SHARE

На 15 март в националната галерия бе представена една колеция от 62 експоната на Васил Божков – сред тях ритони, ритуални съдове, вази и апликации за конска амуниция от злато, сребро, бронз и керамика – подредени под заглавието „Златното руно. Пътят на аргонавтите“. 

По повод изложбата публикуваме коментара на Николай Капитанов от ArtSource.eu.

Уникална изложба. #Уникална!!! Но знаете ли къде е #проблемът? Аз виждам поне три.


1. Извън контекста това са само красиви фигурки. Едно съкровище губи огромна част от стойността си, ако не е ясно откъде идва. Загуба за историците в научен план. Още по-голяма загуба за обществото относно липсата на информация за предците ни. #загубенаистория #загубеноминало


2. Липсата на горната информация отрязва възможността на населеното място да бъде популяризирано в посока #културентуризъм. Това са работни места и #пари, изпарени във въздуха. #културентуризъмнет #парииработниместанема


3. Пресъздаването под форма на реплики, сувенири и исторически възстановки е решение на един-единствен човек. Това вече е загуба за цялата държава – да представи своето културно наследство. #културнонаследствойок

В конкретния случай – Васил Божков не знае или е принуден да крие произхода. Ако е ясно откъде са, е възможно някой ден да му бъдат конфискувани. Поне на теория.

Още по-лошото – Божков не разрешава „неговите“ съкровища да бъдат пресъздавани. Дори срещу заплащане на неговото „авторско право“ (WTF?!?!). Така историята на тези изделия си остава изключително и само за негово ползване.

N.B. Ако находките бяха открити в чужбина, но с доказателство за произход България – бихме имали основание да си ги поискаме. Правили сме го. И е имало ефект в миналото. Но в случая формално законът е спазен. И няма никой, който да търси решение. Дори формално.

България XXI век – #територия на #абсурда.

P.S. В България законът пази собственика. Но ако находките бяха в друга държава и с доказан български произход, не би имало голям проблем да създадем техни копия, сувенирни реплики и въобще да ги представим пред света. И с тях нашето културно наследство.
За справка – Над Сент Миклош (Музей за история на изкуството, Виена), Мечът на Кубрат (Ермитаж), Орелът на Аспарух (Запорожски краеведски музей)

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.