SHARE

Ариана Хъфингтън, основателят на Thrive Global и жената, която стои зад създаването на Huffington Post, помага на жените от цял свят да се борят със стреса, да спят спокойно и да се чувстват добре. За Woman’s Day тя дава седем златни правила, които може да следва всеки, за да се чувства максимално пълноценен.  

Трябва да благодаря за призива за пробуждане на посещението в колежа на дъщеря ми през 2007. (Беше по-скоро „О, не“ момент, отколкото „Аха-а“ момент.) Кристина поиска от мен по време на посещението да не използвам телефона си. Съгласих се с известни резерви, но това въобще не означаваше, че ще спра да работя. И така всяка нощ след вечеря по време на едноседмичната ни обиколка Кристина заспиваше и аз оставах да работя до късно. На сутринта, след като се прибрахме, аз припаднах от изтощение и си ударих главата, срязвайки окото си и ранявайки бузата си. Именно тогава започнах да си задавам трудни въпроси относно това как живея живота си. Скоро разбрах, че с няколко промени в ежедневните ми навици мога сериозно да променя посоката на здравето и щастието си. Вие също може да вземете в ръце благополучието си!

 1. Организирайте деня около съня си Спокойният сън е вратата към здравословния живот. Веднъж щом започнете да спите повече, е лесно да постигнете други промени. Ако не спите от седем до девет часа на ден, започнете да добавяте 15 или 20 минути на вечер. Мислете го по този начин: има достатъчно ангажименти, свързани с другите, за които намирате време, например кафе с приятел. Гледайте на съня по същия начин и направете същото.
 2. Научете се да медитирате

  Ако се въртите и мятате в завивките всяка вечер, медитацията може би е дългосрочното решение, което може да ви помогне. Проучване, публикувано в списание Explore, открива, че хората, страдащи от безсъние, които посещават шестседмичен медитативен курс (по време на който медитират за 30 минути всяка вечер), са заявили, че имат по-малко проблеми със съня както в края на курса, така и година по- късно.

 3. Минете офлайн по време на деня

  Бързината, която технологията налага в ежедневието ни, може да ви стресира, така че е важно съзнателно да отделите време за изключване от мрежата и презареждане. Отидете на обяд без телефона си, излезте на разходка без телефона си или вечеряйте с приятели без телефона си. Каквото и да изберете, планирайте време без телефона си.

  4. Отделяйте редовно време за доброволческа дейност

  Доброволчеството е точно толкова удовлетворяващо за даващия, колкото за получаващия. То влияе положително на депресията,  нивото на удовлетворение от живота и благоденствието, казва проучване на университета Exeter Medical School във Великобритания. Може да потърсите идеи близо до вас на сайта на  timeheroes [ В оригинал е посочен сайтът idealist.org, редакцията на „Терминал 3“ предоставя българския му еквивалент – бел. прев.]

  5. Зареждайте телефона извън спалнята

  Вашият телефон е трезор, пълен с неща, които могат да ви разсеят далеч от съня (списъци със задачи, имейли и т.н.). Освен това синята светлина потиска производството на мелатонин – хормонът, който регулира съня. Именно поради това с оставянето му другаде вечер вие също ще се почувствате заредени на 100% на сутринта.

  6. Започнете да се изумявате (да, въпреки възрастта)

  Когато се срещате с неща, по-големи от вас, това разширява перспективата ви и ви помага да се фокусирате над живота си. Посветете се всеки месец на една дейност, която е извън рутината: посетете музей, отидете на концерт или просто гледайте звездите.
  7. Превърнете разходките в навик
  Излезте на разходка или се вижте с приятел, докато се разхождате заедно навън. Така се движите, свързвате се с някой друг и жънете повишаващите настроението ползи от това да бъдеш сред природата – и всичко това едновременно.

 

Снимка: The New York Times

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.