SHARE

Изминалата седмица в сирийския пъзел решително се намеси нов полеви играч, който се включи във военните действия – турската армия нахлу с танкове и пехота в граничния сирийски град Джараблус и за кратко време го  отвоюва от ДАЕШ. Ролята на Турция е в центъра на тазседмичните събития в Близкия изток.
Арабските медии коментират от различни ъгли какви са мотивите на Анкара за тази промяна.
Близкоизточният бюлетин е изготвен от Джауад Хамдани.

––––––––––––––––––––––––-

Целта на турската намеса в Сирия е прекъсване на пътя между Хасака и Африн, а ДАЕШ е само прикритие – реалната цел са кюрдите

След малко повече от 5 години от избухването на кървавия конфликт в Сирия Турция си осигури място в претъпканото поле на играчите, като прекоси границите с танковете си и бойните си самолети, което е обявената цел за тази намеса, за да се бие с организацията ДАЕШ. А всъщност истинската цел са кюрдите, които се противопоставят на Анкара и с това видимо я дестабилизират, коментира вестник „Ал-Баян“.

Турската интервенция не учуди никого, а може би осъществяването на тази военна намеса точно сега е изненада. Трудно можеше да се вземе на сериозно турското оправдание, че подкрепени от Анкара сирийски бунтовници и танкове на турската армия  нахлуват в Сирия с оправданието, че са насочени срещу ДАЕШ. Организацията се намира в Северна Сирия, специално в Джараблус, от повече от 2 години. Турция не се е оплакала от присъствието ѝ нито за миг. Истинската цел на турското раздвижване според мнението на експерти е прекъсването на кюрдския път между Хасака и Африн и следователно предотвратяването на възможността кюрдските анклави да се съберат в Северна Сирия – задача, която сама по себе си ще изолира Африн от останалата част на региона.

Battle-of-Jarablus-August-25-2016-0600

Това далеч не са всички причини за намесата, тъй като Анкара се стреми да играе нова роля в региона. Сегашната реалност е различна, Турция е променила мнението си след опита за преврат от средата на юли и все едно казва на света: „Турция преди преврата е различна от онази след него“. След чистката, сполетяла всички държавни институции и особено армията, която ограничаваше възможността за военна намеса в сирийския пъзел, Турция реши да нахлуе в гражданската война в Сирия и да се наложи като основен играч в нея.

Може би има надежда на хоризонта за разрешаване на продължаващия вече 5 години конфликт в Сирия, която Турция изрази няколко пъти и явно е стартирала подготовката за интервенция, като се страхува от всякакви опити от налагане на „свършен факт“, свързан с кюрдите. Тя няма да позволи на кюрдите да формират общност на нейните граници. Въпреки американското разбиране за турската намеса Вашингтон също има „червени линии“, които няма да позволят на Анкара да разшири влиянието си извън Джараблус. Може би нахлуването е само военни действия, които няма да продължат дълго и ще бъде последвани от изтегляне, тъй като цената за продължително оставане без съмнение ще означава подхлъзване и затъване във войната в Сирия, а Анкара желае да избегне това. Режимът в Дамаск силно осъди нахлуването на Турция, но това е фалшива реакция, тъй като тъкмо режимът на Асад първи бере плодовете от турската интервенция.

Кръстникът на сирийско-турските преговори: Проведох 5 срещи с Асад като прелюдия към нормализирането на отношенията

Бившият дипломат, настоящият заместник-председател на лявата Турска отечествена партия Исмаил Хаки Текин потвърди предполагаемите дискусии между Анкара и Дамаск и също така иранската роля в тези дискусии, провеждащи се на повече от едно ниво. Текин, който беше генерал в турската армия, преди да постъпи в дипломатическия корпус, коментира в изявление за панарабския вестник „Аш-Шарк ал-Аусат“ съобщеното от ирански и турски медии по отношение на провеждането на срещи и дискусии в Дамаск: „Отидохме в качеството си на представители на Отечествената партия в Дамаск 5 пъти от май тази година насам и се срещнахме с редица сирийски длъжностни лица начело със сирийския президент Башар Асад“.

