SHARE

От Адам Голдман, Джулиън Е. Барн, Маги Хаберман и Никълъс Фандос, Ню Йорк Таймс

Служители на американското разузнаване предупредиха представителите в долната камара на парламента на САЩ миналата седмица, че Русия се намесва в кампанията и през 2020 г., за да се опита да бъде преизбран президентът Тръмп. Това потвърдиха петима души, запознати с въпроса. Този секретен брифинг за Конгреса ядоса Тръмп, който се оплака, че демократите ще го използват срещу него.

В деня след брифинга на 13 февруари 2020 г. пред представителите в Конгреса президентът смъмрил Джоузеф Магуайър, изпълняващия длъжността директор на националното разузнаване, чийто мандат свършва, който е позволил брифингът на депутатите да се проведе, заявиха хора, запознати с разговора им. Тръмп бил особено раздразнен, че на брифинга е присъствал и представителят Адам Б. Шиф, демократът от щата Калифорния, ръководил процедурата по импийчмънт на президента.

По време на брифинга пред Комисията по разузнаване на Камарата на представителите, привържениците на Тръмп оспорили заключенията, като се аргументирали с това, че той бил твърд към Русия и че е засилил европейската сигурност.

Някои служители на разузнаването разглеждат брифинга като тактическа грешка, твърдейки, че изводите са могли да бъдат представени не толкова остро или дори да бъдат изцяло премълчани, за да се избегне конфронтацията с републиканците. Служителят на разузнаването, който е осъществил брифинга, г-жа Шелби Пиърсън, е помощник на Магуайър и има репутация, че говори без заобикалки.

Въпреки че и преди това служители на разузнаването са казвали на представителите на законодателния орган, че руската намеса в предизборната кампания продължава, брифингът от миналата седмица включва и нещо, което е нова информация: че Русия възнамерява да се намесва и предварителните избори на демократите през 2020 г., както и в самите избори.

В сряда президентът обяви, че на мястото на Магуайър назначава Ричард Гренел, посланик на САЩ в Германия, агресивен и неприкрит привърженик на Тръмп. И въпреки, че някои настоящи и бивши служители предположиха, че брифингът може да е изиграл роля за този ход, двама служители на администрацията заявиха, че съвпадението на двете събития е случайно. Името на Гренел е обсъждано администрацията за това да поеме нова роля, а Тръмп никога не е изпитвал добри чувства към Магуайър.

Дамите, които изпълняват длъжността на говорител на Службата на директора на националното разузнаване и службата за сигурност на изборите, отказаха коментар. Говорителят на Белия дом не отговори веднага на нашите настоявания за коментар.

Представител от демократите в Комисията по разузнаване на Камарата на представителите нарече брифинга от 13 февруари 2020 г. важна нова информация относно „честността на предстоящите ни президентски избори“ и каза, че са присъствали членове и на двете партии, включително представителят Девин Нунес от Калифорния, най-високопоставеният републиканец в Комисията.

В туит от четвъртък вечерта през миналата седмица Адам Шиф заяви, че става ясно, че Тръмп „отново излага на риск нашите усилия да спрем чуждестранното вмешателство в изборите“ с възраженията си срещу брифинга.

Тръмп отдавна обвинява разузнавателната общност и нейната оценка за намесата на Русия в изборите през 2016 г. и я квалифицира като дело на конспирация на „дълбоката държава“ с намерение да подкопаят валидността на избора му. Служителите на разузнаването се чувстват изоставени заради това, което се случи при последните президентски избори, когато работата им стана обект на интензивен политически дебат и сега дори е в центъра на разследване от страна на Министерството на правосъдието.

Част от гнева на президента произтича и от нежеланието на администрацията да предоставя деликатна информация на Шиф. Той е водещ критик на Тръмп от 2016 г., упорито разследва руската намеса в изборите и по-късно ръководи разследването за импийчмънт заради отношенията на президента с Украйна.

Тръмп се оплака, че Шиф ще „въоръжи“ разузнаването заради подкрепата на Русия за действащия президент, според човек, запознат с брифинга. И президентът се ядосал, че не му е казано веднага за брифинга, каза нашият източник.

Тръмп се фокусира върху Шиф от началото на сагата с импийчмънта, замервайки го публично с обиди и неоснователни обвинения в корупция. През октомври Тръмп отказа да покани депутати от комисиите по разузнаване на Конгреса на брифинг на Белия дом за Сирия, тъй като не иска Шиф там, според трима души, информирани по въпроса.

