SHARE

„Бях права да предоставя на Русия възможност да обясни действията си, но тя реагира с пълно презрение към мащаба на събитията. Те не предоставиха никакво достоверено обяснение, което да предположи, че са изгубили контрол върху химическото оръжие. Никакво обяснение как оръжието бе използвано в Обединеното кралство, никакво обяснение защо Русия има недекларирана програма за химически оръжия, в нарушение на международното право. Наместо това те третираха химическата атака в Европа със сарказъм и незачитане.

Затова няма никакво друго заключение, освен че Русия е отговорна за опита за убийство на г-н Скрипал и дъщеря му. И заплашването на живота на невинни граждани в Солзбъри. Това представлява незаконно използване на сила от Русия.“

Това заяви британският премиер Тереза Мей, след като постави краен срок до днес Русия да представи достоверно обяснение за химическата атака, извършена в Солзбъри, Великобритания, над опита за убийство с химическо оръжие на двойния агент Сергей Скрипал.

„Тази руска агресия ще бъде посрещната с категоричен отговор заедно с нашите съюзници“, допълни премиерът.

Незабавно, според Виенската конвенция, Обединеното кралство ще изгони 23 руски дипломати, които са идентифицирани като агенти на разузнаването – най-голямото прогонване на руски дипломати за над 30 години.

На второ място, ще бъде прието ново законодателство срещу заплахи от агенти на враждебни страни, каквото в момента има само срещу терористи.

Също Британия ще проследява и подсили проверките по летища и граници срещу руски граждани, които могат да целят да застрашат сигурността на британците.

„Ще замразим руските активи, когато имаме доказателства, че те могат да застрашат живота или собствеността на британските граждани.“

И Британия ще преследва „големите престъпници и корумпираните елити“ на Русия, които се помещават в Британия. „Няма място за тези хора и техните пари в нашата страна“, заяви Мей.

Мнозина руснаци спазват закона и са добре дошли, но тези, които целят да нарушат закона – посланието ми е ясно: „Не сте добре дошли тук.“

„Ще прекратим всички високопоставени срещи между Обединеното кралство и Руската федерация.“ Включително визитата на външния министър Сергей Лавров.

Тереза Мей ще сътрудничи с Франция и Германия, както и НАТО и ЕС за силен международен отговор.

В речта си лидерът на опозицията Джеръми Корбин за пореден път се усъмни във вината на Русия, макар заключението на разследващите да е категорично, че става въпрос за военно оръжие, което може да бъде изработено единствено от руската държава.

Корбин повтори тезата на Кремъл, че Британия не е предоставила доказателства за отговорността на Русия, което бе посрещнато с викове „срам“ в парламента.

В отговор Тереза Мей заяви:

“Това не е въпрос на дипломация. Това е въпрос за виновността на руската държава. Ясно е, че имаме консенсус на нашите съюзници, както и на депутатите в нашия парламент. Единствено съжалявам, че нямаме съгласие с лидера на опозицията, който можеше да се възползва от случая, за да осъди деянието на руската държава.”

Скрипал и дъщеря му бяха нападнати в Солзбъри, Великобритания, с „нервен агент“ (нервнопаралитично вещество) – химическо оръжие – използвано от края на Втората световна война за множество покушения. Веществото не позволява правилното функциониране на нервната система и смъртта може да настъпи за минути.

При покушението пострадаха 21 души, а трима остават в критично състояние.

Сергей Скрипал е бил шпионин – двоен агент – работил за руското военно разузнаване ГРУ, но впоследствие „сменил отбора“ и разкрил на британските служби MI6 самоличноста на няколко руски шпиони.

Руснаците го разкриват и залавят. През 2006 г. Скрипал е осъден на 13 години лишаване от свобода. Четири години по-късно обаче Москва и Вашингтон постигат споразумение да разменят няколко западни шпиони, сред които е и Скрипал, за 10 руски, задържани от ФБР. Така Скрипал намира убежище във Великобритания и през последните години дори е преподавал лекции за руския шпионаж и ГРУ. Той, също така е сътрудничел на частната разузнавателна фирма Orbis, изготвила доклада за връзки на Тръмп с Русия.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.