SHARE

Ръководителят на постоянната делегация на Украйна Ирина Фриз се обърна към Парламентарната асамблея на НАТО с призив страните членки да окажат натиск над Кремъл заради възобновените нападения в Донецка област. В изявлението си Фриз заявява, че „ескалацията в Донбас наподобява тактиките на Руската федерация в Алепо, Сирия“.

Скъпи г-н президент,

Скъпи членове на Парламентарната асамблея на НАТО,

Постоянната делегация на Върховната рада на Украйна към Парламентарната асамблея на НАТО се изказва с дълбоко притеснение по повод активизирането на руските терористични сили в Донбас и особено в бомбардировките на град Авдеевка, които водят до хуманитарна катастрофа, застрашаваща мирното население.

От 29 януари 2017 г. руските окупационни войски провеждат масови бомбардировки със забранени от Минското споразумения оръжия, конкретно с “Град” РСЗО, 152 мм и 122 мм артилерийски системи, 120 мм и 82 мм минохвъргачки, танкове, както и други оръжия. Това е нарушение на Минското споразумения от руска страна, довело до смъртта на 8 украински войници и раняването на други 26, както и до цивилни жертви.

Бомбардирането на заселените райони се извършва от жилищната част на окупирания Донецк. Артилерийските удари изтощават градовете Авдеевка и Ясинувата, водейки до неработещо водоснабдяване и отоплителни системи, както и затворени училища. 

Болницата в град Авдеевка е понесла щети от бомбардировките, а температурата в града достига минус 25 градуса по Целзий, усложнявайки хуманитарната ситуация.

Моля, отбележете, че бомбардировките над населени райони, особено жилищните квартали, обществените сгради (училища и детски градини), е незаконо и безпричинно разрушение на собственост, без да е обосновано от военни цели и е грубо нарушение на Женевската конвенция от 12 август 1949 г.

Ескалацията в Донбас наподобява тактиките на Руската федерация в Алепо, Сирия, която цели пълното унищожение на цели населени райони с тяхното население и предизвикване на хуманитарна криза и миграционни вълни.

Руската федерация продължава открито да пренебрегва поетите от нея задължения от Минското споразумение, за да предотврати стабилизирането на ситуацията и постигането на какъвто и да е прогрес в сферата на сигурността и хуманитарната сфера.

Призоваваме Руската федерация незабавно да прекрати военните действия и напълно да се съобрази с прекратяването на огъня.

Обръщаме се към Парламентарната асамблея на НАТО с молба да уведомят националните парламенти на страните членки за ситуацията в зоната на антитерористичните операции в Източна Украйна и да засилят политическия и дипломатическия натиск, за да спрат опасната ескалация в Донбас и предотвратят хуманитарна катастрофа в региона.

Искрено Ваша,

Ирина Фриз
Ръководител на постоянната делегация на Украйна към Парламентарната асамблея на НАТО

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.