SHARE

Алепо стана синоним на масово убийство, докато Турция пречи на иракските сили за сигурност да започнат операцията за освобождаването на Мосул от лапите на ДАЕШ – през изминалата седмица Близкият изток коментира тези две теми.
В края на  седмицата водената от Саудитска Арабия коалиция  наруши едно от основните човешки права по време на война – враговете да погребат своите мъртви – и с два въздушни удара превърна в истинска кървава баня погребението на бащата на лидер на бунтовниците в йеменската столица Сана. Убитите са най-малко 140, стотици са осакатени.

На фона на всичко това Русия налага пето вето в Съвета за сигурност на ООН на резолюция за ограничаване на самолетите в небето над Алепо, която може да даде начало на политическо решение в Сирия.
Основните теми в близкоизточните медии  са събрани, преведени и  подготвени от Джауад Хамдани.

–––––––––––––––––––––––––––––

Спешно заседание на Съвета на Лигата на арабските държави потвърди, че международни и регионални участници са замесени в Сирия и случващото се в Алепо е клане

Ахмед Абу Гайт, генералният секретар на ЛАД, потвърди, че това, на което е подложен Алепо след краха на примирието, е буквално клане, предава „Ал-Ахрам“. Абу Гайт заяви в речта си по време на извънредно заседание на Съвета на ЛАД на ниво постоянни представители, председателствано от Тунис, че не е тайна за никого участието на регионални държави и международни суперсили в Алепо. Абу Гайт настоя за спешни действия за избягването на хуманитарната криза. Той заяви, че „не е приемливо, че сирийската криза се прехвърля на международни страни, което се оказа провал за разрешаването й“. Генералният секретар подчерта, че военното решение няма да разреши този конфликт. Абу Гайт настоя за незабавното прекратяване на огъня и спешна хуманитарна помощ за сирийския народ и добави, че ЛАД трябва да направи каквото е необходимо за разрешаването на кризата: „Никоя заинтересована страна в Сирия не може да постигне военно решение.“ Той отбеляза, че от групата за подкрепа на Сирия се изисква да се споразумеят за прекратяване на огъня в Алепо и да приложат примирието.

Посланик Наджиб Муниф, представител на Тунис в ЛАД, председателстващ заседанието, осъди влошаването на условията за живот на сирийския народ, изисквайки от ЛАД и ООН да спрат кръвопролитията и да поощрят международните и арабските усилия за постигането на политическо уреждане на кризата, установяване на примирието, прекратяването на хуманитарната криза със сирийските мигранти, предоставянето на помощи за облекчаване на страданията и изпълнението на предишните резолюции. От своя страна Ахмед Бакр, кувейтският представител в ЛАД, поискал свикването на събранието, заяви, че решението на проблема на сирийския народ не търпи отлагане, особено с наличието на забранени оръжия, употребявани при бомбардирането на Алепо. Бакр допълни в своята реч по време на срещата, че бомбардировките на Алепо не правят разлика между цивилни граждани и въоръжени, а също и болниците са станали мишени. Продължаващата ситуация в Алепо означава, че съществуващият международен ред е провален.

Ирак ескалира спора си с Турция относно лагера „Башика“ и призова Съвета за сигурност на ООН да се намеси

Багдад ескалира спора си с Турция по отношение на изтеглянето на войските на Анкара от базата „Башика“, в близост до град Мосул в Северен Ирак. Външно министерство е представило искане към Съвета за сигурност на ООН за свикването на извънредно заседание, за да се обсъди турското нарушение, съобщава „Аш-Шарк Ал-Аусат“ в обширен материал. Това се случва в момент, когато Багдад получава подкрепата на ЛАД в искането си Турция да зачита суверенитета на Ирак и на фона на създаването от турците на нов военен лагер на север.

