SHARE

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) не прие предложението на колегата си Калин Калпакчиев главният прокурор Сотир Цацаров да бъде питан какво се случва с разследването за разговорите между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, нейната колежка Румяна Ченалова и Момчил Мондешки, пише „Дневник“. Това се случва за пореден път, след като миналата седмица сайтът „Биволъ“ пусна поредната порция записи, свързани със скандалните съдии Янева и Ченалова, като този път бяха замесени и медии. Калпакчиев направи предложение в хода на обсъждана справка за наказателни производства срещу магистрати, представена на заседанието на колегията. Срещу идеята да бъде питан Цацаров възрази членът на колегията Галя Георгиева, според която прокурорската работа трябва да се проверява от прокурорската колегия.

Германия отказа откриването на изборни секции извън посолството и консулствата на България. От българското външно министерство съобщиха, че в нота от германската страна са ги информирали, че тази година не разрешават изключение от принципа и не разрешават откриване на секции извън дипломатическите и консулските представителства и бюрата на почетните консули на България. Така на президентските избори и референдума на 6 ноември ще може да се гласува само в осем града. За сравнение, на парламентарните избори през 2014 година в Германия българите гласуваха в 16 града, като сега желаещите да дадат вота си са със стотици повече. За това информира „Дарик“. По този повод лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира във фейсбук:

Заради ограничението от 35 секции в държава (а може би и заради нежеланието на ГЕРБ да има масово участие на българите в чужбина) българската държава не е предприела необходимите стъпки за откриване на допълнителни секции в Германия. Резултатът е, че няма НИТО ЕДНА секция в провинцията Северен Рейн-Вестфалия, в която живеят най-много българи в цяла Германия. Да припомня, че на предишните избори през 2014 г., служебният кабинет осигури секции във федералната република, така че е възможно. Да припомня също, че външен министър беше пак Даниел Митов. Какво е днес различното?

Световноизвестният датски архитект урбанист Ян Геел ще консултира Столичната община в изработването на дългосрочна визия за подобряване на градската среда и гарантираното развитие на София като зелен град, съобщава БТА. Това стана ясно след среща на архитекта със столичния кмет Йорданка Фандъкова, главния архитект на София Здравко Здравков и председателите на постоянните комисии към Столичния общински съвет по устройство на територията и екология Силвия Христова и Лорита Радева. Ян Геел е в България в рамките на фестивала One Architecture Week.

Тази сутрин пред БНТ преподавателят в Минно-геоложкия университет доц. Щерьо Льомов коментира, че „най-вероятно резултатите от направените досега изследвания в блока показват, че няма достатъчни количества газ, за да бъдат те обявени“. „Липсата на новина, че има откритие, показва ниската перспективност на прокарания сондаж. Сондирането при тези дълбочини на морската вода е много скъпа дейност, така че вероятно тези, които ще инвестират в бъдеще, ще се замислят дали има необходимост и потенциал да бъдат вложени средства“, каза той. Окончателна информация за това дали има нефт и газ в блока „Хан Аспарух“ в Черно море няма да има, преди да бъдат направени четири или пет сондажа, отговори задочно вицепремиерът Томислав Дончев, който участва в дискусия за концесиите и отговори на журналистически въпроси и по темата за „Хан Аспарух“. Всякакви предварителни данни имат характер на спекулация, подчерта Дончев, цитиран от БТА. Попитан дали е вярно, че нямало данни за това в този участък да има нефт и газ, Дончев заяви, че не е вярно.

Министърът на труда Зорница Русинова представи идеите си за отпадането на така нареченото сливане на почините дни. Правителството вече няма да пренарежда работните дни, така че около празник да се събират повече дни почивка, които да се отработват в следващи съботи. „Примерно шести май следващата година се пада в събота, почивен ден ще е понеделникът, така че няма да има официални празници, които да бъдат загубвани от хората като официални празници и да бъдат компенсирани със сливане пък на други, които се падат в четвъртък или във вторник“, даде пример Русинова. Ако официалният празник се пада във вторник например, почивен ще е само вторникът, а ако някой иска по-дълга почивка, ще се наложи да си вземе отпуска, допълни тя. Русинова ще предложи промяната в Кодекса на труда след настояване на бизнес организациите. Според тяхно становище от дългите празници само за тази година загубите на икономиката са около 300-400 млн. лв. Например през май е имало 18 работни и 13 почивни дни. През септември национално представителните работодателски организации изпратиха писмо до парламента с искане за отмяна на сливането на почивни дни и отработването им впоследствие. В писмото си те изтъкват, че досегашният начин на празнуване се отразява добре на туризма, транспортните фирми и търговията, докато производственият сектор е ощетен.

