SHARE

Да си представим за момент свят, в който президентът на САЩ бе друг – реднек или професор по право – няма значение.

В този свят визитата на Меркел в САЩ щеше да бъде последвана от пространни външнополитически анализи, наситени със скучни термини – евроатлантизъм, трансатлантизъм, финансова криза, световни пазари, военни интервенции. Бла-бла.

Водещите анализатори, изписали вече няколко фермана по случая, щяха да участват в телевизионни предавания, където да обсъждат същия този трансатлантизъм, а журналистите отчаяно щяха да изнудват източниците си за някоя пикантна клюка около двамата лидери.

Е,  в света на Доналд Тръмп, чийто заложник е останалата част на човечеството, подобни скучнотии не могат да намерят място.

Единственото, което остана от тази визита, бяха кратките видеа с “джентълменското” държане на Тръмп и изумлението на Ангела Меркел, когато Тръмп каза, че може би имали нещо общо.

'At least we have something in common.'

'At least we have something in common.' Read more: http://on.ft.com/2nwAWVF

Публикувахте от Financial Times в 17 март 2017 г.

Изумлението на Мекрел и смехът на журналистите, когато Тръмп заявява „Поне имаме нещо общо може би“ – източник: Financial Times

Остана и въпросът защо Тръмп не стисна ръката на Меркел, при положение че не бе просто призован от журналистите, а и от канцлера на Германия, остава мистерия, но краткият отговор е – обноски.

Не може да се отрече на Доналд Тръмп, че създаде най-гледаното риалити по света и у нас. То е интересно, зрителите всеки ден трепнат, дали ще тръшне телефона на световен лидер или ще заплаши някоя страна с инвазия. Може и да препсува Мерил Стрийп в туитър или да изникне друга връзка с Русия. Съспенс, екшън, шоу.

А междувременно сериозната политика остава за сериозните хора. За това и заглавието на Politico след визитата на Меркел в САЩ е “Лидерът на свободния свят се срещна с Доналд Тръмп”.

*Ако все пак се интересувате какво обявиха двамата лидери на пресконференция (то не е много), можете да разбере повече тук.

 

SHARE