SHARE

Една от най-големите опасности, за която научихме от скандала с „Кеймбридж аналитика“, е това как в бъдеще ще бъдем манипулирани.

„Кеймбридж аналитика“ използва алгоритъм, чрез който профилира избирателите на база на най-големите им страхове. Това се случва всъщност чрез източените от фейсбук лични данни на десетки милиони потребители.

След това чрез „говорителите“, троловете, жълтите сайотве започват организираното и целенасоченото разпространяване на послания, които атакуват именно тези страхове у избирателя.

През фейсбук „информацията“, която засилва страховете се подава директно на профила на избирателя и той става все по-притеснен от задаващата се измислена заплаха. 

И тук „на бял кон“ идва кандидатът спасител и предлага решение за тези страхове, дори то да е абсурдно. Същият модел е прилаган във Великобритания за кампанията за Brexit.

В същността си това е манипулация на вота в резултат на използването на нови комуникационни технологии и липсата на правна уредба относно този вид информационни игри.

Ще кажете „кампания като всяка друга“. Да, ама не.

Защото тази почива на незаконно използвани данни и на личното профилиране и таргетиране на всеки на база тези данни. Както и на личната заблуда, че това, което излиза във фийда ви във Фейсбук, е „истината“ през очите на приятелите ви.

Но това, което виждате във фейсбук не е „истината“ на приятелите ви, а това, което машината на фейсбук ви показава за повече кликове и продажба на реклами.

Накрая, моделът на „Кеймбридж аналитика“ разкрива много прилики с руските тактики на хибридна информационна война в Европа. Русия целенасочено води подобна операция за настройване на общественото мнение срещу Европейския съюз и за подриване на доверието в демокрацията като форма на обществена организация в редица европейски страни, включително и в България.

Тази кампания почива на разпространяването на подобни пропагандни тези/“информация“, които атакуват и изострят страховете на определени групи избиратели: имигрантска вълна, тероризъм, всички ще станем гей и лесбийки; с една крайна цел: да радикализира колкото може по-голяма част от избирателите и да ги хвърли при приносителите на лесните решения – тези, които унищожават демокрацията и европейското обединение – популистите и крайната десница/левица.

Всички ние сме в хибридна война, но много от нас все още не разбират това.

* Научни доказателства за това как работи антидемократичната пропаганда чрез манипулация на страховете ни можете да научите тук.

SHARE
Христо Христев е преподавател по Право на ЕС в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Завършил е право в Софийския университет и право на ЕС в Университета в Нанси, Франция. Доктор по публичноправни науки и право на ЕС от Университета в Нанси.