SHARE

За по-малко от 18 месеца в населяваните от кюрди югоизточни части на Турция са убити 2000 души. Това посочва специален доклад ООН, в който се отразяват последиците от сраженията между турските сили за сигурност и Работническата партия на Кюрдистан.

“Между юли 2015 и декември 2016 г. имаме сведения за убийството на около 2000 души в контекста на операции по сигурност в Югоизточна Турция. Според получената информация това включва близо 800 членове на силите за сигурност и около 1200 местни жители, от които неопределен брой може да са били въвлечени в насилствени или ненасилствени действия срещу държавата. Върховният комисар по човешките права към ООН е документирал многобройни случаи на прекомерно използване на сила, убийства, изчезвания, изтезание, унищожение на жилищни постройки и културно наследство, подбуждане към омраза, предотвратяване на достъпа към спешна помощ, храна, вода и жизненоважни ресурси, насилие над жени и жестоко ограничаване на правото на свободно изразяване, мнение и участие в политическия процес. Най-сериозните нарушения се случват по време на полицейските часове, когато цели жилищни зони са изолирани и движението е ограничено за няколко дни”, пише в доклада на ООН.

За същия период от средата на 2015 г. до края на 2016 г., когато се разпадна примирието между властите в Анкара и ПКК, до 500 000 души са разселени заради конфликта.

ООН обвинява Турция в сериозни нарушения и настоява те да бъдат разследвани от властите.

Информацията е придобита от конфиденциални и публични сведения, както и от сателитни изображения, които показват ужасяващите последствия от конфликта. В доклада са поместени снимки преди и след опустошаването на областите.

гр. Нусайбин, провинция Мардин – 21 юни 2015 г.
гр. Нусайбин, провинция Мардин – 25 май 2016 г.
гр. Сур, провинция Диарбекир – 22 юни 2015 г.
гр. Сур, провинция Диарбекир – 26 юли 2016 г.

Турските власти не са допуснали следователи от организацията до засегнатите региони. Генералният секретар на ООН за правата на човека Зейд Раад ал-Хюсеин критикува турското правителство, заявявайки, че е „особено загрижен от информацията, че няма проведени разследвания“ за насилието над цивилни граждани.

*Сателитните изображения за заснети от UNITAR –UNOSAT/DigitalGlobe, Inc.

Заглавна снимка: Kosse/AFP