SHARE

Aко случайно сте забравили, се намираме в предизборна кампания. По този повод кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева бе на интервю в Нова телевизия. Трябваше в студиото да се проведе дебат с нея и кандидата на БСП за президент ген. Румен Радев, но той не се яви в студиото, защото имал планирани ангажименти за седмици напред.

Цецка Цачева заяви, че не знае #КОЙ е предложил Пеевски за председател на ДАНС, но е щяла да осъди неговото назначение. Само че тя допълни, че “президентът е длъжен да работи с всяко едно правителство”, или с други думи, Цачева нямаше да снеме подкрепата си за правителството на Орешарски, но щеше да осъди неговите действия.

Тя също така заяви, че ако спечели изборите, ще настоява да има работещ, независим и справедлив български съд. Което е странно предвид факта, че по-рано тази година тя обяви съдебната реформа за успешно приключила… от Пекин.

Думите на Цачева бяха коментирани от кандидата за президент, издигнат от Реформаторския блок, Трайчо Трайков и лидера на ДСБ Радан Кънев във фейсбук.

Междувременно в студиото на Би Ти Ви Георги Първанов заяви, че се “готвят машинации за президентските избори”, но нямал доказателства за тях. Предвид последните такива “сигнали”, навярно Първанов ще обяви манипулациите ден преди изборите с пряко включване на евродепутата Николай Бареков от Брюксел. Всъщност може и Антон Хекимян да го замести.

Дни след началото на предизборната кампания от Комисията за защита на конкуренцията обвиниха в картелно споразумение шесте големи вериги бензиностанции – „Лукойл“, „Еко“, „Шел България“, „ОМВ България“, „Нис Петрол“ и „Петрол“.

Единствено срещу “Ромпетрол” не е предявено обвинение, въпреки че дружеството също бе проверявано за вътрешно договорени цени.

Разследването започна в началото на 2016 г., когато КЗК се зарече, че може да докаже, че седем големи вериги бензиностанции са се наговаряли за цените на горивата, а рафинерията „Лукойл Нефтохим“ е злоупотребявала с господстващото си положение на пазара, като е продавала по-скъпо в страната, отколкото навън. Ако от комисията потвърдят обвиненията, може да наложат санкция до 10 процента от постигнатите през 2015 г. обороти.

Друга съдебна новина от деня е, че бившата съдийка Румяна Ченалова твърди, че гражданин е подал сигнал срещу главния прокурор Сотир Цацаров за приемане на подкуп. Според твърденията през 2010 г., когато Цацаров е бил председател на Пловдивския окръжен съд, той е взимал по 10 000 лв., за да отсъди в полза на подкупилата го страна. Ченалова заяви в интервю за телевизия BiT, че гражданинът, подал сигнала, се нарича Христо Иванов Чобанов.

България е на първо място сред европейските държави по ръст в броя на туристическите нощувки според данни на Евростат. Туристическата индустрия в България отбелязва 18% ръст на нощувките за първите 6 месеца на годината спрямо предходната, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова. За първото полугодие на 2016 г. са реализирани над 8 милиона нощувки.

„Биволъ“ публикува нов запис от разговорите между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, нейната колежка Румяна Ченалова и адвокат Момчил Мондешки. Записът е продължение на вече оповестен от сайта разговор, в който Янева разказва на своите събеседници как Бойко Борисов е заявил на главния прокурор Сотир Цацаров “да приключи” със съдия Янева.

В новата порция се се разкрива как адв. Мондешки предлага да отиде при премиера Борисов, за да защити съдия Янева. Препечатваме част от стенограмата на записа от “Дневник”:

Мондешки: Да ходя аз да се виждам с Бойко?

Янева: Да бе, да бе, да. Още по-лошо ще стане.

Ченалова: Само тва остава.

Мондешки: Ма не ма интересува, важното е да спасиме, мен ма забравяйте, мен.

Янева: Още по-лошо ще стане.

Мондешки: Ми що, мятам се с Пепи.