Бившият шеф на Майчин дом проф. Виктор Златков бе избран за нов ректор на Медицинския университет, след като Вихра Миланова изкара само два месеца на този пост. Тя бе свалена с гласовете на привърженици на предишния ректор Ваньо Митов, който пък бе отстранен след проверка на МОН. Заседанието на общото събрание протече под строга охрана, която изгони директора на Александровска болница Костадин Ангелов още преди началото на заседанието. Във фейсбук той  написа: „Демокрация в действие…Днес се провежда нелегитимното общо събрание на МУ – София. Аз не получих покана, защото някой е преценил, че вероятно съм неудобен. Охраната в началото не ме допусна да вляза, а после, след като свери данните ми от личната карта, ме допусна в преддверието. Опитаха се да ми напишат покана на място, както бяха указали в един от получените мейли, но аз отказах с мотива, че това е нарушение на правилника и влязох в залата. От залата ме изведоха с охрана, под крясъците и разпорежданията на проф. Алексеев. Уведомих органите на реда. Смях в залата…“. Журналисти също не бяха допуснати. Самата Миланова не приема вота и резултатите, тъй като процедурите за насрочването му не са спазени, и възнамерява да обжалва в съда и отзоваването й. Очаква се Миланова да даде изявления за свалянето й от поста в сряда. Мотивите, с които привържениците на бившия ректор Митев поискаха смяната на Миланова, са “провален прием на чуждестранните студенти“, “нарушена комуникация със структурните звена на университета и унизително отношение към административния персонал“, “нормативен хаос“ и др.

Трима сирийски бежанци са издали на полицията своя сънародник Джабер ал-Бакр, който бе арестуван преди ден в Лайпциг по подозрение в планиране на терористично нападение. 22-годишният Джабер ал-Бакр бе издирван в цяла Германия от събота, когато избяга от полицаите, дошли да го арестуват в жилището му в друг източногермански град – Кемниц. При обиска в дома му бяха открити 1,5 кг взривни вещества от типа, използван при атентатите в Париж и Брюксел. По данни на полицията той е пристигнал в страната преди няколко месеца и е получил бежански статут. На 9 октомври спецчасти на германската полиция щурмуваха апартамент в град Кемниц и задържаха мъж, свързан с Ал-Бакр. Ролята на тримата сирийски бежанци при разкриването на предполагаемия атентатор бе разкрита много предпазливо от германската полиция. Властите се притесняват, че тримата могат да станат обект на отмъщение.

Комисарят по човешките права към Съвета на Европа Нилс Муйжниекс заяви, че е анулирал планирано посещение в Русия поради неприемливите според него ограничения, които властите искат да му наложат, предадоха Франс прес и ДПА, цитирани от БТА. „С дълбоко съжаление съм принуден да съобщя, че това посещение няма да се състои поради неприемливите ограничения, които руските власти искаха да наложат на програмата ми“, заяви Муйжниекс. Посещението беше планирано за третата седмица на октомври и засягаше проблеми на човешките права. Руските власти са поискали той да ограничи престоя си в Москва до 48 часа, от които само един пълен работен ден.

Ксавие Бетел, премиер на Люксембург, призова всички граници на страните в Европейския съюз да бъдат затворени за 24 часа. По този начин на скептично настроените европейци ще бъде даден шокиращ урок колко ценно е свободното движение на хора между страните членки. На конференция в Париж той каза, че решението на Великобритания да напусне съюза е било алармата за пробуждането на мнозина от лидерите в ЕС. Правителствата трябва да направят ревизия какво работи и какво – не, в блока, добави Бетел. „Затварянето на границите за ден ще демонстрира на хората какво е да чакаш 2 часа, за да влезеш в Италия или Испания, да има контроли навсякъде, да са блокирани всички видове размяна. Един ден. За да видят хората какво е да си извън Европа. Това, което казвам, е ужасно, но би било добре хората да го разберат“, цитира думите му агенция Блумбърг.

* В бюлетина е ползвана информация от „Дневник“, „Медиапул“, Investor, BBC, „Дарик“, БТА

SHARE