SHARE

Главният прокурор на Израел повдигна обвинение на Бенямин Нетаняху за подкуп, измама и злоупотреба на доверие.

Авишай Манделбит заяви в четвъртък, че премиерът ще бъде обвинен и в трите големи дела за корупция, в които е разследван.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху ще бъде обвинен в корупция и търговия с влияние

Драматичното съобщение, кулминацията на тригодишните разследвания, идва в тежък момент за най-дълго задържалия се лидер на Израел. Нетаняху се бори за своя политически живот, след като не успя да си осигури чиста победа на два избора тази година.

Премиерът отрече всички твърдения, като заяви, че те са част от политически организиран „лов на вещици“, за да го отстранят от длъжност.

Преди това Нетаняху вече заяви, че няма да подаде оставка, ако бъде повдигнато обвинение. Той не е задължен от закона да го направи, освен ако не бъде осъден, процес, който може да отнеме месеци или дори години.

Наказателното дело е потенциално обвързано и с политическото му оцеляване, тъй като някои от парламентарните му съюзници вече намекнаха, че ще подкрепят законопроекти за предоставянето му на имунитет, ако остане лидер на страната.

Все пак, сериозността на обвиненията в корупция може да навреди на опитите му да остане на власт. По-рано тази година израелската полиция препоръча издаването на обвинителни актове и в трите случая, които разследваха, включително множество обвинения за измама и злоупотреб на доверие и обвинение в подкуп.

Първото дело, известно като дело „1000“, включва твърдения за получаване на подаръци, включително пури, шампанско и бижута, от милиардери, включително от австралийския оператор на казина Джеймс Пакър, твърди се, в замяна на услуги. По дело „2000“ Нетаняху е обвинен в престъпен сговор с най-продавания вестник в страната – ‘Йедиот Ахронот’ (буквално на иврит – „Последните новини“ – бел.ред.) – за да навреди на конкуренцията си в замяна на благоприятно отразяване.

В третото и най-сериозно дело, дело „4000“, Нетаняху е обвинен, че е предлажил стимули за израелския телекомуникационен оператор „Безек“ (Bezeq) в замяна на положителни статии на новинарски уебсайт, който телекомът притежава.

В отделно случай, в което не участва Нетаняху, съпругата му Сара беше осъдена през юни за незаконна злоупотреба с хиляди от публични средства за пищни почерпки в ресторанти, въпреки че разполага вкъщи с готвач, осигурен от държавата.

60-годишната му съпруга, детски психолог, винаги е била спорен партньор през цялата политическа кариера на Нетаняху и също е била обвинявана от служители в малтретиране.

Въпреки личните сътресения и политическата криза, която парализира страната от месеци, премиерът успя да се задържи. Той получи тласък в сряда, след като политическият му проривник, Бени Ганц, не успя да сформира коалиция.

Резултатите от парламентарните избори през април не осигуриха на нито една партия ясно мнозинство, а повторното национално гласуване през септември даде отново подобен резултат. Нетаняху на два пъти не успя да създаде коалиция със съюзниците си и се опасяваше, че Ганц ще сложи край на исторически дългия му престой на върха.

След като и на двамата не им стигна малко, президентът на Израел поиска от депутатите в четвъртък да посочат нов кандидат, въпреки че изглежда малко вероятно политик да успее да събере мнозинство в такъв разделен парламент. Ако това не се случи до 11 декември, ще бъдат свикани безпрецедентно трети поредни парламентарни избори.

„Това са сурови, мрачни дни в аналите на държавата Израел“, каза президентът Ройвен Ривлин и добави, че страната се озова в „незавидна политическа ситуация“.

Откакто се върна на власт през 2009 г., Нетаняху успя да запази лоялността на партията си, въпреки че започнаха да се появяват пукнатини. В четвъртък, явно предизвиквайки 70-годишния лидер, висш депутат от „Ликуд“ (най-голямата партия в израелския праламент – Кнесет – дясна/десноцентристка националлиберална партия – бел.ред.) призова за предварителни избори за лидер и представи себе си като кандидат в тях.

Гидиън Сааар, съперник на Нетаняху, който отдавна е посочван за негов наследник, заяви, че ако страната премине към трети поредни избори, членовете на „Ликуд“ трябва да преразгледат кой ги ръководи.

„Ако отидем на нови избори, няма да е разумно да мислим, че премиерът ще успее да състави правителство след третите избори“, каза той на дипломатическата конференция на вестник „Йерусалим пост“ в Йерусалим. „Мисля, че ще успея да сформирам правителство и мисля, че ще успея да обединя държавата и нацията.“

Висш министър на кабинета на Нетаняху, Саар е непоколебим националист и е работил като министър на вътрешните работи и образованието в предишнит правителства.

SHARE