SHARE

Цигулар не успява да премине визовите ограничения и поема през Егейско море, където се удавя заедно с още 16 души. Само двама души оцеляват. Младият цигулар е открит, прегърнал цигулката си.

22-годишният Баръш Язгъ е роден в Сиирт, Югоизточна Турция. Районът не само е един от най-бедните в Турция, но също и арена на сблъсъци между турската армия и кюрдските сепаратисти от Кюрдската работническа партия (ПКК). През последната военна кампания на Анкара за потушаване на активността на ПКК бяха разрушени цели квартали от Диарбекир през Батман и Сиирт – градове, които са известни с дейността на ПКК и са почти постоянна военна зона. Не е трудно да разберем защо едно младо момче, което има талант и иска да се развива, би искало да потегли към големия град Истанбул и по-натам – към Европа. Баръш Язгъ е искал да стигне до Белгия, където живее неговият брат, за да се обучава в музикално училище.

Допреди да потегли към Европа по т.нар. „Път на бежанците“, Баръш е живеел в истанбулския квартал „Фатих“ заедно с брат си Ченгиз, който също е музикант. Седем месеца по-рано двамата отиват в Белгия, но визата на Баръш изтича и той трябва да се върне в Турция. Подобно на мнозина младежи в неговото състояние той изпитва трудности, защото е безработен и без сигурност. Тогава решава да подаде документи. Прави го два пъти, но и двата пъти му отказват. Вижда, че единственият начин за него е да тръгне през Егейско море и със събраните си досега пари да премине през Гърция и оттам към Белгия.

Мечтата на Баръш е била да стане виртуоз. В кутията на цигулката му бреговата охрана открива ръчно написани композиции, които вероятно е искал един ден да изпълни през публика.

Неговите приятели и колеги, с които е свирил заедно, организираха погребението му. Той е определян като млад талант с голямо бъдеще. Човек, отдаден на музиката, който би жертвал много в името на изпълнението на мечтата си. Както и станало.

Смъртта на Баръш Язгъ е една от стотиците, които изпълниха водите на Средиземно море за първите месеци на 2017 година. По данни на Международната организация по миграция между 1 януари и 9 март над 520 души са се удавили в морето. Общо 5000 намират смъртта си през 2016 година. Техните съдби са различни, но често желанието е едно и също – по-добър живот и сигурност, където да могат да започнат отново живота си.

Автор: Руслан Трад

Снимка: Gazete Manifesto

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.