SHARE

Руският „медиен цар“ Михаил Лесин, дългогодишен служител на Владимир Путин, умря при неизяснени обстоятелства през ноември 2015 във Вашингтон. Почти година по-късно ФБР обяви, че смъртта на 57-годишния руснак е била инцидент вследствие на алкохол, който е довел до това Лесин да падне от хотелската си стая и да получи смъртоносни рани в главата, врата и други части на тялото.

Няколко агенти на ФБР под анонимност обаче споделят различна история.

Според тях Лесин е бил пребит до смърт – по твърдения на един от агентите с бейзболна бухалка, –  като убийството се е случило ден преди той да се срещне със служители на Департамента по правосъдие в САЩ. 

Едно от основните постижения на Лесин е създаването на пропагандния канал Russia Today, или RT. Според ФБР агентите Департаментът по правосъдие се е интересувал от Лесин основно за това „как работи пропагандната машина“ и са платили хотелската стая на руснака.

„Това, което мога да ви кажа, е, че няма и един човек във ФБР, който вярва, че той се е напил, паднал и умрял. Всички мислят, че му е видяна сметката и Путин или Кремъл стоят зад това“, споделя един от агентите през BuzzFeed.

От показанията им не става ясно кой е искал смъртта на Лесин и по каква причина и нито един от агентите на ФБР не е бил лично замесен в разследването за смъртта.

През 2014 г. опозиционерът Алексей Навални разкрива, че Лесин е имал имущество в Щатите за милиони долари, съобщава Washington Post. Тогава Лесин изпада в немилост пред руския президент и подава остава от конгломерата „Газпром-Медия“.

След оставката той започва да обикаля света и да си харчи парите. Това привлича вниманието на американски сенатор, който пише на тогавашния главен прокурор на САЩ Ерик Холдър с молба Департамента по правосъдие да разгледа финансите на Лесин.

Лесин „бе добре, докато не дойде това писмо“, споделя анонимен американски разузнавач пред медията. След това „Путин реши да се отърве от него като потенциална слабост. И в момента, в който Путин го отхвърли и той изгуби закрилата му, съдружниците и съперниците на Лесин го погнаха“.

Трудно е да се каже до каква степен тази история е истинска, тъй като ФБР не е разсекретило никакви материали от разследването.

Още при смъртта му критици на Кремъл предполагат, че Лесин е щял да сключи сделка с американските власти да им съдейства с информация срещу Кремъл, ако те оставят финансите и имотите му в САЩ.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.