SHARE

В деня на детето започваме с една тема за децата и това какво прави държавата за тях.

Протест срещу Фонда за лечение на деца в чужбина

Граждани и родители протестираха пред Министерството на здравеопазването срещу усложнените процедури за изпращане на деца за лечение в чужбина, наложени еднолично от новото ръководство на Фонда, след като предишният състав бе задържан при акция на прокуратурата и ГДБОП на 20 април.

Без да са официално приети промени в правилника на Фонда за лечение на деца, новото му ръководство налага нови изисквания, като от болните деца се изискват допълнителни медицински становища, консилиуми и др., въпреки че разполагат с всички изисквани по сегашния правилник документи.

Повече за злоупотребите на новото ръковоство на Фонда може да прочетете в статията на Красимира Величкова – „Първоюнски за Фонда за лечение на деца“.

Един от организаторите на протеста Надежда Цекулова сподели своите впечатления след проведената среща със зам.-здравния министър Ваньо Шарков във fb:

Христо Иванов: Отлагането на визитата на европейските наблюдатели е „авантюра“ на прокуратурата

Моментът, в който е достатъчно какво мисли 1 от 1600 прокурори в България – това е сърцевината на проблема. Когато всички са съгласни с г-н Цацаров – това се нарича консенсус, а когато някой мисли различно, бива атакуван медийно и по всякакъв друг начин. С този модел трябва да се скъса„, призова бившият правосъден министър Христо Иванов пред БНР по повод предстоящите промени на Закона за съдебната власт, които са насочени към структурата на държавното обвинение.

По думите му дълбокият проблем е, че имаме такава държавна, имперска прокуратура и на нейния Олимп има хора, които не носят никаква отговорност и могат да бъдат само източник на страх.

Христо Иванов коментира също така и отлагането на мисията на четиримата европейски обвинители в България в последния момент в понеделник заради уточняване на технически подробности в заданието им.

Отлагането на мисията на европейските наблюдатели в областта на правосъдието за България е много съществен проблем. Това не е техническо действие„, заяви Иванов, който е уверен, че уточняването на технически параметри не може да бъде причина за отлагането ѝ в 12 без 5, и предположи, че „тъй като Министерството на правосъдието не би си позволило такава авантюра, остава прокуратурата„.

Междувременно, лидерът на ДСБ Радан Кънев отправи писмено питане към Бойко Борисов за причините за отлагането на посещението на европейските наблюдатели.

„Модерната“ левица: Парламентът отхвърли искането на БСП за сваляне на санкциите срещу Москва

БСП за пореден път показва колко адекватна опозиционна сила е. Но добрите новини не свършват дотук. Новият лидер на БСП Корнелия Нинова вече уговори с лидера на „Атака“ Волен Сидеров съвместни действия за свалянето на санкциите срещу Русия по време на нейно гостуване в телевизия „Алфа“, предава „Медиапул“. Интересно какво ли мисли председателя на ПЕС Станишев по този въпрос? И изобщо тезата, че новото ръководство на БСП ще бъде по-европейски настроено вече изглежда като виц – а новата им политическа стратегия – носталгия по Живково време, създаване на държавни предприятия и близост с Русия – придобиха трагикомичен характер. Повече за това защо е безсмислен ходът на БСП и каква е ще печелившата стратегия на партиите може да прочете в нашия анализ „Играта е сменена“

„Темата“: Билетът за градски транспорт в София поскъпна с 60 ст.

Предполагам дори и да не живеете в София, хилядите коментари, анализи, клетви, проклинания и други facebook статуси за цената на билета са достигнали и Вас. По нея вече се изказаха всички и не виждам, с какво мога да допринеса, но можете да се насладите на карикатурата на Чавдар Николов по темата – „Видими резултати“

Полша бе официално предупредена от Европейската комисия, че действията на правителството застрашават върховенството на закона.

След месеци на критика от Брюксел и Венецианската комисия, днес зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс заяви, че отправил официално предупреждение към полското правителство за това, че конституционните промени представляват „системен риск за върховенството на закона“. В началото на годината, Европейската комисия заяви, че е готова да започне процедура за отнемането на правото на глас на Полша в Съвета. Предстои да видим дали Комисията ще стигне до такива мерки.

Ситуацията във Франция се усложнява

Инициираните от правителството промени в трудовото законодателство предизвикаха протести от страна на леви организации и профсъюзите в страната. Девет дни преди началото на Европейското първенство по футбол ситуацията продължава да се усложнява за правителството на Франция, след като държавните железници излязоха в безсрочна стачка.

Официалното становище на протестиращите железничари е, че стачката не е свързана пряко с разпалваното от синдикатите протестно движение срещу трудовата реформа. Те излизат на протест конкретно срещу увеличаването на работното време на заетите в сектора.

Северна Корея подкрепя Доналд Тръмп

И за финал един от абсурдите на деня. Пропаганден сайт на властта в Северна Корея – DPRK – определи Доналд Тръмп като „мъдър политик“ и „правилният избор за американците на изборите на 8 ноември“, предава агенция „Ройтерс“. Подкрепата идва след като Тръмп заяви, че е готов на разговори с Ким Чен Ун. Хвалебствените думи не са първите за Тръмп, миналата година руският президент Владимир Путин определи Тръмп като „умна и талантлива личност“.