SHARE

Св. Синод на Константинополската Вселенска патриаршия разпространи комюнике относно решенията, които е взел за украинската църква. Църквата в Киев ще получи автокефалия, потвърждава комюникето, а правомощията на московския патриарх от 1686 г. над Украйна биват прекратени.

Публикуваме комюникето на Св. Синод на Вселенската патриаршия:

„Св. Синод се събра под председателството на Негово Всесветейшество Вселенския патриарх за своята редовна сесия от 9 до 11 октомври 2018 г., за да разгледа и обсъди темите от дневния ред.

Св. Синод обсъди конкретно и пространно църковния проблем в Украйна в присъствието на Негово Високопреосвещенство Памфилски архиеп. Даниел и Негово Преосвещенство еп. Иларион на Едмънтън, патриаршески екзарси в Украйна и след обширно обсъждане реши:

1) Обновява вече взетото решение Вселенска патриаршия да пристъпи към даване на автокефалия на Църквата в Украйна.

2) Да възстанови от този момент Ставропигията на Вселенската патриаршия в Киев, една от многото нейни ставропигии в Украйна, съществуващи там винаги.
3) Да приеме и преразгледа молбите за апелация на Филарет (Денисенко), Макарий (Малетич) и техните следовници, които са се оказали в разкол не по догматични причини, в съответствие с каноничните прерогативи на Константинополския патриарх да получава такива молби от йерарси и други клирици от всички автокефални църкви. По този начин горепосочените бяха канонично възстановени в своя йерархичен или свещенически чин, а техните вярващи са приети в общение с Църквата.
4) Отменя действието на Синодното писмо от 1686 г., издадено за тогавашните обстоятелства, което дава право по икономѝя на патриарха на Москва да ръкополага митрополита на Киев, избран от събранието на клира и народа в неговата епархия, който трябва да поменава Вселенския патриарх като пръв йерарх по време на богослужение като израз на канонична зависимост от църквата майка в Константинопол.
5) Отправя призив към всички ангажирани страни да се въздържат от окупиране на храмове, манастири и други имоти, както и от всякакви актове на насилие и отмъщение, за да надделеят мирът и Христовата любов.
За Вселенска патриаршия, 11 октомври 2018 г.“Руската православна църква предупреди, че ще скъса отношенията с Вартоломей, ако предостави автономия на Украинската православна църква. Което може да доведе до схизма в православния свят. Факт, който ще принуди Българската православна църква да избере страна.

Решението за предоставяне на автокефалия вече е взето„, подчерта украинският президент Петро Порошенко пред журналисти в Киев, коментирайки резултатите от тридневното заседание на Светия Синод на Вселенската патриаршия.

„Това е въпрос на нашата сигурност, държавност и на цялата световна геополитика, това е падането на Третия Рим като най-древната концептуална заявка на Москва за световно господство“, допълни Порошенко.

„Решението на Светия Синод на Вселенската патриаршия представлява узаконяване на разкол“, заяви свещеник Александър Волков, говорител на Московския и руски патриарх Кирил.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.