SHARE

Бойко Борисов не е съгласен с решението партийният му заместник Цветан Цветанов да бъде нещатен сътрудник в парламента, след като е бил наказан с депутатска оставка заради „Апартаментгейт“. Борисов уточни – не е знаел, че Цветанов е вписан като сътрудник, но щял да говори с него: „Ще проверя. Не знам за какво му е това“, четем в „Медиапул„. Попитан дали очаква оставки и от хора в други партии, които са замесени в „Апартаментгейт“, той каза, че отговарял само за ГЕРБ.

Тъй като винаги използвам централния вход на всички институции, в които влизам, и за да ограничим всички спекулации и погрешни интерпретации с внушения, разговарях с колегите от ПГ на ГЕРБ и по мое искане ще бъда заличен като нещатен сътрудник. Това написа заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов във фейсбук профила си „във връзка с различни спекулации за завръщането ми в парламента „през задния вход“, цитиран от „Дневник„.

От медията научаваме още по темата, която не слиза от водещите заглавия:

Парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликта на интереси и парламентарна етика ще изиска от прокуратурата резултатите от започналата проверка на факти и обстоятелства за имотното състояние на председателя на антикорупционния орган КПКОНПИ Пламен Георгиев. И след като се запознае с резултатите, комисията ще се произнесе по внесеното искане на депутати от БСП за освобождаване от поста на Георгиев и заместника му Антон Славчев. Това решение единодушно гласуваха членовете на антикорупционната парламентарна комисия в отсъствието на депутатите от БСП.

Днес бе поредният абсурд, достоен за гротеска, макар и по едно от делата, най-близки до сърцето на спецпрокуратурата – срещу издателя Иво Прокопиев и бившите ГЕРБ министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков. Делото за приватизация на ЕВН тече в стаичка, кръстена „зала“, а заседанието мина в борба с климатика. Препоръчваме ви репортажа на „Клуб Z„. Интересен е.

Пет кандидата са подали оферти за концесията на летище София, съобщи „Капитал„. Това са Manchester Airports Group, Fraport , Aéroports de Paris Group, летище Мюнхен с фонда Meridiam и летище Копенхаген. По-късно Министерството на транспорта официално потвърди информацията. Днес изтече срокът за подаване на оферти, удължаван неколкократно, последния път – заради промените в Закона за концесиите, публикуването на които в „Държавен вестник“ се забави. Концесията е за срок от 35 години с възможност за удължаване. Бъдещият концесионер трябва да изгради нов трети терминал на летището, да разшири втория и евентуално да построи нова писта за срока на концесията. Трябва да бъдат инвестирани най-малко 1.17 млрд. лв. (600 млн. евро). Авансовото концесионно плащане е минимум 550 млн. лв. без ДДС. Предстои комисия да прецени кои от компаниите да допусне до участие в процедурата. Офертите на допуснатите ще бъдат отворени в открито заседание на 9 май 2019 г.

Американската корпорация „Локхийд Мартин“ (Lockheed Martin) съобщи, че ще може да достави на България изтребители F-16 Block 70 по-рано от досегашните си очаквания. Директорът в компанията Джим Робинсън обясни, че ако се стигне до сделка, първите нови самолети може да пристигнат в края на 2022 година, съобщиха от представителството на „Локхийд Мартин“ у нас, цитирани от „Медиапул„. Досега от компанията очакваха първите самолети за България да може да пристигнат през 2023 година.

Българска асоциация „Биопродукти“ обяви, че отново организира протест, след като нито едно от исканията им не е било изпълнено. Преди два дни биопроизводители се събраха пред сградата на земеделското министерство и поискаха оставката на ресорния министър Румен Порожанов. Недоволството им е заради нова наредба за биологичното производство, с която се въвеждат много високи изисквания както към производителите, така и към фирмите, които ги сертифицират. Те настояват още за създаване на консултативен съвет по биоземеделие, в който проблемите да бъдат обсъждани. От асоциацията уточняват в отворено писмо до медиите, цитирани от „Дневник„, че са отказали да разговарят с представители на министерството, тъй като през последните месеци многократно са го правили, но след това „не се случваха коментираните и договорени действия, а се предприемаха съвсем други стъпки и се вземаха решения, които изобщо не са коментирани с бранша“.

Полското законодателство за понижаване на пенсионната възраст на върховните съдии нарушава правото на Европейския съюз и принципа за независимост на съдебната система, заяви в четвъртък адвокат на Съда на общността, цитиран от Ройтерс. През 2018 г. Полша прие закон, постановяващ съдиите от нейния Върховен съд да се пенсионират на 65 години, освен ако не получат разрешение от президента да останат на работа. На практика тази мярка принуди 27 от 72 съдии да излязат в пенсия. Европейската комисия отнесе случая до Съда на ЕС, настоявайки, че понижаването на пенсионната възраст и изискването за президентско одобрение нарушават общностното право и принципа за независимост на съдебната система. Съдът на ЕС разпореди Полша временно да спре прилагането на закона. Все още обаче не е постановено окончателно решение. Подробности можете да намерите в „Медиапул„.

