SHARE

Публикуваме политическия коментар на лидера на „Да, България“ Христо Иванов относно молбата на ЦИК към парламента да отмени електронното гласуване, което бе планирано за 2019 г. Сред мотивите на ЦИК са липса на електронна идентичност, каквато българите трябваше да имат от 1 януари 2017 г. и която вече бе отлагана два пъти.

До момента България е похарчила 40 пъти повече за е-управление от Естония. 

Ето какво каза Христо Иванов:
Умишленият провал на електронното гласуване е покушение срещу демокрацията в България. Поредното, наред със задушаването на медиите и правосъдието, държавно рейдърство срещу частната собсвеност и подаряването на все по-големи части от държавата на гранд корупционни барони. Това е нагла гавра с референдума и пореден “среден пръст” за всички дългогодишни граждански усилия за въвеждане на електронно гласуване. Свободата и модерността се поменят с феодализация и тържество на безпросветната простащина.

Днес ЦИК иска отлагане на електронното гласуване на основание, че не се въвежда система за електронна идентификация. А такава няма, защото правителството я затлачи. Последно с прекратяване на обществената поръчка през ноември 2017 г. Политическата отговорност за това положение е персонално на Борисов.

Пред очите ни картелът, пленил държавата, торпилира едновременно два стратегически национални приоритета: трайното приобщаване на българите от диаспората в процеса на определяне бъдещето на страната ни (в която тези хора са най-голям инвеститор) и радикалното повишаване на броя независими гласоподаватели, с което да се пречупи гръбнакът на схемите за контролиран вот.

Това, което виждаме днес, не е обичайната институционална мърлящина. Става дума за целенасочено действие, за което общественото мнение беше подготвяно от “загрижени” “експерти” от месеци и за което ние предупреждавахме. Да припомним и че бариерите пред гласуването зад граница допълнително бяха вдигнати от т.нар. патриоти с промени в Изборния кодекс. Президентът Радев пък пробва да наложи допълнителни ограничения чрез принципа за уседналост.

Гледаме “Убийство в Ориент експрес”, защото всички “системни” играчи имат интерес да провлят гласуването на съотечествениците ни в чужбина и на реално независимите граждани.

Конкретната отговорност обаче е на Борисов в Министерския съвет и на Цветанов в парламента.

Оставка!

Още по темата в „Терминал 3“ – тук, тук и тук

Снимка: Дневник 

SHARE
съпредседател на "Демократична България", вицепремиер (2014) и министър на правосъдието (2014-2015)