SHARE

Около 80 хиляди унгарци излязоха на протест в неделя вечер срещу плановете на правителството да затвори Централноевропейския университет в Будапеща, основан през 1991 г.  от Джордж Сорос. През миналата седмица парламентът набързо прие промени, чрез които се лишават от лиценз чуждите университети и институти, които не разполагат с кампус в родните им страни. Тази разпоредба е насочена в най-голяма степен срещу англоезичния университет, създаден с цел да насърчи добрите управленски практики и социалната трансформация след комунизма. Протестът е един от най-масовите, правени някога срещу управлението на Виктор Орбан и неговата партия ФИДЕС.

Законът за противодействие на тероризма не действа вече четири месеца откакто е приет,  стана ясно след запитване до МВР. Причина за това е, че не е изготвена задължителната наредба за уточняване на правомощията на службите за сигурност. На практика разпоредбите в закона дават компетентност на МВР, ДАНС и армията да прилагат редица мерки срещу заподозрени в тероризъм. Пример за такива са отнемането на личните документи, забраната за срещи с определени лица, спирането на пропагандни сайтове и други. Макар преди няколко месеца МВР твърдо да настояваше, че законът е нужен спешно, то до този момент той остава само на хартия.

Регионалният служебен министър Спас Попниколов заяви в интервю, че е извършен „целенасочен саботаж“ по случая със спирането на търга за изграждане на тунел „Железница“ от АМ „Струма.“ В четвъртък стана ясно, че Агенция „Пътна инфраструктура“ е спряла търга, който трябваше да избере строител, тъй като са открити множество нарушения, сред които и липса на документи на кандидат в търга. Попниколов също така заяви, че се е предоверил в „компетентността, ангажираността и лоялността“ на екипите в министерството и агенциите към него.

Износът на България е нараснал с 12,7% през първите два месеца на 2017 г., съобщи Националният статистически институт. Значителен ръст бележи износът към трети страни – 20%. Данните показват, че нарастването се дължи основно на увеличените цени на горивата на международните пазари, които са стока номер едно на българския износ.

Германски съд спря експулсирането на 19-годишен кюрд в България заради нечовешките условия, при която биват държани бежанците. Съдът в Хановер уважи молбата му и го остави в Германия. Решението на съда в Хановер не означава, че Германия вече няма да може да връща бежанци обратно в България. То спира само екстрадирането на 19-годишния жалбоподател, но в бъдеще всички подобни случаи ще могат да се позовават на решението, взето от съдиите в Хановер.

Най-голямата платформа за доброволчество в България TimeHeroes.org  ще даде награди на най-активните доброволци, неправителствени организации, компании и журналисти, ангажирани с каузите на гражданския сектор. От днес платформата набира номинации, като всеки човек може да направи едно или няколко предложения, като е позволено и самономиниране. Номинациите са разделени в четири категории – доброволец, организатор на доброволческа инициатива, компания и журналист, както и за конкретна дейност за периода април 2016 г. – март 2017 г. Церемонията на първите годишни награди за доброволчество ще се състои на 11 май, а номинации ще се събират до 23 април на сайта awards.timeheroes.org.

След днешната среща на Г-7 в Италия стана ясно, че участващите държави търсят единен подход спрямо конфликта в Сирия. Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ ще се фокусират върху това да накарат Русия да се дистанцира от сирийския президент Асад, като същевременно ще искат от САЩ да водят прозрачна политика спрямо Сирия. Срещата се проведе само седмица след извършените химически атаки в Сирия, след които последва и военна акция на американския президент Тръмп.

Испанската полиция е арестувала в Барселона руски програмист, заподозрян в участие в хакерските атаки, свързани с миналогодишните президентски избори в САЩ. Задържан е след американска заповед за арест, като испанският съд ще трябва да разгледа случая.

Центристът Еманюел Макрон и крайнодясната Марин льо Пен продължават да водят предизборната напревара за Елисейския дворец, като според проучванието на  KANTAR-Sofres  двамата имат приблизително еднакъв резултат от 24%. По-малко от две седмици преди президентските избори във Франция  крайнолевият Жан Люк Меланшон (18%) увеличава подкрепата си, като е изместил Франсоа Фийон от третото място. На втори тур ще се изправят един срещу друг двамата кандидати с най-висок резултат.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.