Италианската мафия започна да разпростира пипалата си в Източна Европа, след като разяде икономическата или социалната плът в други европейски страни, в които действа като ракови клетки. Това смята италианският експерт Кристиано Томаси, полковник в силите на италианските карабинери и служител на Националната дирекция за антимафиотски разследвания, съобщи Франс прес. Присъствието на италианската мафия в Германия, Франция или в Испания е известно отдавна, но отсега нататък италианската мафия се обръща към страни от Източна Европа, които са членове на Европейския съюз, казва Томаси в интервю за Франс прес, което четем в „Медиапул„. В началото на март словашката полиция пусна седем италианци, задържани след убийството на словашкия журналист Ян Куциак, разследвал корупционни афери и връзки на словашки представители с италианската мафия, припомня Франс прес. „Италианските мафиотски организации напредват все повече към страните от Източна Европа. Неотдавнашна полицейска операция засегна клан, който бе инвестирал в Румъния в строителни предприятия, в стотици апартаменти, в СПА центрове. Тогава бе конфискувано имущество на стойност 250 милиона евро“, казва италианският експерт, цитиран от БТА.

Британските бизнес среди изразиха днес частично облекчение от отлагането на Брекзит, което позволява да се избегне неизбежността на напускане на ЕС без споразумение, предаде Франс прес. Те са обезпокоени преди всичко от продължаващата вредна за сделките им несигурност. Отлагането на Брекзит до 31 октомври, за което се споразумяха тази нощ Великобритания и ЕС, временно слага край на опасността от излизане без споразумение. Това бе един сценарий, от който се бояха бизнес средите и който би могъл да доведе до тежък икономически шок. Четете още в „Дневник„.

Тук е момента да ви припомним най-голямата лъжа на кампанията за напускане от ЕС на Великобритания, а именно, че страната ще си спести по 350 млн. паунда на седмица, ако не е в съюза. Фактите са, че хаотичното излизане на Великобритания от Европейския съюз струва на икономиката около 600 млн. паунда на седмица след референдума през 2016 г., съобщи Goldman Sachs в доклад, в който изследва как несигурността на Brexit се е отразила на инвестициите. Сметките вижте в „Терминал 3„.

Горещата новина, за която „Терминал 3“ първи ви съобщи от Лондон днес, е, че Джулиан Асандж беше арестуван от британската полиция и изведен от еквадорското посолство. Още нещо, което първи ви казахме, е, че това се случва по обвинение за повдигнато обвинение в конспирация за компютърен пробив в класифицирана информация и във връзка с разследването на специалния прокурор Мълър за намесата на Русия в американските избори през 2016 г.

В същото време долната камара на руския парламент днес одобри закон, който създава “суверенен” руски интернет (Рунет), независим от световните сървъри. Той задължава руските интернет доставчици да осигурят „технически средства“ за „централизиран контрол на трафика“. Кремъл не търпи медии, които са среда на свободен дебат. На него му трябват средства – колективни агитатори, пропагандисти и организатори по определението на водача на пролетарския метеж Владимир Илич Ленин. Руският режим обаче не се отказва да използва свободната част от световната мрежа, за да разпространява фалшиви новини, хибридна пропаганда, да се меси в чужди избори. Само взема мерки някой да не замери с неговите камъни неговата глава. Четете още в „Клуб Z„.

Министърът на отбраната на Судан Ауад Мохамед Ахмед бин Ауф, облечен във военна униформа, обяви по държавната телевизия, че президентът Омар ал Башир е свален от власт от армията, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. „Обявявам в качеството си на министър на отбраната падането на режима и задържането на сигурно място на неговия лидер“, каза министърът, цитиран от Франс прес. Той каза, че президентът е свален след неколкомесечно протестно движение срещу управлението му. Омар ал Башир пое властта през 1989 г. с преврат.

Европейският съюз е евакуирал вчера от Триполи членовете на мисията си поради засилването на бомбардировките на либийската столица, станала мишена за офанзивата на маршал Халифа Хафтар, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Членовете на мисията временно са напуснали Триполи и са отишли в Тунис, където е базирана тя. Става дума за около 20 души, отбелязва агенцията.
Европейският съюз е обезпокоен от развитието на събитията в Либия и отново призовава за незабавно спиране на огъня и за осигуряване на достъп на нуждаещите се до хуманитарна помощ., заяви говорителката на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.