SHARE

Днес в Лондон мъж бе арестуван, след като удари с колата си трима души пред двореца „Уестминстър“, където се помещава парламентът на Обединеното кралство, съобщи BBC. Никой от пострадалите не е с животозастрашаващи рани. Органите на реда разглеждат случая като нов опит за терористичен атентат. 

Макар терористичните актове да продължават, последните години отбелязват значителен спад както на успешното им предотвратяване, така и на жертвите в Европа. Публикуваме материал на Европейския парламент относно: Тероризмът в ЕС: нападения, смъртни случаи и арести

Терористичната заплаха в ЕС претърпява изменения през последните години. Вижте нашата графика с данни за броя на нападенията, загиналите и арестуваните.

Числата относно терористичните нападения

Убийството на журналисти от списанието „Шарли Ебдо“ в Париж през 2015 г. отбеляза началото на серия от терористични нападения, повечето от които бяха мотивирани от краен ислямизъм. В рамките на 2015 г. бяха убити 150 души в ЕС, през 2016 г. 135 души загубиха живота си, а през 2017 г. броят на убитите беше 62.

Ситуацията през 2017 г.

Общо 33 терористични нападения са регистрирани през 2017 г. − повече, отколкото в предишни години. От тези 33 нападения десет се смятат за осъществени, 12 не са успели да постигнат изцяло целите си, а 11 са били предотвратени, основно във Франция и Великобритания.

От 62-мата загинали 35 души са загубили живота си във Великобритания, 16 − в Испания, петима души − в Швеция, трима − във Франция, двама − във Финландия, и един − в Германия. Още 819 души са получили наранявания.

При представянето на отчет в комисията по вътрешни работи на ЕП на 20 юни 2018 г. ръководителят на антитерористичния център на Европол Мануел Наварете заяви: „Атаките са по-прости; има повече нападения, но за щастие те водят до по-малко жертви“.

Общо 705 души са били арестувани в 18 държави от ЕС през 2017 г. по подозрения за участие в терористична дейност. Над половината − 373 души, са били арестувани във Франция.

Сътрудничеството в ЕС

Засиленото сътрудничество между страните в ЕС и обменът на информация са помогнали за предотвратяването на нападения и ограничаването на заплахата, смята Мануел Наварете: „Плановете се идентифицират по-рано, защото полицейските и разузнавателните средства се използва по по-прецизен начин“. „Ние предотвратяваме атаки и намаляваме броя на хората, които загиват или са ранени“, заяви той.

Потенциални заплахи

Въпреки успехите борбата срещу тероризма продължава. Наварете посочва като една от най-големите заплахи хората, които са били арестувани за участие в боеве извън ЕС на страната на терористите и които предстои да бъдат освободени от затвора.

В същото време повечето нападения сега се осъществяват от местни терористи, радикализирали се в страната, в която живеят, без да са пътували непременно до зони на конфликт като Сирия и Ирак.

„Все още има хора, които се завръщат от конфликтни зони, но броят им през 2017 г. беше много нисък“, посочва специалистът от Европол.

Използване на маршрутите на мигрантите?

Някои изразяват опасения, че терористите могат да се възползват от пътищата, проправяни от мигрантите за навлизане в Европа. „Не сме забелязали систематично използване на тези маршрути от терористи“, заявява Мануел Наварете, но в същото време отбелязва, че Европол са идентифицирали отделни случаи. Затова службата е засилила сътрудничеството си със страни като Гърция и Италия и остава нащрек.

Допълнителна информация

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.