Говорителят на министерството Ахмед Джамал обяви в изявление пред в. „Аш-Шарк Ал-Аусат“: „Министерството е подало молба за извънредно заседание на Съвета за сигурност, за да обсъди турското преминаване през иракска територия и да не се намесва във вътрешните работи на Ирак. Молбата беше предадена от постоянния представител на Ирак в ООН, посланик Мохамед Али Хаким, с официално искане до текущия председател на Съвета за сигурност Виталий Чуркин за свикване на извънредно заседание за обсъждането на интервенциите от турската страна и решението на турския парламент за подновяването на продължаващото присъствие на нахлуващите турски войски във вътрешността на Ирак.“ В декларацията се допълва: „Предоставената молба включва искането от Съвета за сигурност да поеме своите отговорности спрямо Ирак, както и решението да се сложи край на нарушаването от страна на турските сили на суверенитета на Ирак и незачитането от турската страна към принципите на добросъседството чрез отправянето на провокативни коментари.“ В молбата се акцентира според декларацията „необходимостта от задълбочаване на международните усилия за подкрепата на Ирак във войната срещу терористичната организация ДАЕШ, особено с предстоящото стартиране на операцията за освобождаването на Мосул“. Тези действия на Ирак идват два дни след като турският парламент удължи престоя на въоръжените си сили на иракска територия за още една година, а иракският парламент отхвърли тази стъпка с консенсус.

В този контекст д-р Амир Хасан Фаяд, декан на Факултета по политически науки в университета „Ан-Нахрейн“, каза в изявление пред в. „Ал-Шарк Ал-Аусат“: „Турската позиция за влизането на въоръжени сили в Ирак в действителност няма никакво основание или аргументи, нито юридически, нито морални и нито политически, оправдавайки се с едно-единствено извинение, а именно наличието на старо споразумение, а то е невалидно, защото всяко споразумение между две държави трябва да бъде предадено в ООН, което не се е случило.“ Фаяд отбелязва, че вторият аргумент на турците е, че това е по покана на президента на Кюрдистан Масуд Барзани, който не разполага с правомощията да покани чуждестранни сили под никакъв претекст. Турската страна разполага с още един финален аргумент за оправдаване на турското присъствие в Ирак, според който основна цел е да се защити туркменското население на град Тал Афар, но без да отчита, че туркмените в Ирак са иракски граждани, а не турски. По този начин всички турски аргументи са неоправдани, продължава д-р Фаяд и допълва, че „в действителност има един политически аргумент, а именно, че има контакти между иракски и сирийски Кюрдистан, докато Мосул е на границата между двата региона, и ако турците овладеят града, ще се прекъсне тази комуникация. Съществува и проблем относно водите – на р. Тигър е язовир „Мосул“, а язовир „Ал-Табка“ е в сирийския регион Рака на р. Ефрат и това означава, че Турция се опитва да се наложи чрез арогантност и глупост пред свършен факт“. Фаяд отбеляза, „че Ирак не разполага с капацитета за военна конфронтация сега и е отишъл в Съвета за сигурност, въоръжен с народната позиция, отхвърляща турското присъствие, а това мнение е изразено от иракския парламент“.

Д-р Уатик Хашими, ръководител на Иракската група за стратегически изследвания, каза в изявление пред в. „Ал-Шарк Ал-Аусат“, че „сегашната ескалация на проблема на Ирак с Турция идва след изявленията, направени от официалния говорител на международната коалиция срещу терористичната организация ДАЕШ, че Турция не е член на този алианс“.

Либийският външен министър Тахир Сияла: Либия се противопоставя на създаването на лагери за мигранти на своя територия за сметката на ЕС

