SHARE

Свидетели сме как в световен мащаб сме случва подмяна на дясното, консрватизма и патриотизма с една фалшива и истерична демагогия, обсужваща определени интереси.

Флагман на тази подмяна в САЩ е именно Fox News, медия която е получавала множество критики, че е загърбила журналистиката и се е превърнала в пропагандна машина. Вчера от нея напусна един от водещите ѝ експерти в областта на сигурността полк. Ралф Питърс и по повод своето напускане той направи забележително изказване:

Той заяви, че медията се е превърнала в „пропагандна машина“, която „прокарва опорните точки на Путин, като омаловажава намесата на Русия в изборите ни и кампанията на Тръмп“.

Той също така изрази увереност, че откритията в досието на британския разузнавач Кристофър Стийл за зависимост на Тръмп от Кремъл звучат достоверни, както и възмущението си от нападките и „все по-отчайващите“ конспиративни теории срещу специалния прокурор, водещ разследването по този казус Робърт Мълър.

Публикуваме цялото изявление на полк. Питърс, като вярваме, че думите му са съотносими към множество други „медии“, превърнали се в рупори на Кремъл и дестабилизиращи западния свят:

„На 1 март уведомих Fox, че няма да си подновя договора. Причините това да ви го пиша са две:

На първо място, искам да благодаря на всеки за сътрудничеството и подкрепата, които сте ми показвали през годините. Тези, работещи зад камерата, асистентите и продуцентите, често не получават нужното признание, но искам да знаете, че винаги съм ценял предизвикателствата, пред които сте изправени и умението да се справяте с тях.

На второ място, съм длъжен да обясня защо напускам. Преди четири десетилетия положих клетва като офицер. Заклех се да „подкрепям и защитавам конституцията“ и този обет не свършва с това, че свалих униформата си. Днес, вярвам че Fox News напада конституционния ни ред и върховенството на закона, като в същото време насажда прояждаща и необоснована параноя сред зрителите си. През 10-те години, в които работих при Fox, съм бил горд от това. Днес ме е срам.

Според мен Fox деградира от това да бъде легитимна и нужна медия за консервативния глас в просто една пропагандна машина, подкрепяща една унищожителна и етично покварена администрация. Когато водещите в праймтайма – които не са служили на страната ни по какъвто и да било начин – отричат факти и емпиричната реалност, за да разпространяват откровено неистинни нападки към ФБР, Департамента по правосъдие, съдилищата, разузнавателната общност (в която служих) и не на последно място към примера за държавен служител и истински военен герой Робърт Мълър. И когато в същото време медията насажда страх с изумителни конспирации, то аз не мога повече да бъда част от нея, дори и от разстояние.

Според мен понастоящем Fox News съзнателно разрушава системата ни на управление за облаги.

Като руски анализатор от много години за мен също е отвращаващо да гледам водещи, които си правят репутация на супер патриоти – и справедливо разгромяваха президента Обама за неговото безумно отношение към Путин, – сега да прокарват опорните точки на Путин, като омаловажават намесата на Русия в изборите ни и кампанията на Тръмп. 

Въпреки все по-отчайващите оправдания се оказва, че тази „куха история“ все пак е била с руски пълнеж през цялото време.

И впрочем: Като разузнавателен експерт мога да ви кажа, че досието на Кристофър Стийл [британският разузнавач, първи открил сведения, че президентът на САЩ е компрометиран от Кремъл] изглежда да е вярно – така действат руснаците. В резултат имаме американски президент, който се страхува от колегата си в Москва.

Тази ми критика не важи изцяло за Fox Business [друг канал от семейството на Fox], където голяма част от водещите продължават да имат уважение към фактите и поддържат интегритет (и не всеки водещ на Fox News е рупор на пропагандата, някои имат кураж). Радвам се и ценя отношенията си с Fox Business и ще ми липсват голяма част от водещите и екипите. Вие сте зрелите.

Също дълбоко уважавам репортерите на Fox, които продължават да правят възможно най-доброто като талантливи професионалисти в отровена среда. Сред тях са някои от най-добрите в занаята.

Затова към всички ви: Благодаря, и както би казал любимият лидер на нашия президент: Досвидания!“

Повече за историята на Fox News и нейния създател Роджър Ейлс можете да научите тук.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.