SHARE

Следващият премиер на Румъния може да е Севил Шайде

Още с победата на социалдемократите в Румъния стана ясно, че изборът на премиер може да е проблемен. Причината е, че техният лидер Ливиу Драгнеа е съден за изборни манипулации, което го възпрепятства от заемането на висши държавни постове според румънското законодателство.

В резултат социалдемократите предложиха Севил Шайде за министър-председател на страната. Ако кабинетът й бъде одобрен, тя ще стане както първата жена министър-председател на страната, така и първият премиер с мюсюлманско вероизповедание. В предишния кабинет тя заемаше поста на  министър на регионалното развитие.

Междувременно лидерът на АЛДЕ Калин Попеску-Търичану бе избран за председател на Румънския сенат. АЛДЕ са коалиционният партньор на социалдемократите

Попеску-Търичану бе единственият кандидат и получи подкрепа от АЛДЕ, като и от социалдемократите и от Демократическия съюз на унгарците в Румъния.

В Македония ще има прегласуване, което може да обърне резултата от вота

След политическите дрязги и протести от миналата седмица, кулминирали в протестите от ВМРО-ДПМНЕ пред македонската Държавна избирателна комисия, комисията уважи иска на опозицията в лицето на социалдемократите за прегласуване в секция Теарце.

На 25 декември ще бъде проведен повторен вот, за който са регистрирани 714 гласоподаватели. Но той може да промени съотношението в македонския парламент, при което ВМРО-ДПМНЕ да не може да сформира правителство.

След вота на 11 декември 51 места от 120-местния парламент са за ВМРО-ДПМНЕ и 49 за социалдемократите. При албанския Демократичен съюз за интеграция отидоха 10 места, новото движение “Беса” получи 5, “Алиансът за албанци” – 3, а Албанската демократическа партия – 2 места.

Тази седмица председателят на Демократическата партия на албанците (ДПА) Мендух Тачи подаде оставка като председател на партията. Решението на Тачи да се оттегли идва след като партията му спечели само 2 места на парламентарните избори, а преди това имаше седем депутати.

Турската полиция задържа зам.-председателя на парламента

В петък турската полиция задържа вицепредседателя на парламента и член на прокюрдската „Демократична партия на народите“ Первин Булдан. Подробности около причината за действията на турските власти към момента не се съобщават, предава агенция “Фокус”.

Също така в страната са задържани 31 предполагаеми симпатизанти на ДАЕШ. Още 10 заподозрени са издирвани от полицията. Властите също така са освободили задържаните членове от семейството на убиеца на руския посланик.

Междувременно два турски изтребителя в бойна готовност са навлезли на гръцка територия, в близост до остров Хиос, предава Ekathimerini.

Инцидентът се е случил във вторник следобед, като в същия ден турски транспортен самолет е нарушил гръцкото въздушно пространство 19 пъти, предава изданието.

Гръцките кредитори ще забавят мерките за облекчаване на дълга на Атина 

От началото на месеца Атина и нейните кредитори започнаха спор, тъй като премиерът Алексис Цирпас иска правителството да отпусне коледни бонуси на социално слабите граждани.

Тази сряда кредиторите са решили да направят компромис, като очакват обещание от  гръцкото правителство, че отпуснатите средства за социална помощ ще бъдат еднократни.

Гръцкият финансов министър Евклидис Цакалотос трябва да изпрати писмо, в което да потвърди, че коледните бонуси за пенсионерите и облекченията за ДДС за някои региони са еднократни мерки.

Александър Вучич обяви, че Сърбия ще получи изтребители, танкове и бронирани машини от Русия

Timeo Danaos et dona ferentes, или в случая “Пази се от даровете на руснаците” – съвет, който очевидно сръбският премиер Александър Вучич не иска да спази и реши да приеме дара на Кремъл от 6 изтребителя МиГ-29, 30 танка Т-72, 30 патрулни машини БДРМ-2, и 14,5 мм оръдия.

Подаръкът идва след среща на Вучич с руския министър на отбраната Сергей Шойгу. Но като всичко от Кремъл подаръкът идва с уловка. Техниката е остаряла и Сърбия трябва да плати 180-230 млн. евро за модернизирането ѝ.

„Ние подобрихме своите приятелски отношения и ще направим общи три- и петгодишни планове за сътрудничество“, предава агенция “Фокус” думите на Вучич.

*На снимката: Външният министър на Русия Сергей Лавров и премиерът на Сърбия Александър Вучич, които се срещнаха миналата седмица.