SHARE

Британското правителство възнамерява да спре свободното движение на граждани на ЕС незабавно след като страната напусне съюза през март 2019 г., като въведе „по-селективен подход“ към европейската емиграция, а на бизнеса бъде препоръчано да „задоволи нуждите си с местна работна ръка“.

Това разкри Guardian, който се сдоби документ на правителството, описващ драконовите рестрикции срещу европейски граждани.

В него се предвижда и европейските граждани, които възнамеряват да останат за повече от шест месеца, да преминат регистрация и да оставят пръстови отпечатъци в службите.

На нископлатената работна ръка от ЕС няма да ѝ бъде позволено да остане за повече от две години, а високоплатената ще получава разрешителни между три и пет години.

„Правителството ще разгледа икономическите и социалните нужди на страната по отношение на миграцията от ЕС, вместо да оставя това на искащите да дойдат тук и работодателите“, пише в документа, датиран от август 2017 г.

Документът възнамерява да отмени и правото на повечето европейски мигранти да си закупят имот в страната и налага нови ограничения за водене на семейството в страната.

Този документ рязко противоречи на досегашните намерения на правителството. Финансовият министър Хамънд, който е проевропейски настроен, бе заявил, че единствената промяна за европейските граждани ще бъде, че те ще е нужно да се регистрират в момента, в който страната напусне съюза.

Според изтеклия документ на премиера Мей на европейските граждани ще им трябва разрешение за престой от британското вътрешно министерство (Home Office).

От в. Times съобщиха, че плановете на Мей са довели до разцепление в кабинета и силно недоволство сред администрацията, която настоява вътрешния министър Амбър Руд да смекчи драконовите мерки.

„Този [документ] бе написан от служители на МВР, които все още са верни на Тереза Мей, а не на Амбър Руд. Тя се опитва да промени документа значително и това няма да бъде позицията на правителството“, заява анонимен източник на Times, който визира факта, че преди да стане премиер, Тереза Мей бе вътрешен министър.

Другият намек на този източник е, че Консервативната партия не възнамерява да следва политиката на Мей – приемайки я за „служебен премиер“, който ще бъде заменен в определен момент преди следващите избори.

Плановете на Мей може да са драконови (и да е абсурдно ЕС дори и да помисли за преговори при такива последствия), но те могат да й послужат пред най-крайното крило на консерваторите, които не искат никакви прегови с ЕС и радикално намаляване на имиграцията в страната.

Течът идва и след като на два пъти в редовното допитване до членовете на партията челни позиции зае името на крайноконсервативния депутат Джейкъб Рийс Мог (първия път той дори не е бил сред опциите за отговор, а членовете са писали името му на ръка, а втория път зае първа позиция).

Тази седмица Рийс Мог отказа да е заеме и позиция в кабинета на Тереза Мей – сигнал, че се е устремил към върха на британската политика.

Възможно е с този ход Мей да се опитва да го задмине по антиевропейска и антиимигрантска реторика. Въпреки това шансовете на британския премиер да поведе консерваторите на следващи избори са минимални.

SHARE