SHARE

Рядко се случва да чуеш, че Пеевски губи дела, а съдът му е запорирал сметки. Даже и са накарали фирмата му да издължи 800 000 евро на потърпевшите. Какво означава всичко това и да не би вече да живеем в нормална държава?

Не.

На пръв поглед делото между “Техномаркет” и “Глориент” е съвсем просто – “Глориент” е хазяинът, а “Техномаркет” – наемателят. Хазяинът твърди, че не му се плаща наем, и тръгва да съди наемателя.

Случаят обаче е знаков заради друго – в него е замесен Делян Пеевски. В началото на миналата година мажоритарен собственик на “Техномаркет” става “НСН Инвестмент” (доскоро официално собственост на Пеевски, преди да бъде прехвърлено на офшорна компания). И оттогава насетне веригата магазини не си изплаща наема.

Според изчисленията на “Глориент” сметките възлизат на 3,8 млн. евро. И от дружеството завеждат 54 дела – за опразване на имоти, за неплатени наеми, за обезщетения за ползване на обектите и за неустойки за предсрочно прекратени договори за наем.

От империята на Пеевски решават да отвърнат на удара и завеждат други 26 дела, с които да бавят съдебния процес. Така например те предявяват искове за имоти, които вече са продадени на трети лица, или оттеглят и отново подават иск в съда с надежда, че ще попаднат на определен съдия. Те също така завеждат не по едно, а по две дела – за нищожност на нотариалния акт за покупка и за нищожност на вече прекратения договор за наем за същия обект – или с други думи, тактиката е “стреляй безцелно във всички посоки, все някъде ще върже”.

Въпреки всички трикове обаче “Глориент” вече има няколко победи на първа инстанция и са успели да съберат 800 000 евро от наеми по нареждане на съда. Това е наемът, който „Техномаркет“ е дължал за 13 магазина и складова база за периода от януари до май 2016 г.

Съдът също така запорира сметките на “Техномаркет”, сред които са и тези в Банка ДСК и в Българо-американската кредитна банка. В началото на 2015 г. „Техномаркет“ беше заложен в БАКБ срещу кредит от 3 млн. евро.

От цялата правна битка по казуса не трябва да се правят генерални заключения. Така или иначе, тя ще продължи още доста дълго време и има време до приемането на окончателно решение по всичките над 80 дела.

Също така не трябва да се забравя, че делото не е от сложните – собствеността на имотите е известна, а това, че са ползвани от “Техномаркет”, не е особено трудно да се докаже.

Казусът е важен за това дали наистина чуждестранните инвеститори – сред които са акционерите в „Глориент“, могат да защитават бизнеса си в страната. Той е и следен от издания като Financial Times и далеч по-важна за развитието на икономиката в страната ни ще бъде тяхната присъда.

От казуса може само да си припомним, че в съдебната система има много съвестни магистрати, които просто искат да си изпълняват задълженията. Тях винаги ги е имало.

Проблемът е системата, проблемно е разпределението на делата, проблемни са ръководните кадри на най-висше ниво. И Пеевски може и да загуби битката за “Техномаркет”, но това не означава, че той не печели войната за овладяване на държавата.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.