SHARE

В Централноафриканската република бяха убити трима руски журналисти – Орхан Джемал, операторът Кирил Радченко и режисьорът Александър Расторгуев, съобщи „Новая газета“, в която работеше Джемал.

Голяма част от последните големи руски разследвания за фабриките за тролове, инвазията на Русия в Украйна бяха разкрити именно от Джемал и „Новая газета“.

В Централната африканска република тримата журналисти са отишли, за да разследват частни военни наемници, свързани с кръговете на Владимир Путин, съобщи опозиционерът Владимир Кара-Музра. Те са били част от медиен проект, спонсориран от изпадналия в немилост от режима на Кремъл Михаил Ходорковски.

„Това бе съвместен проект на Александър Расторгуев и Централната африканска република [ЦАР] – разказва пред „Новая газета“ журналистът Родион Чепел.

Те отидоха в ЦАР след информация, че там често биват срещани руснаци във военна униформа. Това създаде интерес у журналистите. Това бяха едни от най-добрите представители на професията, изключително смела компания.

Отидоха преди няколко дни там, в ЦАР, за 3-4 дни. Предвижиха се от столицата Банги на запад към града Бамбари. Там пътят им е бил препречен от блокада.

Съгласно данните на международните наблюдатели и ООН в страната се води гражданска война. Всяка пътека е изпълнена с блокади. На една от тях те е трябвало да спрат и какво се е случило после, на мен не ми е известно“, съобщава Родион Чепел.

По информация на Франс прес руснаците са били убити на блокадата от неизвестни въоръжени души. Телата са им намерени на 23 км от град Сибут. След което телата са им предоставени в базата на мисията на ООН.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.