SHARE

Той е млад – на двадесет и седем е. Гражданин е на страна, която се намира на 17-о място в индекса за свобода на медиите на „Репортери без граници“. Това не пречи на премиера на собствената му страна да казва, че журналисти като него са „мръсни антисловашки проститутки“

Ян Куцяк беше разстрелян заедно с приятелката си Мартина Кушнирова тази неделя в село в Словакия. Смята се, че разследващият журналист е бил убит заради работата си – подобно на малтийката Дафне Галиция той е разследвал следата на родината си Словакия в „Панама Пейпърс“. Куцяк разследва укриване на данъци от словашкия елит, като журналистът е получавал заплахи във връзка със статиите си от бизнесмена Мариан Кочнер. Полицията не е реагирала. 

Куцяк заявява миналия октомври, че бизнесменът го е заплашвал, казвайки, че ще „направи мръсно“ на репортера и семейството му и няма да се спре пред нищо, докато Куцяк “не може да пише никога повече”.

Вътрешния министър се подигра с журналисти, които задаваха въпроси за заплахите, отречени от бизнесмена. 

Снимка: „Репортери без граници“

Второ показно убийство на журналист в Европа след Галиция в Малта миналата година. Реакциите са ужасяващо сходни – политици, заплашвали журналистите, днес предлагат награда за залавянето на убийците им. Съболезнования. Европейски държавници, които са потресени. И ако в Малта корупцията и натискът са системна практика, в Словакия (която е паднала с пет места в класацията за свобода на словото в рамките на година) нещата стоят другояче – до момента не се е случвала подобна атака над журналист. Има обаче изчезнали журналисти – които не са открити и до днес. 

Куцяк е разследвал и бизнесмена Ладислав Бащернак – близък на политици от управляващата партия. А за епитетите на премиера Роберт Фицо вече споменахме. И словашките журналисти реагираха: „Убийството на журналист е сериозен индикатор, че престъпността се обръща срещу един от устоите на свободата: свободата на словото и правото на гражданите да контролират властимащите и онези, които не уважават законите“. 

Международният институт на пресата (IPI) заяви, че „убийството, което се случва толкова скоро след миналогодишния атентат срещу малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция, е ужасна прокоба за журналистиката в ЕС и подчертава рисковете, на които журналистите продължават да бъдат изложени, дори в демократични държави като Словакия. Убийството на журналист е престъпление не само спрямо жертвата, но и спрямо цялото общество. Това е най-директният път към заглушаването на критичните гласове и лишаването на хората от правото да бъдат информирани, особено за действията на властта„. 

Запомнете лицето на Куцяк добре. Както и на неговото момиче. Защото тези две едва пораснали деца са уплашили някого с истината, която са изкарали наяве. Разследващите журналисти са заплашвани, измъчвани, потискани и избивани в сърцето на цивилизацията.

Защото преди трагедията е имало заплахи. Имало е липса на реакция от полицията, имало е и липса на достатъчно силна реакция от обществото. Имало е публично уронване на образа на журналистите от страна на политици, своеобразни заплахи от политическа трибуна, имало е натиск. Имало е реторика, представяща истината като „национална заплаха“. Всичко  това са симптоми, добре познати и на българското общество. 

Един куршум в гърдите на Куцяк, един в главата на приятелката му. Това е диагнозата. На една болест, която има способността да погуби цяло общество. 

Поклон пред паметта им! 

Снимка: National Post

SHARE
Завършва френска гимназия "Антоан дьо Сент Екзюпери" в Пловдив, след което заминава за САЩ, където живее и работи в продължение на две години. В момента следва хуманитарни науки в Париж, Франция, където е и част от екипа на американската библиотека. (Не обича да пише дълги автобиографии, затова се надява тези три реда да стигнат. )