SHARE

На пръв поглед историята е вече до болка позната ни. В почивните дни президентът на  САЩ беше си направи митинг и на него сподели поредната страховита история за ужасите в Европа.
“Виждате какво се случи миналата нощ в Швеция. Швеция. Можете ли да повярвате? Швеция. Те приеха много на брой. И имат проблеми, каквито не са и мислели, че са възможни.”

Изявлението му обиколи света и всички (най-вече Швеция) си зададоха въпроса какво се е случило там. Отговорът е – нищо. Няма атентати, инциденти – нищо. 

На следващия ден Тръмп отговори на критиките. “Изявлението ми за случилото се Швеция бе по повод история, излъчена по @FoxNews за имигрантите и Швеция”, написа Тръмп в туитър, визирайки петъчен репортаж  на медията за престъпността, свързана с имиграцията в Швеция.

Но първо на митинга той заяви, че нещо се е случило “миналата нощ в Швеция”, което предполага, че е имало събитие в Швеция, а не репортаж по медия.

На второ място, според официалните данни на шведското правителство престъпността в страната е в постоянен спад от 2005 г. насам, предава Ройтерс.

Коментарите на Тръмп предизвикаха доста шеги и подигравки. Появиха се хаштаговете #LastNightInSweden и  #JeSuisIKEA, предвид това, че веригата ИКЕА e шведска. Едни писаха, че след “ужасните събития в Швеция” ИКЕА изчерпала граничните си стени, които, разбира се, трябва сам да сглобиш.

Други направиха самия Тръмп на продукт на ИКЕА – сглобяван от оранжева тиква и царевица, който непрестанно лъже, ако не му бъде сложен в усмирителна жилетка като тази на Ханибал Лектър от “Мълчанието на агнетата”.

Историята може да изглежда на пръв поглед комична, но зад нея стои много опасен замисъл. Това не е първият път, в който Доналд и свитата около него си измислят. Така в началото на мандата на Тръмп съветникът му Келиан Конуей защити имигрантската забрана на Тръмп, като назова несъществуващото “Клане в Боулинг Грийн”.

Чрез измислените кланета и ужасни събития в Швеция се всява страх. Страх, който държи привържениците на Тръмп верни и оправдава всяко негово действие. Той подклажда ксенофобията към имигранти и размива границите между истина и измислица, а после нека Швеция доказва, че “няма сестра”.

Едно време подобни изявления бяха характеризирани като лъжи или пропаганда. Но днес те имат ново име – “алтернативни факти” (отново фраза на Конуей). 

Миналата година вече отишлото си българско правителство не спря да говори за заплахата от бежанска вълна, докато тихо “опраска” всички реформи, които обеща да направи. Днес столетницата и Корнелия Нинова говорят за друга заплаха – тази от търговското споразумение с Канада СЕТА, което щяло да унищожи българската икономика. Нейните твърдения повтарят опорни точки, които нееднократно са оборвани, но се налага това да става отново и отново и отново.

Алтернативните факти следват един и същ модел – задава се заплаха, страхувайте се, аз ще ви спася. Реалността бе загърбена от риалитито, в което орки дебнат зад ъгъла, а герои с позлатени доспехи ни спасяват.

Но като всички риалитита и това е пошло и със сигурност няма да ви спаси от нищо в истинския живот.