SHARE

„Расистки и сексистки мошеник ще оглави партията на Линкълн“ е водещата новина на Huffington Post днес (5 май).

“През 2012, ръководството на Републиканската партия публикува доклад за това как да бъде спечелен Белия дом през 2016г. Ключът бе в разширяването на републиканския електорат към малцинствата, жените и младите хора. Нещата не се случиха точно така.“ Започва своята статия изданието.

Когато Доналд Тръмп обяви своята кандидатура за президент Huffington Post реши да премести новините свързани с президентската му кампания от секция „Президентски избори“ в секция „Забавление“. “Причината е проста“, каза тогава изданието,“ Кампанията на Тръмп е странично шоу. Ние няма да се хванем на въдицата. Ако се интересувате от това какво Доналд има да каже, ще го намерите до историите свързани с Ким Кардашян и [реалити шоутата].”

Шест месеца по-късно Доналд Тръмп каза, че ще наложи пълна забрана за  влизането на мюсюлмани в Съединените щати. „Вече не ни е забавно“, заключи изданието и започна да отразява нюйоркския бизнесмен в политическия си раздел.

След победата на Тръмп в Индиана, която изглежда му бетонира номинацията на Републиканската партия за президент на САЩ на никого вече не му е забавно личи от прегледа на световните медии и техните реакции вчера и днес.

“Ако на нещо ни научиха последните единадесет месеца за Тръмп, то е че не трябва да го подценяваме“ заявява немското консервативно издание Die Welt в статията си, която предвещава, че „започва най-ненормалната президентска кампания в САЩ“

„Шок! Ще е Тръмп!“ обявява и най-реномираният немски вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung. “Вече няма никакво съмнение, че съревнованието ще бъде между Тръмп и Клинтън.“

Британската преса също коментира предстоящата битка между бившата първа дама и бивш държавен секретар Хилари Клинтън и нейния опонент Доналд Тръмп. „Америка сега е изправена пред наистина ужасяващ избор“, коментира десният Daily Telegraph.

От една страна имаме Хилари Клинтън – залят от скандали и невъодушевяващ кандидат, чийто леви политики ще унищожат остатъка от американския ексепционализъм; а от другата страна е Доналд Тръмп – демагог, който е специализирал в подклаждането на омраза и заплашването с унищожителни търговски войни.“, заявява десният вестник.

13148096_949544401828023_2010515123_o

Критиката към бизнесмена не идва само от британската преса, а и от Даунинг стрийт 10. Забраната за влизането на мюсюлмани в САЩ провокира Дейвид Камерън да определи думите на Тръмп като „разделителни, глупави и погрешни“. След като вчера Тръмп си осигури републиканската номинация един от съветниците му отправи заплаха към британския премиер пред в-к Times. „ Да видим г-н Камерън като най-гласният опонент бе неочаквано. Имайки предвид, че според нас, отношенията между САЩ и Обединеното кралство са крайъгълен камък, не само в НАТО, но по принцип, би било умнo [Камерън] да направи по-добронамерена увертюра към г-н Тръмп.“

„Въпреки вероятната номинация на Тръмп като кандидата за президент на републиканците, говорител на г-н Камерън заяви, че премиерът стои зад думите си, отправени през декември месец миналата година.“ предава в-к Guardian.

Към списъка на отвратените от Тръмп е и руския опозиционер и шахматист Гари Каспаров, който от години живее в САЩ и според когото „Тръмп е най-добрият шанс за Путин“ , “Иска ми се това да бе шега, но не е. Това което виждаме през тези избори е най-голямата атака върху американския начин на живот и демокрация“. За световния шампион по шах Доналд Тръмп е представител на версия на „Путинизма“, който трябва да бъде спрян без значение дали е в Русия или на друго място.

Критиката за Тръмп не идва само отвън. „За много републиканци президент като Клинтън ще е много по-удачен вариант, отколкото президент Тръмп. Не защото те подкрепят политиката ѝ, а защото поне знаят с какъв човек ще си имат работа“ предава френският в-к Le Monde. Вестникът изрежда и множеството причини, поради които в предстоящата надпревара Хилъри Клинтън е фаворит. Изданието изтъква, че сред републиканските среди набира сила хаштагът #ImWithHer ( на бълг. „Аз съм с нея“), с който редица политици и общественици с консервативни убеждения започват да изразяват подкрепата си за най-вероятния кандидат на демократите.

Като обърнем поглед към американската преса посланието е същото. Вестник New York Times представя вътрешнопартийното недоволство от кандидатурата на Доналд Тръмп. Към дългия списък от лица, които няма да го подкрепят се включват и последните двама президенти на САЩ от републиканската партия Буш – старши и Буш – младши. Същото се очаква да направят и последните двама кандидати за президент на партията. Доналд Тръмп каза за военния герой, изтезаван по време на войната с Виетнам и кандидат на републиканците през 2008 г. Джон Маккейн, че „не е никакъв военен герой. Военен герой е защото го заловиха, аз харесвам хора, които не ги залавят.“. А за кандидата от 2012г., Мит Ромни, Тръмп заяви, „той ми се молеше да го подкрепя [на миналите избори], можех да му кажа: „Мит падни на колене“, и той щеше да го направи.“

И накрая завършваме с категоричното послание на Washington Post„Номинацията му е бедствие за републиканската партия и републиканците ще трябва да си изведат поуките защо това се случи и как могат да се възстановят. Но по належащата задача е да подсигурим, че г-н Тръмп няма да се превърне в бедствие, което да сполети Съединените щати и света.“