SHARE

Реакцията на бившата шефка на банковия надзор в БНБ Нели Кордовска, когато е изтеглила депозита си в последната минута преди затварянето на КТБ, е била естествена и няма общо с факта, че е имала вътрешна информация. Това гласи решението на съдия Любка Петрова от Административния съд в София. С него се отменя актът на антикорупционната комисия (КПКОНПИ), че Кордовска, сега зам.-председател на фонда за гарантиране на влоговете, се е възползвала от служебното си положение и е в конфликт на интереси. Според съдията по това време е имало достатъчно публична информация за състоянието на КТБ и не е било нужно да се ползва вътрешна информация. Съдът пропуска обаче, че останалите граждани, които знаеха, че КТБ фалира, не успяха да получат парите си в последната минута и трябваше да чакат 5 месеца, за да си получат единствено сумите до 196 хил. лв., които са гарантирани. Повече четете в „СЕГА“.

През последните години необслужваните кредити в България намаляват, но страната остава сред трите в региона на Централна и Източна Европа с най-висок дял такива заеми. Това показва традиционният анализ на „Делойт“, който показва ситуацията към края на 2017 г. Вижте още в „Дневник“.

Главното мюфтийство има 4700 имота и годишни приходи от наеми и ренти за над 30 млн. лв, Това твърди бившият главен секретар на мюфтийството и сегашен началник на кабинета на председателя на Висшия мюсюлмански съвет Недим Генджев – Николай Панков. Той обясни в понеделник пред bTV, че по-голямата част от имотите се използват от активисти на ДПС, а парите се взимат на ръка.

„ДПС си е взело мюфтийството на концесия. Ако НАП си върши работата и прати агенти под прикритие, вместо да ги праща на круизни кораби и в читалища, ще разбере как стоят нещата“, коментира той.

Цанков каза, че „проектозаконът, с който се опрощават уж дългове на всички вероизповедания, всъщност е само за дълговете на мюфтийството и облагодетелства един човек и една институция“. Четете в  Медиапул“.

За първи път представител на ГДБОП обявява публично това, за което бившият президент Плевнелиев говореше от години. Руските хакери Fancy Bears са заподозрени за атаките срещу ЦИК и МВР от 2015 г., коментира „Свободна Европа“. Това заяви началникът на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП комисар Явор Колев

България не е подготвена да противодейства на хибридни атаки и фалшиви новини, зад които стоят страни извън Европейския съюз, призна зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в понеделник. По време на конференция за киберсигурността в ЕС той обрисува мрачна картина за ситуацията в България само няколко месеца преди изборите за Европейски парламент.

„Страната ни не е подготвена за тези хибридни атаки, които са част от ежедневната игра на някои държави извън ЕС… Русия е държавата, която най-често се споменава като такава, която би могла да се намеси в процеса за избор на Европейски парламент“, каза Цветанов.

Цена на строежа – до 10 млрд. евро и срок за пускане на построената АЕЦ „Белене“ до 10 години от сключване на споразумение с инвеститора. Това са две от условията в поканата към потенциални желаещи да участват в проекта за изграждане на втората атомна централа. От „Национална електрическа компания“ ЕАД обявиха днес старта на процедурата по избор на стратегически инвеститор, съобщиха от Министерството на енергетиката. Поканата е в изпълнение на решения на Народното събрание от 7 юни 2018 г. и на Министерския съвет от 29 юни 2018 г., припомнят от държавната компания. Още четете в ,“Клуб Z“.

В един ден Софийската градска прокуратура (СГП) повдигна обвинения на известни кметове от ГЕРБ и БСП за деяния, извършени преди повече от четири години. Знаковият кмет на Созопол Панайот Рейзи (ГЕРБ) е подведен под отговорност за присвояване на близо 2 милиона лева. Парите са били присвоени от бюджета на общината, казва държавното обвинение. Прокуратурата твърди, че Рейзи е плащал по фактури за извършени строително-монтажни работи, но вместо по сметката на фирмата изпълнител на ремонта кметът е превеждал парите на човек, който нямал връзка с нея.

