SHARE

Тереза Мей изпрати официално писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск с искане за забавяне на Brexit, след като правителството призна, че сега страната официално е в „криза“, съобщава Huffigton Post, London.

Броени дни преди Великобритания да напусне, премиерът поиска член 50 да бъде удължен най-късно до 30 юни, за да й се даде повече време, за да се справи с блокажа в парламента.

Той бе предизвикан, след като министрите, които са про-Brexit, се заявиха категорично против продължително забавяне.

Днес Мей изглеждаше сякаш по-скоро ще подаде оставка, отколкото да поиска удължаване на срока за излизане.

„Като премиер не съм готова да отложа Brexit повече от 30 юни“, каза тя, като подчерта, че по-дълго забавяне ще доведе до „неприемливо“ изискване Обединеното кралство да участва в изборите за Европейски парламент.

Андреа Лидсъм, парламентарен лидер на управляващите, каза тази сутрин, че е „абсолютно необходимо да сме извън ЕС преди изборите, които започват в края на май.

Брюксел заяви, че трябва да знае „причината и полезността“ на всяко искане на Обединеното кралство за удължаване на срока, преди да реши дали да го предостави.

Говорител на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, каза тази сутрин, че „търпението се изчерпва“.

Европейската комисия се противопоставя на плана на Тереза Мей да забави Brexit до 30 юни според изтекла вътрешнодипломатическа нота на ЕС, инфромира The Independent.

Прегледът на ситуацията с Brexit показва, че лидерите на ЕС ще се сблъскат с „противоречив“ избор за кратко удължаване на член 50 до 23 май или дълго забавяне поне до края на тази година.

„Всяко удължаване, предлагано на Обединеното кралство, трябва да продължи до 23 май 2019 г. или да бъде значително по-дълго и да изисква европейски избори“, се казва в изтеклия документ, получен от информационната агенция Ройтерс. „Това е единственият начин да се защити функционирането на институциите на ЕС и тяхната способност да вземат решения.“

Решението дали да се удължи и до каква продължителност не зависи от Брюксел, а 27-те други държави-членки на ЕС, които трябва единодушно да одобрят всяко забавяне. По време на разговорите за Brexit обаче, държавите членки все повече се доближават до позицията на Европейската комисия.

Ако те се съобразят с нейните препоръки, Тереза Мей ще трябва да избере между много кратко удължаване или точно обратното – много по-продължително. Последното е вероятно да е неприятно за нейната партия и кабинет, докато първото може да не е достатъчно дълго, за да постигне нещо – в зависимост от това какъв е в крайна сметка нейният план.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.