SHARE

Терминал 3 вече публикува имената на сигурните кандидатпрезиденти в тазгодишните избори – Жорж Ганчев, Владимир Кузов, Николай Банев и Веселин Марешки.

На фона на тези чудесни “ранни” кандиатури, предстои и т.нар. “системни партии в България” (така наричат те сами себе си!) да обявят, кои кандидатпрезидентски двойки ще подкрепят или сами ще издигнат. Очевидно, обаче, това няма да стане през близките два месеца и половина. Причината за това беше оповестена от не някой друг, а от самия зам.-председател на ГЕРБ, Цветан Цветанов: “Така ще се сведе до минимум периодът за риторика и изостряне на политическото противопоставяне, което е обичайно за политическия живот у нас в предизборно време.”

Прав е г-н Цветанов, лятото си е време за мастика с лед, плажове и екскурзии. Каква ти риторика по време на лятото?! Освен това, знаем от всички системни партии в България, както и от партийните им шамани, че от президента така или иначе нищо не зависело! Защо ще ни занимават с риторика, а да не си гледаме кефа на моренцето?

Но понеже сърца юнашки не траят, та решиха и партийните идеолози да повдигнат поне малко завесата на мълчанието по отношение на кандидатпрезидентите ни. Въпреки сериозния риск от риторика!

След като президентът Плевнелиев обяви намерението си да не се кандидатира за втори мандат (за което Терминал 3 също писа още на 23 април), политическото ръководство на Политическа партия „ГЕРБ“ беше първото от себеподобните си системни играчи, което започна да повтаря, че вече има кандидатура за президент и вицепрезидент и че тези лица (забележете!) са от партийния актив на ГЕРБ.

От днешното участие на партийният лидер Цветанов в предаването “Здравей България” по Нова телевизия стана ясно следното за кандидатурата, която ГЕРБ щял да издигне:

Ами тя, кандидатурата, била готова и ясна. Оставало само да се обяви на партийния актив;

Същевременно партийният актив активно я обсъждал! Без да знаел, обаче, каква била тя!

И най-интересното – партийният актив дори и не искал да знае, коя е кандиатурата! Цветан Цветанов днес ги похвали – ПП „ГЕРБ“ в Добрич, Шумен и Варна били единодушни, че не искат и да знаят, кои са кандидатите на партията за президент и вицепрезидент преди самите избори!

В системната Българска социалистическа партия е дори още по-заплетено. Партийният актив е имал възможност цяла седмица да гласува на вътрешнопартийни избори за кандидатпрезидентска двойка. Но за кого са гласували и кого са избрали, ще разберат едва преди самите избори, когато и всички други си обявят кандидатите!

Само вездесъщото ДПС не залъгва избирателите си с подобни забавни битови интриги. Тези избиратели си знаят, че така или иначе, за когото Доган им каже, за този ще гласуват. Ако Доган реши да има кандидатура, ще има, ако не – ще гласуват за някоя чужда. Това обсъждания, номинации, вътрешнопартийни избори – всичко това всъщност е от Лукаваго!

Има много точен термин за този начин на вземане на решения в една партия – “вътрешнопартийната демокрация”. За тези, които не си спомнят, в развития социализъм това беше основата на вътрешнопартийния живот на марксистко-ленинските партии и съставна част на т.нар. “демократически централизъм”.

Можем вече да говорим за “системна вътрешнопартийна демокрация” в България.

SHARE
Румен Петров, адвокат. Магистър по право от Университета в Кеймбридж, Великобритания. Консул на България в посолството в Лондон 2000-2003 г.