Президентът не избухна срещу Магуайър и вместо това просто зададе остри контролни въпроси, според източника. Но съобщението [към Магуайър – бел. ред.] беше ясно: Той не е щастлив.

Г-жа Пиърсън, според служителите, дава заключението на множество разузнавателни агенции, а не своето собствено мнение. В. „Вашингтон пост“ първи съобщи за конфронтацията на Овалния кабинет между Тръмп и Магуайър, но не не разказа за повода за несъгласието между тях.

Разузнавателната общност издаде оценка [т.нар. „разузнавателна оценка“ – разработване на прогнози за поведение или препоръки за действия на политическото ръководство на САЩ въз основа на широка гама от явна и скрита информация, с която разполагат службите – бел. ред.] в началото на 2017 г., че президентът Владимир Вл. Путин лично е наредил да се проведе кампания за влияние върху изборите от предходната година и е имал „ясно предпочитание към избрания вече президент Тръмп“. Но републиканците в САЩ отдавна твърдят, че кампанията на Москва е била предназначена да сее хаос, а не да помага конкретно на Тръмп.

Някои републиканци обвиняват разузнавателните агенции, че се противопоставят на Тръмп, но служителите на разузнаването отхвърлят тези обвинения. Те яростно пазят работата си като безпартийна и обективна, заявявайки, че това е единственият начин да се гарантира нейната валидност.

На брифинга пред Камарата депутатът Крис Стюарт, републиканец от щата Юта, който дори беше спряган за директорския пост на националното разузнаване, беше сред републиканците, които оспориха извода за подкрепата на Русия за Тръмп. Според двама души, информирани за брифинга, Стюарт настоял, че президентът агресивно е конфронтирал Москва, предоставяйки противотанкови оръжия на Украйна за война й срещу подкрепяните от Русия сепаратисти и укрепвайки НАТО с нови ресурси.

Стюарт отказа да обсъжда брифинга миналата седмица, но каза, че Москва няма причина да подкрепи Тръмп. Той посочи работата на президента в противопоставянете на Иран, руски съюзник, и насърчаването на европейската енергийна независимост от Москва. „Предизвиквам някой да ми даде аргумент от реалния свят, че Путин би предпочел президента Тръмп, а не Бърни Сандерс“, заяви Стюарт в интервю, като споменва номинирания кандидат за президент от Демократическата партия, който засега води в предварителните избори.

Докато Путин е на върха в Русия, разузнаването на страната отдавна се стреми да посее вълнения в целия свят. Съединените щати и ключовите им съюзници в четвъртък обвиниха руското военно разузнаване, групата, отговорна за голяма част от намесата в изборите през 2016 г. в САЩ, в кибератака срещу съседна Грузия, която извади от строя уебсайтове и телевизионни предавания.

Руснаците се подготвят – и експериментират – за изборите през 2020 г., без да са респектирани от усилията на Америка да ги възпрепятства, но осъзнават, че се нуждаят от нов каталог с трикове, съдържащ все още неоткриваеми методи, заявиха представители на САЩ.

Руснаците започнаха по-творчески да използват Facebook и другите социални медии. Вместо да се представят за американци, както през 2016 г., руските оперативни работници правят така, че да накарат американците да повтарят дезинформацията, заявиха официалните лица. Тази стратегия заобикаля правилата на компаниите за социални медии, които забраняват „неистинната реч“.

А руснаците работят от сървъри в САЩ, а не в чужбина, знаейки, че на американските разузнавателни агенции е забранено да действат вътре в страната. (ФБР и Министерството на вътрешната сигурност могат да го правят с помощта на разузнавателните агенции.)

Руските хакери също са проникнали в иранското звено за кибервойна, може би с намерението да започнат атаки, които да изглеждат, все едно че идват от Техеран, предупреди Агенцията за национална сигурност [NSA – National Security Agency – бел.ред.].

Някои длъжностни лица смятат, че чуждестранните сили, вероятно включително и Русия, биха могли да използват атаки върху компютърни системи от вида на тези, които заразяват компютъра ти и след това ти искат откуп. Подоби атаки са способни да изтощят местните власти и да повредят или да пречат на системите за гласуване или на базите данни за регистрация на гласоподавателите.

Все пак, в голяма степен руската цел е подобна на намесата й през 2016 г., заявиха представители на разузнавателната общност: търсене на проблеми, които предизвикват спорове в Съединените щати и използване на различни методи за разделяне на хората.

