ за осъждането на Левски на смърт кара всеки истински български родолюбец и патриот да се чувства оскърбен, че една от емблематичните улици в столицата ни носи негово име…

В допълнение всеки наш опит да променим имена на улици, паметници, имена на села и др., наречени на противници, врагове и душмани на България, освен справедливост и вид свобода има и едно съществено информационно предимство… Ще е повод повече хора в Русия да научат истината и да не продължават да живиеят в заблудата, чийто автор са държавните им арогантност и империализъм.“

Подписката за преименуване на улица „Граф Игнатиев“ в София може да подкрепите тук:

Граф Игнатиев, консул на Русия в Цариград, наричан „вицеимператор” заради огромното си влияние в Османската империя, лобира за пред султана за заточване на български владици по време на борбите на българския народ за независима църква. Целта на Руската империя е по този начин да се стопира процесът на единение на българската нация и църква. След залавянето на Васил Левски лично граф Игнатиев настоява пред османските власти Апостола да бъде съден от специален съд и по негово настояване в състава на съда са включени българи, подчинени на руския консул. Целта е ясна – обезглавяване на националното ни освободително движение и подчиняването му на целите на имперската дипломация. Граф Игнатиев е искал да бъде сигурен, че Апостола на свободата  ще бъде осъден на смърт. Третото и може би най-страшно дело срещу българските национални интереси от страна на граф Игнатиев е ролята му в сключеното 1877 г. секретно Райхщадско споразумение между Русия и Австо-Унгария. Това споразумение задължава двете империи да не допускат създаването на голяма, силна и независима българска държава на Балканите. Именно граф Игнатиев гарантира пред султана, че това споразумение ще бъде спазено – на практика по този начин се гарантира последвалото разкъсване на български територии след Руско-турската война и Берлинския конгрес.  Повече можете да прочетете в „Терминал 3„.

Темата за пагубната роля на Русия в борбите на българите за църковна и национална независимост и в частност ролята на граф Игнатиев беше, разбира се, прикривана и фалшифицирана по време на комунизма у нас. Едва в последните години истината за фактите от историята започва да излиза наяве, а един от най-важните учени в тази област е историкът Янко Гочев. Можете да чуете негово интерю пред Българското национално радио по темата.

Подписката за преименуване на улица „Граф Игнатиев“ в София може да подкрепите тук.

SHARE
Магистър по "Европеистика с фокус върху източна Европа" от Амстердамския университет, независим анализатор и преводач.