SHARE

Разкрита е огромна схема за пране на руски пари, съобщава Guardian, като според документите, които британското издание е видяло, чрез нея са били “изпрани” поне $20 милиарда в периода 2010-2014 г. “Истинската сума може да възлиза на $80 милиарда, смятат разследващите органи”, съобщава изданието.

Британските власти разследват 17 британски банки, сред които HSBC, Royal Bank of Scotland, Lloyds,  Barclays и Coutts, за това, че са участвали в схемата и през тях са минали близо $740 милиона от операция на руски лица от престъпния свят с връзки с Кремъл.

Над 500 души са замесени, сред които руски олигарси, московски банкери и лица, свързани с руската Федерална служба за сигурност (ФСС), наследник на КГБ.  Сред тях е и Игор Путин, братовчед на президента Владимир Путин, който е член на борда на замесената в схемата Московска банка.

 

Разследващите органи все още не са установили всички замесени лица в схемата, която е кръстена “Световната пералня” (Тhe Global Laundromat, от англ. laundromat – пералня на самообслужване, в която се поставя жетон).

С данни по случая се сдобиват руското издание “Новая газета” и международната организация на разследващи журналисти OCCRP, която миналата година разкри и скандала “Документите от Панама” (Panama Papers), който показваше как редица знатни личности, сред които и президентът Путин, укриват парите си чрез офшорни компании.

Документите по новите разкрития включват детайли за около 70 000 банкови транзакции, включително 1920, които са преминали през британски и 373 през американски банки.

Данните са били събрани като доказателствен материал по повод тригодишно разследване на латвийските и молдовските власти. Скандалът в Молдова, от който започват разследванията, води до политическа криза и падането на петима министър-председатели в последните две години.

Този месец молдовският парламент обяви, че руската ФСС се е държала агресивно с молдовски държавници, които са били на визита в Русия. Смята се, че е възможно агресивното поведение да е обвързано с разследването за “Световната пералня”.

Според молдовски държавни служители руската Федерална служба за сигурност е използвала схемата, за да прокара своите политически и икономически интереси в западните страни.

Снимка: REUTERS/Mikhail Klimentyev

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.