SHARE

Ах, НАРОДА, мили приятели. Всеки път, като се сетя за НАРОДА, и ме хваща една гордост, тури му пепел. Не съм сам на тоя свят. Имам си НАРОД, и то не какъв да е, а древен, малък, но страшно мъдър. И то по един такъв ненатрапчив начин.

НАРОДА. Вие всичките, разбира се, не сте част от НАРОДА. Чел съм ви статусите, не може да се говори за дълбока генетична мъдрост и връзка с предците. Не усещам у вас никакво желание да тропнете едно хорце на гроба на Левски.

Но други са част от НАРОДА. Например баба Дора, дядо Добри, професор Михаил Константинов, вероятно и част от футболистите от националния отбор. Откъде беше една обикновена жена Баба Илийца? Познахте! От НАРОДА! Чорбаджи Марко, макар и малко чорбаджия, също беше представител на НАРОДА.

Изобщо има чорбаджии и чорбаджии. По Българско по принцип имаме късмет на чорбаджии. Ако да речем някой е кос-коджамити директор на мина, ще раздава на хората купони да си купят храна, а и магазини ще построи, та да има къде да си харчат купоните. Един немски чорбаджия не би се сетил. Вероятно просто би давал по-големи заплати на работниците. Парите са мръсно нещо и бездушно. Друго е да има човешко отношение.

Или да речем нашия чорбаджия вестникар, ще предупреждава НАРОДА за всичките опасности, които го грозят. Най-вече опитите въпросният НАРОД да бъде претопен, унищожен или поне унизен посредством кражба на авторските права за киселото мляко.

Прави впечатление, че НАРОДА винаги е поставен пред някаква смъртна заплаха. Обаче ей го – хилядолетие и половина почти и все ни се разминава. Вероятно защото имаме късмет на чорбаджии. Не им гледайте в чинията – колкото и да имат, малко им е! По-дребните чорбаджии като селските кметове често решават да повдигнат духа и самочувствието на подопечните и си купуват по някой чисто нов мерцедес за сметка на бюджета. Може да текат реки по улиците и да няма канализация, но поне няма да се излагаме с кмет в евтина кола! От тия неща НАРОДА трупа гордост.

НАРОДА приятели! Той е мъдър! И най-вече има единна ВОЛЯ! Като юмрук. Ако не сте съгласен с ВОЛЯТА, значи не сте част от НАРОДА, вероятно го мразите и никак няма да е чудно, ако пропускате да споменете пред чужденци, че сме изобретили киселото мляко, компютъра, чушкопека и закуската “комплект”.

Нашият НАРОД е най-мъдър, но и други показват признаци на мъдрост. Да речем английският НАРОД въстана като един и категорично смачка физиономията на една дребна самозабравила се прослойка от 49% от населението, която искаше да остане в Европейския съюз. В Америка НАРОДА показа също нечувано единство и показа среден пръст на тия над 50% ояли се олигарси, които не харесват г-н Тръмп. Турският НАРОД може да са ни клали пет века и да са по-турци от алпийска фирма “Дъглас”, но си избраха човек от тях, който ги разбира и си ги води накъдето трябва.

Сега като се замисля, вероятно не турският народ ни е клал пет века, а либералният им глобалистки елит. Баташкото клане определено прилича на нещо, запланирано в редакцията на в. „Ню Йорк таймс“. Изобщо елитът е лош и самозабравил се. Отколе иска да ни унищожи като НАРОД. Елитът няма нищо общо с чорбаджиите, които са част от НАРОДА и имат нелеката задача да му дават път и насока в борбата с елитите.

Но българският НАРОД все пак е най-мъдър. За разлика от английския няма желание да напуска ЕС, понеже си иска еврофондовете. Мъдростта е такава, че той знае от кое разбира и от кое не. Понеже НАРОДА по принцип няма два лева да се усмихне, той от пари не разбира. Затова, слава Богу, чорбаджиите разпределят еврофондовете помежду си и така е най-добре за всички.

Понякога ми е адски мъчно, че сте толкова заблудени и не сте част от НАРОДА. Никой не ви е виновен, че сте толкова прости. Той и НАРОДА е прост, но по един мъдър и непреходен начин. Простотията на НАРОДА по някакви мистични пътища се превръща в мъдрост. Пък и колкото и да сме прости, сме втори по интелект в света след евреите, които едва ли играят съвсем по правилата. Половината носят очила, тая работа хич не е народна.

Изобщо Ванга и Дънов ги разбират тия работи. Ванга беше част от НАРОДА. За Дънов не съм сто процента сигурен.

Сега като се замисля, не познавам на живо почти никой, който да е от НАРОДА. А познавам и професори и зидаромазачи. С който и да приказвам, все се оказва, че не е на 100% съгласен с това, което според вестниците е единствената и неоспорима воля на НАРОДА. Може би затова са чорбаджиите – за да могат да съберат мъдростта на народа, някак да я обобщят и да ни я представят в удобен вид.

Ах, НАРОДА, приятели. Той да е жив. И нашият и другият, по-големият и още по-мъдрият, който знае по-добре от нас от какво имаме нужда.

SHARE
Доктор по математика от Станфордския университет.