Янева: Кой е тоя Пепи?

Мондешки: Пепи Лашев. Пепи Лашев всяка вечер са на карти. Отивам. Пепи ще го хвана, той постоянно ме кани да ходим нагоре към тва, хващам го. 

Янева: Не, не, не, не, не.

Мондешки: Не, не, хващам го да ме научи поне как се играе карти, щот не съм играл, сантасе само мога да играя. Не знам кво играят те. Може би белот.

От записа се разбира, че Янева е играла също карти с Борисов. Тогава той е бил на нейна страна. „Демек, седеше ми зад гърба, дишаше ми във врата и…“, казва Янева, а Мондешки довършва изречението: „…ти помагаше“. Тогава Янева разбира, че дори тя и Борисов да не бият, се счита, че са победители. [преразказ на “Дневник”] 

Мондешки: Служебна победа. Разбрах те. Много интересно се играе карти с Бойко.

Янева: Хе!

Мондешки: Красота.

Янева: Въобще, какво да ти обяснявам, случки квито искаш. Но, така или иначе…

Друга новина от деня е, че от 2010 г. насам Националната здравноосигурителна каса е натрупала дългове в размер на 190 млн. лева. Това става ясно на представиения с голямо закъснение отчет на НЗОК за 2015 г., който беше представен миналата седмица пред парламента.

От международните теми днес руският президент Владимир Путин е на среща с турския си колега Реджеп Ердоган в Истанбул. На срещата ще бъде обсъдена ситуацията в Сирия, както и енергийните проекти: газопроводът “Турски поток” и АЕЦ “Аккую”. Това е трета среща на двамата лидери за последните месеци. На 9 август Ердоган гостува на Путин в Санкт Петербург, а на 3 септември двамата са провели личен разговор по време на срещата на Г-20 в Ханджоу, Китай.

Междувременно се появи информация от военното министерство на Москва, че Кремъл иска военноморската база Тартус да бъде превърната в постоянно действаща база на Русия.

По този повод думите на Тръмп от снощния президентски дебат в САЩ между него и Хилъри Клинтън “Сирия е руска” изглеждат уместни. Само че той смята да остави Сирия руска, както се разбра от размяната на реплики между двамата, защото него главно го интересува борбата с ДАЕШ. Социологическите проучвания след дебата сочат, че Хилъри Клинтън отново е победила републиканския си опонент. Според проучване на CNN/ORC 57% от анкетираните са посочили Клинтън за победител и само 34% Тръмп. По време на дебата се чуха множество обвинения и нападки, като Тръмп дори заплаши Клинтън, че ако той бе президент, тя щеше да е “в затвора”.

От Европейската комисия са загрижени за медийната свобода в Унгария, след като бе спрян най-тиражираният и критичен вестник в Унгария – Népszabadság.

В събота изненадващо както за читателите му, така и за журналистите, които работят в него, които не бяха допуснати до работното си място, бе спрян един от най-критичните към правителството вестници в Унгария – Népszabadság. От издателят Mediaworks съобщават, че вестникът е бил временно спрян, защото е изгубил 100 000 читатели и 74% от приходите си за последните 10 години и новият изпълнителен директор е решил временно да преустанови издаването му, докато не бъде намерена “нова концепция” за реализиране на печалба.

Представители на опозицията в Унгария заявиха, че това е “черен ден за пресата” в страната и призоваха за протести пред сградата на вестника.

Днес бяха обявени и двамата носители на Нобеловата награда за икономика – Оливър Харт, преподавател в “Харвард”, и Бенгт Холмстрьом, от Масачузетския технологичен институт, за „техния принос в развитието на договорната теория”.

„Новите теоретични инструменти, създадени от Харт и Холмстрьом, са ценни за разбирането на договорите и институциите в реалния живот, както и потенциалните уловки в оформянето на договора“, се посочва в изявление на Нобеловия комитет.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от “Дневник”, “Медиапул”, „Клуб Z“ и агенция Ройтерс.