Една от основните цели на Москва е да подкопае доверието в американските избирателни системи, заявиха представители на разузнаването пред депутатите. Те се стремят посеят сянката на съмненията в приближаващите избори и повторни преброявания. Американските служители заявиха, че искат да поддържат доверие в системата за гласуване на страната, така че да се противопоставят на тези руски усилия е важно, но и трудно.

И републиканците, и демократите помолиха разузнавателните агенции да им предадат материалите въз основата, на които са стигнали да заключението, че Русия отново подкрепя избора на Тръмп.

Въпреки че заключението на разузнаването, че Русия се опитва да се намеси и в предварителните избори на демократите, е ново, в доклада от 2019 г. на специалния прокурор Робърт С. Мюлер III има препратка към руските желания да помогнат на Бърни Сандърс в предварителните избори на партията срещу Хилари Клинтън през 2016 г. Докладът цитира вътрешни документи от Интернет изследователската агенция (Агентство интернет-исследований), фабрика за тролове, спонсорирана от руското разузнаване, в заповед до своите оперативни работници: „Използвайте всяка възможност да критикувате Хилари и останалите, с изключение на Сандърс и Тръмп – ние подкрепяме тях.“ 

Колко скоро комисията по разузнаване на долната камара на Конгреса на САЩ може да получи тази информация, не е ясно. След разследването за импийчмънт напрежението между Службата на Директора на националното разузнаване и Комисията по разузнаване в Камарата на представителите на САЩ се повиши. Докато длъжностните лица се ориентират в споровете, разузнавателните агенции забавиха и намалиха количеството материали, което предоставят на Камарата, заявиха служители. Разузнавателните агенции по закон са задължени редовно да информират Конгреса относно заплахи.

Въпреки че републиканците отдавна критикуваха администрацията на Обама, че не е направила достатъчно за проследяване и възпиране на руската намеса в изборите през 2016 г., настоящи и бивши служители на разузнаването заявиха, че същата тази партия рискува да направи в момента точно подобна грешка. Тръмп не желае дори да чуе за намеса в изборите и републиканците не обичат да обсъждат темата публично.

След брифинга от миналата седмица някои служители на разузнаването изразиха открито опасения, че Белият дом ще захвърли на вятъра ключовите усилия за сигурност на изборите, направени от Дан Коутс, бившия директор на националното разузнаване: установяването на служба за предотвратяване на намеса в изборите като своеобразен „цар“ на процеса. Г-жа Пиърсън на практика заема този пост от миналото лято.

А някои настоящи и бивши служители на разузнаването изразиха опасения, че Гренел може би е назначен специално, за да забави темповете на предоставяне на информация за намеса в изборите на Конгреса. Разкритията около конфронтацията на Тръмп с Магуайър предизвикаха нови опасения относно назначаването на Гренел, заяви служител на Комисията по разузнаване от Демократическата партия, който добави, че предстоящите избори могат да бъдат още по-уязвими за чужда намеса.

Тръмп, казаха бивши служители, обикновено е незаинтересован от брифинги за намеса в изборите и Гренел би могъл да възприеме като неразумно да подчертава подобна разузнателна информация пред президента.

„Най-голямото притеснение, което бих имала е, ако разузнавателната общност си замълчи и не предостави анализ с приближаването на следващите избори“, заяви Андреа Кендъл-Тейлър, бивш служител на разузнаването, а сега – в Центъра за нова американска сигурност [Center for a New American Security – независим и безпартиен тинк-танк по въпросите за сигурността в столицата на САЩ – Вашингтон – бел. ред.], „Наистина е тревожно, че това се случва, непосредствено преди изборите.“

Неограничената от нищо лоялност на Гренел е очевидно важна за Тръмп, но може би не е идеално подходяща за шеф на разузнаването, който взема трудни решения за това, за какво да информира президента и Конгреса, заяви г-жа Кендъл-Тейлър.

Тръмп се опитва да избели или пренапише разказа за участието на Русия в изборите“, каза тя. „Назначението на Гренел предполага, че той наистина се отнася сериозно по въпроса.

Действащият заместник на Магуайър, Андрю П. Холман, ще се оттегли в петък, заявиха служители, проправяйки пътя на Гренел да създаде свой собствен управленски екип. Холман беше главен изпълнителен директор на разузнавателната служба, но след оставката през август на предишната заместничка, Сю Гордън, той изпълняваше задълженията на този пост.

Според американски правителствен служител Магуайър планира да напусне правителството.

SHARE