„За улесняване на присвояването Рейзи е извършил и документни престъпления, като съзнателно се ползвал от неистински частни документи – договори и фактури. Самите фактури и договори не били съставени от лицата, сочени за техни автори“, съобщава прокуратурата. Също в понеделник Софийската градска прокуратура образува две дела срещу кметицата на Златица Магдалена Иванова от БСП. И тя ще отговаря за присвояване – на стойност 1, 1 милиона лева. Първото дело срещу нея е предполагаемо двойно финансиране на ремонт на училище в града. Прокуратурата казва, че Иванова е деклариралала, че училището е било ремонтирано за 100 000 лева без ДДС с пари от публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие“. В действителност обаче ремонтът е бил финансиран и с пари на общината по договор между община Златица и частна фирма. Това се е случило през 2014 година. „Магдалена Иванова е изготвила официалния документ с невярно съдържание с цел да бъде използван пред областния управител на Софийска област и така да се осъществи двойно финансиране на строително-монтажните работи“, казва прокуратурата. Второто обвинение срещу кметицата е за присвояване на един милиона лева, извършено отново през 2014 година. Милионът е бил даден от държавата като целеви субсидии за капиталови разходи на общината по програмата „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. Още тук.

Няма нарушения при издаването на болничния на шефа на БНТ Константин Каменаров. Това е установила проверката на Софийския градски съд. Тя бе разпоредена, след като Каменаров не се яви в съда заради отпуск по болест, а ден по-късно отлетя за Брюксел, за да присъства на събитие за предизвикателствата пред медиите, където говори за фалшивите новини. „От направената проверка се установи, че са спазени изискванията за констатиране на неработоспособност на г-н Каменаров и издаването на болничен лист  съгласно Наредбата за медицинската експертиза“. Това е констатацията на столичната здравна инспекция, на която бе възложена проверката. Резултатите вече са внесени в съда. Не е ясно дали Каменаров ще понесе някакви последствия заради начина, по който отложи делото. Той е подсъдим заради шофиране след употреба на алкохол. На първа инстанция бе признат за виновен и осъден условно. Ако получи окончателна присъда, може да се раздели и с поста си. Следващото заседание по делото е на 13 март. Досега стана ясно, че Каменаров се почувствал зле още на 14 февруари. Болничният му е издаден на 18 февруари, за когато бе насрочено заседанието. Отпуската по болест е за периода 14-20 февруари, а пътуването до Брюксел – ден преди края й.

Най-голямото лечебно дружество в страната „Аджибадем сити клиник“ спира процеса на продажба на веригата болници в България, като ще запази съществуващата структура, обяви компанията. Това научаваме от „Дневник“. Групата реши да преразгледа решението за продажбата, за което се разбра през октомври, заради подобряването на факторите в турската финансова стабилност и намаляващия валутен риск, се посочва в съобщението. По-рано днес пък излязоха официалните данни, според които турската икономика е навлязла в рецесия през четвъртото тримесечие на миналата година, тъй като се е свила за второ поредно тримесечие. Това сочат данните на турската статистическа служба (Тюркстат).

Вчерашният московски митинг за свобода на интернет събра повече участници от протестите срещу миналогодишната реформа, вдигнала пенсионната възраст в Русия, пише вестник „Комерсант“.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече марша на жените по време на Международния ден на жената обида към исляма, тъй като участничките са освирквали призив за молитва, предаде Ройтерс, цитирани от „Свободна Европа“.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще предложи бюджет, който предвижда намаляване на неотбранителните разходи с 5 на сто и увеличаване на разходите за отбрана, здравеопазването на ветераните и сигурността на границите, предаде агенция Ройтерс, цитирайки информация на Белия дом. Това ще бъде сигнал за началото на борба за финансиране с Конгреса, който контролира федералните разходи. Очаква се проектобюджетът да бъде отхвърлен в Конгреса, където Демократическата партия контролира Камарата на представителите.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.