SHARE

Украинските сепаратисти, подкрепяни от Кремъл, обявиха, че  искат да основат нова държава – Малорусия, която се надяват да превземе цяла Украйна, въпреки че за момента сепаратистите контролират единствено части на областта Донбас.

„Предлагаме на украинските граждани мирно разрешение на трудната ситуация, без война“, заяви самопровъзгласилият се лидер на непризнатата Донецка народна република. „Това е последното ни предложение просто към украинците, но и към всички страни, които подкрепят гражданската война в Донбас.“

Този ход е показателен, че заявките на Русия за намиране на мирно разрешение на украинската криза и изпълняването на Минското споразумение между Кремъл и Запада е далеч от това да бъде изпълнено.

Официално говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че инициативата за Малорусия е „лична“ и „Москва научила за нея от пресата“. А другата област под контрола на сепаратистите – Луганск, заяви, че не е била уведомена за заявката на лидера на Донецк и проектът е „ненавременен“.

Коментарите им се разминават с факта, че украинските сепаратисти действат под командата на Кремъл (Путин бе „помолен“ от лидерите на Донецк и Луганск да ги „представлява“ на мирните преговори с Германия, Франция и Украйна, на които бе сключено II минско споразумение). Украинският президент Петро Порошенко нарече действията  „марионетно шоу, което предава съобщения от Русия“.

Сепаратистите представиха карта на Малорусия, която показва цяла Украйна без анексирания Крим като част от страната и флаг.

Столица на страната ще бъде Донецк, а флагът е основан на бойното знаме на Богдан Хмелницки, който през XVII в. вдига въстание срещу полската власт и дава земите на Русия.

За момента, изглежда, плановете за Малорусия са само реторика, целяща да вдъхне нови сили на проруските движения в Украйна, но тя е показателна и за още нещо – обещанията на Русия да приложи постигнатото примирие от споразумението в Минск, която тя вече не прилага трета година поред, няма никакъв изглед да бъде изпълнено.

През 2014 г. бе използвана същата реторика в разгара на конфликта между Киев и руските сепаратисти, но тогава сепаратистите искаха основаването на Новорусия – каквото име е носила Източна Украйна, когато Руската империя превзема териториите от Истанбул в края на XVIII в.

Руският писател Захар Прилепин, който е доброволец в бойните действия в Донецк, заяви пред „Комсомолская правда“, че крайната цел на Малорусия е да се слее с Русия и Беларус.

 

Силната имперска реторика е показателна, че дори амбициите на Путин да не достигат до това да окупира цяла Украйна – ход, който навярно би довел до световна война, то той възнамерява да продължава да държи контрола над Донецк и Луганск и да разпространява своето влияние в останалите области на Украйна.

На този фон бездействието на Запада и куртоазното отношение на американкия президент към Путин изглеждат плашещо опасни – не просто за бъдещето на Украйна, но и за сигурността на целия регион.

Снимка: John MacDougall/AFP/Getty Images

SHARE