SHARE

След множество гласове – на демократи, религиозни водачи, бившите първи дами и Мелания Тръмп – президентът на САЩ се отказа от политика си да отделя децата на имигрантите от техните родители.

Подписвайки указа (executive order), той покани медиите, за да им съобщи, че може в бъдеще ситуацията да се промени.

„Ако си наистина, наистина патетично слаб, страната ще бъде задръстена от милиони души, а ако си силен, тогава нямаш сърце. Това е трудна дилема. Навярно предпочитам да съм силен“, заяви президентът и повтори думата „силен“ още седем пъти, отбелязва Washington Post.

„Сърцето спечели битката, каза Тръмп на нацията, но никой не трябва да бърка битката с войната“, пише изданието.

Политиката на Тръмп доведе до това дългогодишни републиканци да се отрекат (за пореден път) от партията си. Вчера това направи Стив Шмид, стратегът на сенатор Джон Маккейн, добил известност, тъй като във филма за президентската надпревара през 2008 г. той заемаше главна роля. Споделяме текста му, с който се отказа от партията си – акцентите са на редакцията:

„Преди 29 години и 9 месеца се регистрирах да гласувам и станах член на Републиканската партия, основана през 1854 г. да се противопостави на робството и отстоява достойнството в човешкия живот. 

Днес се отказвам от членството си в Републиканската партия. Това изцяло е партията на Тръмп. 

Тя е корумпирана, непристойна и неморална. С изключение на няколко губернатори като Бейкър, Хогън и Кейсик, тя е изпълнена с безпомощни страхливци, които опозоряват и обезчестяват наследството на великите лидери на партията. 

Политиката за отделяне на децата е свързана с най-ужасните престъпления срещу човечеството в историята. Тя е свързана със същото зло, което е разделяло семейства по време на робството, и разселвала племена и разбивала семейства на индианци. Тя е неморална и трябва да бъде отхвърлена. Страната ни е в беда. Политиката ни е тежко разнебитена. 

Първата стъпка към възраждането на страната ни е пълното и категорично отхвърляне на Тръмп и низките хора, които му позволяват да действа на изборите [за Конгрес] през 2018 г., като гласуваме за демократични мнозинства. Не го казвам като застъпник на прогресивните идеи. Казвам го като човек, който вярва в ДЕМОКРАЦИЯТА и почтеността. 

На гроба на Роналд Рейгън стоят думите “В сърцето си знам, че човекът е добър. Че доброто винаги в края на краищата ще победи и всеки живот има цел и стойност”. Той би се срамувал от [републиканските лидери в Конгреса] Маконъл и Райън и всички останали оставящи това корумпирано правителство да изгражда концентрационни лагери за бебета. Всеки един от лидерите, които съучаства, ще носи срама през историята. Наследството им ще е на добре заслужено безчестие. Те опозориха страната си и обезчестиха партията на Линкълн. 

Посветих голяма част от живота ми на Републиканската партия. Винаги съм вярвал, че двете партии са едни от двете най-важни институции за напредъка на човешката свобода и достойнство в историята на света.

Днес Републиканската партия се превръща в заплаха за демокрацията и ценностите ни. Аз, отсега като независим гласоподавател, ще дам подкрепата си за единствената партия в Америка, която все още отстоява това, което е правилно и благоприлично, която остава вярна на републиката ни, обективната истина, върховенството на закона и съюзниците ни. Това е Демократическата партия.“

44-ят президент Барак Обама също отправи послание: 

„Днес е Световният ден на бежанците.

Ако сте имали късмета да се родите в Америка, представете си за момент, ако съдбата ви е отредила да се родите на друго място. Представете си, че сте родени в страна, в която се страхувате за живота си и този на децата ви. Място, където отчаянието ви е довело до бягство – от преследване, насилие, страдание – и сте готов да прекосите хиляди мили под прикритие, в мрак, сред опасности, движени единствено от толкова човешкия импулс да създадете по-добър живот за децата си.   

Това е реалността за много от семействата, чието беда виждаме и чийто плач чуваме. И да гледаме тези семейства разделени излага пред нас много прост въпрос: дали сме нация, която приема жестокостта да бъдат отделяни деца от обятията на родителите им, или сме нация, която цени семейството и работи, за да може то да е цяло? Отвръщаме ли поглед, или избираме да видим там самите нас и нашите деца?

Способността ни да си се представим в обувките на другия, да кажем “там в името Божие отивам и аз” е част от това, което ни прави хора. И да намерим начин да приемем бежанци и имигранти – да бъдем достатъчно големи и мъдри да защитим закона и отстоим ценностите ни едновременно – е част от това, което ни прави американци. В крайна сметка – и ние не сме се познавали едно време. 

Без значение дали семействата ни са прекосили Атлантика, Тихия океан или Рио Гранде – ние сме тук само защото тази страна ни прие и обучи, че да бъдеш американец е нещо повече от това как изглеждаш, как се произнася фамилията ти или начина, по който се молиш. Да бъдеш американец означава да споделяш нашия идеал – всички сме родени равни и всички заслужаваме шанса да станем нещо по-добро. 

Това е наследството, което родителите ни, прародителите ни и поколения назад създадоха за нас и това е нещо, което трябва да съхраним за поколенията, които идват. Но трябва да направим повече от това да кажем “ние не сме такива”. Трябва да го докажем – с политики, закони, действия и гласуване.“

За историята на Републиканската партия – от величието на Линкълн до падението на Тръмп – вижте този материал.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.