SHARE

Галерия „Сезони“ представя „Дружество на невъзпитаните карикатуристи“ с изложба „ ДЕЛО 113“ този от 16 февруари от 18 ч.

Според авторите Алла и Чавдар Георгиеви, Анатолий Станкулов6, Ивайло Нинов, Иван Кутузов–Кути, Илиян Савков, Маргарита Янчева, Христо Комарницки и Чавдар Николов те са „невъзпитани в най-добрия смисъл на думата”, а темата на изложбата „ДЕЛО 113“ е подготвяна дълго време. Тя продължава лайтмотива „113“ – миналогодишната изложба на групата в „Сезони“, посветена на изпадането на България на 113-о място в класацията за свободата на словото в света. Този път броят на авторите е по-голям, а акцент е правосъдната реформа.

Интересът към карикатурата винаги е бил голям, защото тя е лесно достъпна и има широк отклик, макар вестникът, който дълги години е традиционен неин носител, постепенно да залязва в битката с електронните медии. Изкуството на политическата сатира продължава своя живот под различни форми – специализирани форуми, изложби на оригинални рисунки и анимирани карикатури, каквито ще види и публиката в галерия „Сезони“.

Едно от нещата, които правят карикатурата толкова привлекателна, е противоречивата й природа – откритата и директна идея на автора, с която зрителят може да се съгласи или не, и оттук едно много важно качество – възможността за интерпретация, което означава, че тя може да покаже практически всичко.

В историята на изкуството все още съществува спор какво може да се счита за изкуство и какво не, и по-специално какво е предназначението му? Почти подобен е и въпросът дали то трябва, или не трябва да има цел и дали може и трябва да отразява социалната промяна. Съвременни художници като „арт активиста“, постоянно несъгласен с правителството на родния си Китай – Ай Вей Вей, и британецът Аниш Капур, който наскоро дари награда от 1 милион долара в помощ на бежанците, несъмнено отговарят на този въпрос.

Традицията на съвременната българска карикатура подобно на тях се стреми, че чрез различни интерпретации на значими събития от динамичното ни ежедневие, да покаже най-точно проблемите ни – национални или глобални. Днес художниците карикатуристи са онези, които разполагат със своя платформа за изява на общите проблеми чрез индивидуален талант и комичен израз и така ни подтикват да предприемем действия. Освен в своята конкретна област те се изявяват и активно като илюстратори, оформители на издания или аниматори, с което разширяват възможностите си на социално ангажирани творци.

В новата си изложба на тези „непослушни“ творци може да се видят карикатури както от последните години, така и такива, отразяващи актуални събития, през уникалния поглед на автора. Има и карикатури, които са нарисувани специално за галерия „Сезони“. Творчеството на карикатуристите отразява желанието да направят света едно по-добро място, фокусирайки се върху специфични проблеми, пречупени през собственото им светоусещане и талант. Това са произведения, които са една панорама на политическото и общественото пространство, в което България се намира през изминалите 25 години.

Адрес на галерията:
ул. „Кракра“ 2А
София 1504
България

Може да откриете допълнителна информация на сайта на галерията.