SHARE

България сама да произвежда кораби и бронирани машини за въоръжените сили, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в интервю пред руската агенция ИТАР-ТАСС. По думите му България трябва да замени остарялата съветска техника, колкото и да е скъпо това, тъй като „положението в света е много неспокойно”.

Това е първото интервю на Каракачанов в качеството му на вицепремиер. В него той обяви желание да бъдат развити двустранните отношения между Русия и България, но заяви, че членството на България в НАТО и ЕС не подлежи на обсъждане.

Висшият съдебен съвет отказа да предостави достъп на председателя на ВКС Лозан Панов до протоколи от общи събрания на съдилища. Протоколите са публична информация и по време на изслушването никой не отговори на въпроса на какво основание се осъжда поведението на Панов като “недопустима форма на намеса”.

Искането на Панов беше породено от съмнение, че се е налагала волята на административните ръководители за издигането на регионални кандидатури. От изслушването на председателите на апелативните съдилища в София, Варна, Бургас и Пловдив се разбра, че те не възприемат поведението на Панов като намеса.

„Където глупостта е образец, там разумът е безумие”, коментира Панов.

На бизнес форум днес Бойко Борисов прогнозира ускорение на икономическия растеж до 4,5-6% през следващата година. 

По-късно министърът на финансите Владислав Горанов поясни, че Борисов е дал оценка на потенциала на българската икономика. Прогнозите на финансовото министерство за икономически растеж възлизат на 3%, добави Горанов.

Европейската комисия от своя страна прогнозира икономически растеж за тази година от 2,8% на 2,9%, а догодина се очаква икономиката да забави темпото си до 2,8%. ЕК препоръчва по-бърз напредък на реформите за повишаване на реалния ръст. Комисията отчита няколко риска за българската икономика – значително по-бавното от очакваното реализиране на фондовете от ЕС, поскъпването на петрола и слабото търсене от основни търговски партньори в страната.

Върховният касационен съд прекрати окончателно делото срещу зам. главния прокурор Борислав Сарафов. Гражданският иск на следователя Страхил Каменички беше за обида след среща с окръжния прокурор на Шумен по време на разследването на инцидента с влака в Хитрино. Според Каменички, Сарафов е обиждал присъстващите следователи, казвайки им, че цяла България знае, че са безделници и неквалифицирани. Сарафов лично обвинил Каменички, че не е повдигнал обвинения на машинистите. Следователят приел думите като форма на натиск.

Според ВКС Сарафов може да се ползва с имунитета си, защото действията му са били по служба. Дори и да е действал неморално и неправомерно, Сарафов е действал в качеството си на зам. главен прокурор.

Поне четирима ще са кандидатите за лидер на „Демократи за силна България”. След месец ще се проведе Националната конференция на партията, на която ще се избере кой да поеме поста на подалия оставка Радан Кънев. Към момента заявка са подали бившият шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов, евродепутатът Светослав Малинов, Тони Сточев и Ралица Кирилова.

Зам.-минисърът на здравеопазването Стоил Апостолов беше освободен днес, ден след назначаването си. Решението е взето от Бойко Борисов вследствие на телевизионен репортаж, в който се разкрива информация за злоупотреби в лечебно заведение, чийто управител е бил Апостолов.

Репортажът на „Господари на ефира” съобщава за извършването на фалшиви операции в лечебното заведение „Бургасмед”, управлявано от Апостолов.

Сигнал за бомба във Върховния административен съд възпрепятства провеждането на делото за референдума на Станислав Трифонов, с което се оспорва решението на ЦИК, че резултатът от референдума не го прави задължителен.

Малко преди началото на заседанието сградата беше евакуирана заради телефонен сигнал за бомба. Не е ясно кога ще бъде подновено разглеждането на делото.

Тази вечер Кристиан Костов ще представи България на втория полуфинал на „Евровизия“ с песента си Beautiful Mess. Състезанието ще се излъчва пряко от 22:00 часа по БНТ1, както и онлайн на официалния канал на „Евровизия“ в YouTube.

Очаква се до дни да приключи операцията край Мосул в Ирак. Иракските въоръжени сили се надяват да възвърнат контрола си от ДАЕШ над града преди началото на Рамадана на 26 май.

След скорошни победни битки противниковите войски вече заемат много малка площ, коментира представител на иракските сили.

Военните действия в града започнаха през 2014 г., продължавайки близо 3 години.

Предотвратяването на „твърда граница” между Великобритания и Ирландия е приоритет на главния преговарящ на ЕС по преговорите за Брекзит Мишел Барние. На изслушване в парламента в Дъблин Барние заяви, че напускането на Великобритания няма как да няма последици, една от които е статусът на границата между двете държави.

„Ние ще трябва да преговаряме за ясно и амбициозно, но честно и потвърждаващо свободната търговия споразумение. Нищо не трябва да застрашава мира”, коментира Барние.

Снимка: БГНЕС

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.