Текин заема също и поста помощник на председателя на турското разузнаване и води преговорите между Турция и Сирия през 1998 г. за прекратяването на кризата между тях, след като Абдуллах Йоджалан, председател на ПКК, беше заловен в Турция през 1999 г. Текин допълни, че по време на тези дискусии и срещи в Дамаск се е срещнал също и с няколко от висшите длъжностни лица, сред които вторият човек в партията БААС Абдуллах Ахмар, председателят на сирийското бюро за национална сигурност Али Мамлук, външният министър Уалид Муаллам и заместникът му Фейсал Макдад.

Турският премиер Бенали Йълдъръм обяви, след като пое поста през май тази година, че Турция ще последва нов подход във взаимоотношенията си, като увеличи броя на съюзниците и намали броя на враговете. Изявлението на Йълдъръм доведе на практика до възстановяването на отношенията с Русия, а после и до споразумението за нормализиране на отношенията с Израел в края на юни тази година, след което Йълдъръм обяви, че Турция ще работи за нормализирането на взаимоотношенията си с Ирак и Сирия по начина, използван с Русия и Израел. Турция ще се стреми към развиване на връзките си с Египет и подобряване на отношенията си с всички съседни държави в региона на Черно и Средиземно море.

Текин продължава с коментара пред „Ал-Аусат“, че разговорите му и делегацията на Лявата отечествена партия в Дамаск са се провели на повече от една ос, където са били обсъдени въпросите за сигурността и политиката, икономическото и търговското сътрудничество. За това дали Техеран играе някаква роля в тези разговори Текин заяви: „Ние като партия нямаме нужда от посредник със Сирия, защото отношенията ни не са прекъснати и правителството, както и всички държавни органи в Турция знаят това, но е възможно Техеран да е организирал срещи за други представители от двете засегнати страни“.

По отношение на срещите, проведени в Алжир, Текин допълни: „Може би там бяха проведени няколко срещи между службите за сигурност на двете страни и ние нямаме връзка с тях. Мисля, че сега срещите продължават на равнище „служби за сигурност“ и едната от тях е в Техеран. Днес (сряда) турски въоръжени сили влязоха в Алепо и ще видите как за няколко дни градът ще бъде върнат на Сирия благодарение на армията на сирийското правителство и с помощта на Русия, ако не съживим взаимоотношенията и прекратим боевете, ще видим още кръвопролития“.

Изявленията на Исмаил Хаки Текин като ръководител на важна страна, участваща в преговорите със Сирия, съвпадат с пристигането на помощника на иранския външен министър по арабските и африканските въпроси Хусейн Джабири Ансари в Анкара във вторник (23 август) начело на официална делегация за обсъждане на развитието на сирийската криза, както обяви държавната информационна агенция на Ислямската република ЕРНА. Тя съобщи, че Ансари ще обсъди в Анкара най-важните проблеми на региона от общ интерес и главната тема ще клони около разговорите относно решаването на сирийската криза. Агенцията посочи, че „има ново развитие в турската политика по отношение на кризата в Сирия. Турция обяви, че е готова да си сътрудничи с Иран и Русия относно този въпрос“.

Задълбочава се разцеплението сред кюрдите в Ирак

Междувременно противоречиви изявления на ръководни лица в двете главни кюрдски партии в региона на Кюрдистан в Ирак разкриха задълбочаване на вътрешното разцепление сред кюрдите по отношение на „съгласуването“ и стъпките за обявяване на декларацията за независимост, което отразява ролята на международните съюзи и промените в региона, предава вестник „Ал-Хаят“. Молла Бахтияр, ръководител на Генералния комитет в политическото бюро на Партията на националния съюз (партията на бившия иракски президент Джалал Талабани), потвърди на среща с египетски академици, че 28 държави, главно САЩ и Русия, официално са уведомили двете партии, че не са съгласни с декларацията за независимостта на Кюрдистан, което противоречи на мнението на Демократичната Кюрдска  партия на Масуд Барзани, който е президент на автономната област в рамките на иракската държава.

Шауан Ахмед, депутат от  партията на Барзани в регионалния парламент, заяви пред „Ал-Хаят“: „Казаното от Бахтияр се отнася за предишна среща с консулите от дипломатическите мисии на европейските държави и Америка и позицията им е била разтълкувана неправилно – те не са срещу независимостта на региона, но си имат приоритети, най-яркият от които е войната с ДАЕШ и ликвидирането й. Ние сме съгласни с тях (държавите) в тази връзка, но днес имаме подходяща почва за референдум“. Депутатът подчерта, че „западните държави не са против обявяване на кюрдската държава“ и обясни: „Всички знаят, че има разногласия в гледните точки сред кюрдите, че някои желаят подобряване на взаимоотношенията с Багдад, а ние в Демократичната партия сме убедени, че вече не може да има обединен Ирак, защото има конфликт на сектантска основа“.

