SHARE

“Буреносният преврат над европейското небе” и “Новият русофилски президент на България”. Такива са преобладаващите коментари на световните медии след победата на подкрепения от БСП Румен Радев за следващ президент на България. Служители на НАТО заявяват, че сътрудничеството с България може да бъде поставено под напрежение. Според много издания причината за загубата е “неспособността на ГЕРБ да реформира съдебната система и да се избави от пипалата на олигарсите”.

screen-shot-2016-11-14-at-10-15-55-amАгенция Франс прес пише под заглавие “Румен Радев, новият русофилски президент на България” и допълва, че той е “шокирал наблюдателите, казвайки че Крим е “ de iure украински, но de facto руски“.

screen-shot-2016-11-14-at-10-20-11-am
France 24 също излизат със заглавие “България: проруснак е избран за президент”, като припомнят, че “някои наричат Румен Радев “червеният генерал”, който се е възползвал от разочарованието, създадено от бавните усилия на център-дясното правителство на Бойко Борисов да се пребори с корупцията и да реформира публичния сектор”.

screen-shot-2016-11-14-at-10-21-10-amBBC слагат акцент на оставката на Бойко Борисов, като предават, че “коалицията която г-н Борисов формира след преизбирането си през 2014 г., бе зависима от подкрепата на център-леви и националистически партии”. От медията напомнят, че “избраният президент Радев е заявил, че България ще остане в НАТО, но е уточнил, че “да бъдеш проевропеец не значи, че си антируснак”.

screen-shot-2016-11-14-at-10-23-36-amАкцент върху оставката на Борисов е поставен и в английската версия на Al Jazeera, която също отбелязва, че “консервативният премиер подава оставка, след като кандидатът на неговата партия претърпя тежка загуба от проруски генерал в президентските избори”.

Deutsche Welle заявяват, че “колапсът на правителството на малцинството на Борисов навярно ще доведе черноморската страна до месеци на политическа несигурност”.

screen-shot-2016-11-14-at-10-25-31-am“Българският премиер напуска, след като проруският кандидат спечели президентството”, пише базираното в Брюксел Politico и заключението на изданието е, че “балканската страна се впуска в нова политическа криза”.

“България изглежда, че рязко ще смени курса отново към стратегическата орбита на Москва, след като социалистическият кандидат Румен Радев спечели президентството в убедителна победа в неделя, принуждавайки център-десният министър-председател Бойко Борисов да си подаде оставката.” Politico е изключително влиятелна специализирана коментарна уеб медия, известна с достъпа си до високите етажи на европейските и евроатлантическите институции в Брюксел.

В статията се споменава, че “служители на НАТО са притеснени от присъствието на толкова открито проруска фигура в президентството и отбелязват, че сътрудничеството с България може да бъде поставено под напрежение”.

От медията напомнят, че в победното си изявление Румен Радев “изрази оптимизъм, че избраният президент на САЩ и руският президент Владимир Путин мога да очертаят по-положителен геостратегически курс”.

Медията също така дава своя прочит за загубата на Цецка Цачева. “ГЕРБ се превърна в лесна мишена за обществения гняв заради корупцията. Въпреки че Борисов се представяше за силовак, готов да оправи България, гласоподавателите до голяма степен са разочаровани от неспособността на ГЕРБ да реформира съдебната система и да се избави от пипалата на олигарсите.”

Някои медии правят паралел между изборите в България и победата на проруския кандидат Игор Додон в Молдова.

screen-shot-2016-11-14-at-10-26-22-am“Избортите в страните от бившия съветски блок представляват заплаха за ЕС от една все по-експанзивна Русия”, пише Guardian в навечерието на двата избора. “Проруски президентски кандидати се смята, че ще спечелят в България и Молдова.”

“Избирателите в България и Молдова могат да увеличат влиянието на Русия в Източна Европа в неделя в потенциални нови удари за Европейския съюз.

В България антиимигрантското, проруско послание на Румен Радев, новак в политиката, бе добре прието от българите, които са обезсърчени от членството си в ЕС, докато блокът се бори с възхода на националистическите партии и решението на британците да напуснат.”

“Буреносният преврат над европейското небе”, коментира Le Monde избора на молдовския и на българския президент.

“Победата на г-н Додон заедно с тази на друг проруски кандидат в България звучи като гръм  в европейското небе и представлява ново предупреждение за Брюксел”, пише френският вестник.

Associated press напомня, че “България се присъедини към НАТО и ЕС, но много българи все още чувстват културен и исторически афинитет към Русия, а страната е силно зависима от руските енергийни доставки, което я прави уязвима за политически натиск от Кремъл“.