Либийският външен министър Тахир Сияла каза, че страната му се противопоставя на изграждането на бежански лагери на своя територия за тези, които искат да достигнат Европа, както са предложили европейските длъжностни лица с цел намаляване на миграцията през Средиземноморието, съобщава панарабският вестник „Ал-Кудс“. Тахир Сияла заяви по време на среща на ОССЕ в австрийската столица, че „това означава, че ЕС отказва да поеме своите отговорности и ги прехвърля върху нашите рамене“. Той обясни, че идеята за създаването на тези лагери „е много далеч от реалността“, докато Либия все още е в опустошителна гражданска война. Либийският министър призова ЕС да окаже натиск върху страните, от които идват мигрантите, които се стремят към Европа през Либия, да ги приемат обратно. Той каза по време на съвместна пресконференция с австрийския си колега Себастиан Круз и международния пратеник в Либия Мартин Коблер: „ЕС трябва да окаже натиск върху тези страни да приемат своите граждани обратно.“ И допълни, че „без сътрудничеството със страните, откъдето те идват, няма да може да се спре притокът на мигранти“. Международната общност трябва да инвестира в тези страни да предоставят по-добри условия на живот на своите граждани и да се сключат споразумения за реадмисия.

От своя страна Коблер потвърди, че това „трябва да поощри завръщането на мигрантите от Либия в техните страни и да убеди техните граждани да не тръгват по същия опасен път“.

Някои европейски страни, включително Австрия и Унгария, призоваха да се сключи споразумение с Триполи, което позволява връщането на мигрантите, прекосяващи Либия към Европа, подобно на споразумението на ЕС с Турция през март. Сред предложенията е изграждането на големи лагери в Либия, финансирани и управлявани от ЕС, за търсещите убежище, независимо дали им е отказано или не, когато трябва да се разгледа молбата им за статут на бежанци в Европа, за което трябва да чакат вероятна възможност да получат одобрение. Над 300 000 мигранти и бежанци са преминали през Средиземно море от началото на годината, за да стигнат до Европа, според Върховния комисариат на ООН за бежанците. Много от тях идват от страни в Африка, на юг от Сахара. От началото на годината 3500 души са загинали в Средиземно море. Либия е домакин на около 235 000 мигранти, стремящи се да отидат до Италия, както потвърди Коблер в края на септември.

Дали арабски държави са започнали подготовка за назначаването на Кудуа за наследник на Абас?

Израелски информирани източници съобщиха, че „арабски държави са стартирали подготовката за назначаването на наследник на президента на палестинската власт Махмуд Абас“, посочвайки че „тези държави са започнали процедурата за назначаване на Насир Ал-Кудуа за президентския пост“, отбелязва „Ар-Раи“. Това съвпадна с транспортирането на Абас в болница на Западния бряг. Медицински източник обяви, че 81-годишният Абас е бил преглеждан няколко часа в кардиологията. В декларация на президентския говорител, публикувана от Официалната палестинска информационна агенция (УАФА), се съобщава че „лекарите са извършили на Абас диагностициране на сърцето“. Наред с това специалният анализатор в израелския „Канал 2“ по арабските въпроси Йехуд Яаари цитира думите на източниците, че „тези държави са изпратили пратеници при Абас с молба да избере свой наследник с цел избягването на анархията в палестинската власт“.  Яаари добави, че според него „тези държави смятат, че Насир Кудуа, работил на поста представител на ООП в ООН, ще бъде следващият президент на Палестинската автономия. Пратениците са дали обещание на Абас да защитят синовете му след назначаването на наследника“. Анализаторът отбеляза, че един от арабските лидери въпреки силните си и добри отношения с един от бившите лидери на движението „Фатах“ Мохамед Дахлан подкрепя назначаването на Кудуа, защото е убеден, че назначаването му няма да бъде прието през този период, но Дахлан ще има роля в управлението под президентството на Кудуа. Тази опция е за предпочитане пред бившия палестински премиер Салам Фаяд, непринадлежащ към движението „Фатах“. От друга страна, арабските източници предполагат избора на Фаяд вместо Кудуа, „защото е приет от международната общност и е способен да спечели пълното международно доверие и на американците и израелците и е опитал през предишния период да работи за консолидирането на властта и ООП, да включи „Хамас“ и „Ислямски джихад“, за да се достигне до единно представителство в организацията и географското единство между Западния бряг и Ивицата Газа“.

Снимка: „Белите каски“ в Сирия спасяват момиченце от развалините на поредната бомбардирана сграда от  руските самолети и артилерията на режима/Медиен център на Алепо