Палестинската власт отложи  руските и египетските усилия за мир до след провеждането на парижката конференция

Високопоставен палестински представител разкри пред „Ал-Хаят“, че палестинската страна е поискала отлагането на всякакви египетски и руски действия относно политическото уреждане на конфликта между Палестина и Израел до провеждането на международната конференция в Париж. Длъжностното лице обясни, че египетската страна е предложила идеи за възстановяването на политическия процес, призовавайки към провеждането на тристранна среща между израелския премиер Бенямин Нетаняху, палестинския президент Махмуд Абас и египетския президент Абдулфатах Сиси. И допълни: „Някои от засегнатите страни предложиха на Русия да организира среща между президента Абас и Нетаняху“. Посочи още, че президентът Абас е уведомил различните засегнати страни, че няма да приеме обсъждането на никакви проекти и идеи в момента. Те трябва да се отложат за след провеждането на парижката конференция, която се очаква през ноември. Палестинският президент се е срещнал в сряда миналата седмица в Аман с пратеник на Путин, зам.-министъра на външните работи Михаил Богданов, който му предал писмо от руския президент.

Държавните египетски вестници „Ал-Ахрам“, „Ал-Ахбар“ и „Ал-Джумхурия“ цитираха вчера думите на ген. Сиси: „Руският президент ме уведоми, че е готов да посрещне Абу Мазин (Махмуд Абас) и Нетаняху в Москва за провеждането на директни разговори за постигане на решение на въпроса“, като добави, че Египет подкрепя всякакви действия от страна на заинтересованите държави, имащи потенциала да повлияят върху опазването на мира, „особено САЩ, ЕС и Русия“.

Помощниците на Махмуд Абас заявиха, че всякакви директни бъдещи срещи с израелската страна няма да се проведат преди прекратяването на окупационното заселване. Членът на Изпълнителния комитет на ООП д-р Ахмед Мадждалани заяви: „Има международни изисквания за провеждането на всякакви израелско-палестински срещи, които трябва да започнат с прекратяване на окупационното заселване, и това е споменато в резолюцията на Съвета за сигурност номер 1515 и също в Пътната карта. Второ, освобождаване на последната група затворници, арестувани преди споразумението в Осло, както се разбраха Нетаняху и американският държавен секретар Джон Кери“. Той добави, че „това са международните изисквания, а не са палестински условия“.

Мадждалани смята, че Нетаняху се стреми към „провала на парижката конференция, но не може да я спре“, а после добави: „Нетаняху може да бойкотира срещата в Париж, но знае, че този бойкот има огромна цена, тъй като означава Франция да признае Държавата Палестина, така че няма да го направи. Нетаняху ще продължи да работи за провала й чрез търсенето на алтернативи, като например директните преговори“.

Шукри обсъжда със своя френски колега усилията за активизиране на мирния процес

Египетският външен министър Самих Шукри проведе телефонен разговор с френския външен министър Жан-Марк Айро, предава египетският официоз „Ал-Ахрам“. Съветникът Ахмед Абу Зейд, официален говорител на външното министерство, обяви, че обаждането е във връзка с развитията относно усилията за активизирането на израелско-палестинския мирен процес, включително и френската инициатива, процеса на подготовка за международната конференция за мир и развитията на кризата в Сирия. Двете страни си размениха оценка за усилията за постигането на прекратяване на огъня, обявяването на хуманитарно примирие в Алепо и въздействието им върху шансовете за възобновяване на преговорите между засегнатите страни в Сирия. В разговора също така се дискутира и положението в Либия, последиците от решението на либийския парламент за вот на недоверие за правителството на национално помирение. От друга страна, Абу Зейд посочи, че има значителен пасаж от обаждането, отнасящ се за резултатите от последната визита на Самих Шукри в Ливан и комуникацията с лидерите и представители на различните политически течения, като двете страни се съгласиха да продължат консултациите в това отношение.

 

Снимка: Карта на военните действия при превземането на Джараблус