SHARE

Помните ли кандидата за вицепрезидент Сара Пейлин? Тя бе избрана от екипа на Джон Маккейн и провали неговата кампания за президент през 2008 г. със серия от абсурдни коментари и неспособност да отговори на елементарни въпроси?

Мислеше, че кампанията на САЩ в Ирак срещу Саддам Хюсеин всъщност се води срещу Осама бин Ладен, не можеше да посочи един вестник, който чете, не знаеше нито едно знаково решение на Върховния съд на САЩ, а източници от кампанията на Маккейн твърдят, че тя е смятала, че кралица Елизабет държи същинската власт в Обединеното кралство.

Е, тя е един от седемте възможни кандидатури за секретар по вътрешните дела на САЩ, както предават от BuzzFeed, които са се сдобили със списъка с възможни назначения в администрацията на Доналд Тръмп.

Списъкът е пълен с религиозни фанатици, дениалисти на глобалното затопляне, Сара Пейлин, лица, замесени в скандали за злоупотреба с власт, представители на статуквото и лица, които искат сближаване с Русия.

За държавен секретар на САЩ може да бъде избран Нют Гингрич, който заяви, че иска да се предприеме нов подход към Русия и че САЩ трябва да решат “дали искат да се споразумеят с Путин, или го искат за техен враг”. Той също така заяви в интервю за CBS, че “не е сигурен дали би рискувал ядрена война за предградие на Санкт Петербург”, визирайки Естония.

Другите двама възможни ръководители на външната политика са сенатор Боб Коркър и бившият посланик в ООН Джон Болтън. Те са защитавали евроатлантическите позиции и са говорили против руската агресия. Както повечето републиканци, те са против сделката с Иран, гарантираща, че близкоизточната страна няма да произведе ядрено оръжие. Боб Коркър участва и подкрепя през 2010 г. инициативата на Барак Обама и държавния секретар Хилъри Клинтън NewSTART за рестарт на отношенията с Русия и намаляване на ядрения ресурс на Москва и Вашингтон.

Друга важна външнополитическа позиция е секретарят по отбраната. Първи в списъка е бившият ген. Майк Флин, един от най-приближените съветници на Тръмп, който в интервю за Washington Post от 15 август 2016 г. заявява следното:

“Виждам отношенията с Русия като необходими на САЩ, за интересите на САЩ. Ние работихме в тясно сътрудничество с тях за олимпиадата в Сочи. Ние работихме в тясно сътрудничество с тях за иранското споразумение. Ние победихме Хитлер заради отношенията ни с руснаците, така че не може да се гледа на тези отношения по друг начин освен на взаимни интереси, включително към ДАЕШ… това ми е позицията за Русия.”

Ген. Флин е участвал на галавечеря, където е стоял заедно с Владимир Путин, имал е платени участия във флагмана на руската пропаганда Russia Today. В САЩ кандидатите на републиканците и демократите получават по време на кампанията секретна информация за националната сигурност. Ройтерс предаде от свои източници в службите, че американското разузнаване е настоявало ген. Флин да не присъства на докладите по национална сигурност, които се дават на Доналд Тръмп. Американските медии предават, че генерал Майк Флин може и да не бъде одобрен за секретар по отбраната, тъй като не е служил в армията последните седем години. Въпреки това той остава един от най-близките съветници на следващия президент, както доказа и фактът, че Тръмп лично му благодари по време на победната си реч след изборите.

Сред другите кандидатури е Стивън Хадли, който е изявявал силни позиции в подкрепа на санкциите срещу Русия, както показва и статията му “Русия трябва да бъде наказана за дестабилизацията на Украйна, но не и изолирана” във Washington Post. Друга вероятна кандидатура за секретар по отбраната е сенатор Джеф Сешънс, който през годините е говорил яростно против руската заплаха, но по време на кампанията подкрепи позициите на Тръмп за оправяне на отношенията с Русия.

Един от най-приближените съветници на Тръмп, на когото следващият президент му възложи да ръководи избора на следващата администрация, е губернаторът на Ню Джърси Крис Кристи. Той е замесен в голям скандал за злоупотреба с власт, свързан със затварянето на моста „Джордж Вашингтон“, свързващ Ню Йорк с Ню Джърси. През 2013 г. служителите на Кристи нареждат затварянето на две от трите пътни артерии на моста, с което искат да нанесат политически щети на кмета на Ню Джърси, който е демократ. Заговорът причинява огромни икономически вреди на двата града и е разкрит от изтекли имейли между двама служители на губернатора. В началото на месеца те бяха намерени за виновни и може да им бъдат наложени присъди до 20 г., но Крис Кристи отрича да е знаел за техния план, въпреки че той е в негова полза.

Губернатор Кристи е в списъка за номинации за главен прокурор и секретар по националната сигурност. По време на кампанията той твърдеше, че Хилъри Клинтън трябва да влезе в затвора.

Обсъждано е името на мозъчния хирург Бен Карсън, който участваше в надпреварата за републиканската номинация за президент тази година. Според него египетските пирамиди може да са били изградени, за да съхраняват жито, по време на кампанията заяви, че ако евреите са имали оръжия в Хитлерова Германия, е нямало да ги сполети Холокостът и е член на евангелистката фанатична секта на адвентистите от Седмия ден. Бен Карсън е обсъждан за секретар по образование или здравеопазване.

Друг религиозен фанатик е Майк Хъкаби, който може да стане секретар по търговията. Той е твърд противник на женските аборти и смята, че “днес е трудно да следим огромния масив от публично поддържани и институционално подкрепяни отклонения – от хомосексуалността и педофилията до садомазохизма и некрофилията”.

Освен тези кандидатури американските медии отбелязват, че повечето имена в списъка са част от статуквото на Вашингтон, въпреки че Тръмп се представяше за антисистемен кандидат. В списъка присъстват представители на петролната и газова индустрия като Форест Лукас и Харолд Хам и хора от Уолстрийт като Стивън Мнучин.

Изводът от изтеклия списък е, че се потвърждават притесненията, че администрацията на Тръмп, от една страна, ще окаже натиск и наруши правата на малцинства и предприеме крайнодесен курс, а от друга страна, че в нея има множество кандидатури с афинетет към Русия.

Америка и света ги очакват едни интересни четири години със секретар Пейлин, генерал Флин и президент Тръмп.

SHARE