SHARE

Когато през 2005 датският вестник Jyllands-Posten публикува карикатура на пророка Мохамед едва ли някой е предполагал, че се слага началото на нова битка за свободата на словото, която минава през свободата на изкуството.

След стрелбата в редакцията на Charlie Hebdo битката се оказа война, която взе първите си жертви. В България също имахме своя скандал, когато от НОВА Тв внезапно прекратиха договора с Чавдар Николов (Терминал 3) и свалиха неговите карикатури.

Защо България е на 113 място по свобода на медиите, готови ли сме да се погледнем през увеличителното око на карикатурата и колко свобода можем да понесем?

Отговор на тези въпроси търсят известните карикатуристи Христо Комарницки (в. „Сега”) , Чавдар Николов (Терминал 3), Алла и Чавдар Георгиеви („Новинар“), Илиян Савков („Стандарт”) и Анатолий Станкулов („Дума”), които правят съвместна изложба в галерия Сезони.

Всеки от тях участва с по 15 свои карикатури. Изложбата ще бъде открита днес, 21 юни, в 18.30 часа и ще продължи до 13 юли в галерия „Сезони“.