SHARE

В репортаж по Българската национална телевизия, излъчен на 1 февруари 2017 г., се „нарушава законното право на гражданите да получат обективна, а не изкривена информация“ и „уважаваната телевизия БНТ отново беше използвана като инструмент за антиукраинската пропаганда“. Това пише украинският посланик в България Микола Балтаж в откритото писмо до генералния директор на БНТ г-жа Вяра Анкова.

Препубликуваме целия текст на писмото от фейсбук страницата на посолството.

Уважаема госпожо Анкова,

Оценявайки положително сътрудничеството между Посолството и Българската национална телевизия, която безспорно е авторитетен и влиятелен фактор в информационното пространство на България, принуден съм да се обърна към Вас във връзка с репортажа за ескалацията на ситуацията в Донбас (вечерната емисия на „По света у нас“ от 1 февруари).

Не може да не предизвика възмущение фактът, че моят коментар за събитията в източната част на Украйна, които избухнаха в нощта срещу 29 януари в резултат на настъпление на обединените сили на руските редовни войски и незаконните въоръжени групировки срещу позиции на въоръжените сили на Украйна в района на град Авдиивка, бе фрагментиран по такъв начин, че не позволи на зрителите да получат представа за реалната картина на ситуацията. Възмутително е и това, че в същото време в ефира по достатъчно странен начин се намери място за представител на терористична организация, обявен като „заместник-министър на отбраната на Донецка народна република“ (но без кавички, както и на уебсайта), който ретранслира позицията на руските си суфльори. Разглеждам този случай като опит да се легитимират престъпните терористично-окупационни власти в Донбас, които са марионетки на Кремъл.
Днес целият свят вижда как с финансова и военна подкрепа на Русия, боевиките, убивайки украинските граждани, извършват военни престъпления на украинска земя и от самото начало прехвърлят отговорност на Въоръжените сили на Украйна. А поредният шквал на инициирана от Русия широкомащабна и цинична пропагандна кампания, която открито манипулира съзнанието на хората, е насочен на оправдание на руската военната агресия и престъпления срещу украинския народ.

Тъжно е да се отбележи, че Вашите колеги всъщност пренебрегнаха обръщението на Посолството, адресирано веднага след първото излъчване на материала. В резултат на което репортажът без промяна беше повторен във вечерните новини в 20.00 ч. Следователно има основание да се твърди, че уважаваната телевизия БНТ отново беше използвана като инструмент за антиукраинската пропаганда.

Смятам, че свободата на словото като един от основните принципи на демократичното общество не може да е постигната за сметка на нарушаване на законното право на гражданите за получаване обективна, а не изкривена информация.

Предоставянето на ефирно време на представителите на незаконните власти на Донбас от страна на държавната телевизия на Република България също така противоречи на официалната позиция на Българската държава относно подкрепата на териториалната цялост на Украйна, фиксирана в резолюцията на Общото събрание на ООН „Териториалната цялост на Украйна“ от 27 март 2014 г., редица други международни документи и решения, както и на двустранно равнище.

Освен това бих искал да подчертая, че Върховната Рада на Украйна през февруари 2015 г. призна самопровъзгласилите се републики в източната част на Украйна за терористични организации. Обаче признаването на така наречените ДНР/ЛНР за терористични организации от Съвета за сигурност на ООН се блокира от Русия, която нарича терористи „опълченци“, които уж защитават интересите на хората в Донбас. Истината е, че те защитават само интересите на Руската федерация, а украинските граждани нямат нужда от такава „защита“.

Също така бих помолил да се обърне внимание на следните важни въпроси:

  • през октомври 2016 г. Парламентската асамблея на Съвета на Европа прие резолюция „Политическите последици от руската агресия в Украйна“;
  • на 21 декември 2016 г. неправителствена организация Bellingcat публикува доклад, в който ясно се подчертава наличието на реален въоръжен конфликт в Източна Украйна, като потвърди артилерийски обстрели на територията на Донбас от територията на Русия през лятото на 2014 година;
  • като международен конфликт с Русия са квалифицирани събитията в Източна Украйна и от прокуратура на Международния наказателен съд, където през март ще започне процедура по разглеждане на иска на Украйна срещу Русия. Неслучайно Русия се изтегли от Римския статут на Международния наказателен съд;
  • Съдът на Европейския съюз в Люксембург през януари тази година призна легитимността на санкциите срещу руски производител на зенитно-ракетни комплекси „Алмаз-Антей“. Също така в заключението на съдиите става въпрос за това, че „Алмаз-Антей“ с посредничеството на руските власти е снабдявал окупираните територии на Донбас със своята продукция и по този начин беше нарушена териториалната цялост на друга държава.

Доказателствата за реалната въоръжена агресия на Русия срещу суверенната Украинска държава са повече от достатъчно, а българските граждани заслужават да получат обективна информация. Уверен съм, че ръководен от Вас Управителен съвет ще направи съответните изводи за недопускане на подобни неприятни ситуации в бъдеще.

От своя страна Посолството е готово да помага за по-нататъшното сътрудничество на БНТ с медийни партньори в Украйна с цел получаване на информация от първоизточници, включително и коментарите на политици, журналисти, експерти и обикновени граждани за реалната ситуация в страната ми.

С уважение,
Посланик
Микола Балтажи

*Удебелените места са на редакцията на Терминал 3.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.