SHARE

Вчера на първо четене в правната комисия на парламента са били приети внесените от кабинета проектопоправки в Наказателния кодекс, които представляват безпрецедентна заплаха за пазарната икономика и свободата на предприемачеството в страната. Правителството иска да приравни изключително широк кръг лица от частния сектор към длъжностните лица по чл. 9З от НК и да третира техни стопански решения и действия като форма на корупция. На практика се криминализират основни елементи на гражданския оборот.

В отрицателното си становище адвокатурата пише: “предлаганите норми дават възможност за недопустима намеса на държавата в гражданския и търговския оборот, след като всяко неизпълнение на договорно задължение може да доведе до ангажиране на наказателна отговорност”.

Самото лансиране от правителството на тези законодателни предложения е атентат срещу бизнеса и инвестициите. С тези монстрьозни дивотии днешното управление влиза в открита война с пазарната икономика, правата на собственост и договаряне, със законността и свободата изобщо. Виждаме основния механизъм на авторитарна репресия в действие: превърни всички в нарушители и си избирай кого да мачкаш. Кеф ти за прекършване на несъгласните, кеф ти за поддържане на страха, кеф ти за рекет и принуда.

И, разбира се, основен инструмент ще бъде цацаратурата. След две години бездействие управляващите се сетиха за препоръките от Европейския анализ на прокуратурата, но не за да я реформират. С тези предложения на корумпираната, тежко криминализирана прокуратура се дава чудовищен обем власт и възможност за “щавене”, рекет и рейдърство. Никога от 89 година насам тя не е имала подобни възможности. Когато си подавах оставката като министър и от трибуната на парламента предупредих, че ни водят към прокурорска република, не съм си и помислял, че може да се стигне до нещо подобно.

На пръв поглед истеричната необходимост да се имитират “мерки за борба с корупцията”, без при това да се засяга и на косъм реалният корупционен модел на управление, заедно с бедствената безпросветност по върховете на Министерството на правосъдието и в парламента водят до подобни дивашки извращения. Реално обаче това е израз на дълбоката същност на настоящото управление и на неговата устойчива тенденция към все по-голяма авторитарност и преяждане с власт.

Да си припомним: този парламент е заченат от волята да няма реална съдебна реформа, да не се пипат прокуратурата и властта на Пеевски. В самото начало правителството отрече приватизацията и оттогава предприе опити за национализация в обем без паралел след периода на установяване на комунистическия режим у нас и дори обяви, че ще промени конституцията, за да подложи приватизацията на наказателна ревизия с обратна сила. Все в този дух, по предложение на Пеевски и с гласовете на ГЕРБ, бяха създадени възможности с обратно действие за отмяна на широк кръг сделки. Бяха приети и лансираните от Цацаров вредни и противоправови изменения в НПК. Изграждат се извънредни институции бухалки в лицето на спецпрокуратурата и новия мега (анти)корупционен орган.

Заедно с това управлението ежедневно използва всички възможности да атакува основни свободи и демократични гаранции: рекетират се и се подлагат на рейдърство и натиск малки и големи бизнеси; атакуват се яростно опозиционните издания и се задушават дори просто неутрални медии като БНТ, репресират се хора за изяви в социалните медии; в същото време в пропагандната машина на режима постоянно се вливат нови ресурси и влияние; независимостта на регулаторите се задушава и се назначават откровени изпълнители на поръчки; контролни и правоохранителни органи се превръщат в бухалки; постижения като интернет гласуването нагло се премахват, а въвеждането на електронно управление се минира и отлага… изброяването може да продължи.

Докато се мляска с Юнкер, Меркел и Жозеф Дол, Борисов старателно прокарва интересите на Путин и Ердоган и се опира на тяхното развихряне, за да си развърже ръцете за установяване на един все по-авторитарен режим у нас. Този курс се реализира от неразчленимо срасналите се ГЕРБ и ДПС и с подкрепата на имитиращата опозиция БСП. Въпросните законодателни предложения са нова стъпка именно по този път. Тежко мафиотизираната ни политическа класа изоставя преструвките на демокрация и се връща при корените си: практиките на авторитарния режим и неговите криминални репресивни методи.

Заедно с другите партии от демократичната общност работим за създаване на политически съюз, който да се противопостави на надигащия се авторитаризъм и да създаде управленска алтернатива, която е в състояние да гарантира свободата и развитието на държавата. Сега наша основна мисия става да спрем тези предложения с всички демократични средства и да заставим правителството да ги оттегли без всякакви уговорки. Заедно с партньорите ни от демократичната общност обсъждаме и ще предприемем конкретни действия за тази цел.

Обръщам се към българския бизнес и всеки, който цени гражданската си независимост: днес това е фронтовата линия на свободата и ние трябва да обединим сили за отбраната ѝ! Или заедно ще спрем пълзящия авторитаризъм, или ще изгубим демократична България.

P.S. Прилагам линк към чудесното становище на Висшия адвокатски съвет.

Текстът е препубликуван от фейсбук профила на автора. Заглавието и акцентите са на редакцията на „Терминал 3“.

SHARE
съпредседател на "Демократична България", вицепремиер (2014) и министър на правосъдието (2014-2015)