SHARE

„Бритиш Американ Табако” възнамерява да изкупи голяма част от „Булгартабак” в сделка за над 100 милиона евро. Сред марките са „Виктори”, „Ева Слим” и други, както и дистрибутора на холдинга. Очаква се чрез сделката БАТ да увеличи пазарния си дял в България от 12 до 40%.

БАТ България ще стане един от петте най-големи данъкоплатеца в България, като незабавно ще създаде над 100 нови работни места и ще осигури още 1000 в дистрибуцията, посочват от компанията.

БАТ бе сред кандидатите да приватизират „Булгартабак холдинг“ в процедурите през 2005 и през 2011 г., но от последната се отказа, посочвайки “причини от търговски и стратегически характер”.

Близо половината мерки, произтичащи от членството ни в ЕС, остават неизпълнени 10 години по-късно. 

Все още не са изпълнени 53 от 95 мерки (44%), свързани с членството на България в ЕС, съобщава правителствената информационна служба. 23 от мерките са законопроекти, като 9 от тях са били внесени в 43-ото Народно събрание, но са останали неприети. Други 20 мерки са свързани със започнали процедури за нарушения на Договора за функционирането на ЕС, част от които предвиждат сезиране на Съда на ЕС при неизпълнение на европейски директиви. Служебният кабинет днес прие доклад за изпълнението на плана за действие по мерките към 31 март.

Българските въоръжени сили се сблъскват със системен финансов недостиг, незаетост на бройки и остаряла техника, посочва доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили, одобрен от правителството. Затова те са само частично способни да изпълняват задачите си по гарантиране на независмостта и териториалната цялост на страната. Към момента незаетите щатни бройки са около 20% и проблемът се задълбочава. Основна причина е ниското заплащане, но увеличение не се предвижда.

ДПС предложи на ГЕРБ да бъде изготвена програма за управлението на страната до края на българското европредседателство, която да бъде подкрепена от всички партии, заяви Мустафа Карадайъ. Според лидера на ДПС това е начинът да се подкрепи управлението, без да се влиза в коалиция.

В последвало срещата между ДПС и ГЕРБ изявление Бойко Борисов не спомена обсъжданите с Карадайъ теми, като дори заяви, че най-вероятно до четвъртък ще е готова програмата на коалиционно правителство ГЕРБ – „Обединени патриоти”.

Правителството отпуска близо 16 милиона лева за непредвидени разходи за спасителни и аварийни операции при бедствия и аварии, съобщиха от Министерския съвет. Парите ще се използват за неотложно възстановяване на сгради и инфраструктурни обекти, както и за помощ за пострадали при бедствия хора и ще бъдат разпределени между 52 общини, Министерския съвет и пет министерства.

Изложбата „Българският архитектурен модернизъм. Образци от 20-те, 30-те и 40-те” включва архитектурно наследство от близо 30 жилищни, индустриални и религиозни сгради.

Изложбата ще бъде пътуваща и първата ѝ спирка ще е във Варна на 20 април във Варненския свободен университет. Експерти и студенти в областта на изкуството и архитектурата ще проведат лекции и дебати за проблемите при работата на архитектите, за трудностите и отговорността да се запазва културното наследство на България от този период. Също така ще бъдат провеждани обиколки на някои от най-емблематичните модернистични сгради в града.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън и руският президент Владимир Путин са на среща в момента в Москва, съобщи Си Ен Ен. До последния момент не беше ясно дали двамата ще разговарят в рамките на визитата на Тилърсън, който по-рано се срещна с руския външен министър Сергей Лавров, а до последно посланието от Кремъл бе, че графикът на президента на Русия е много натоварен.

Новината за срещата е потвърдена от Държавния департамент и от говорителя на Путин Дмитрий Песков, твърди Си Ен Ен.

Русия ще се бори с „цветните революции“ и ще оказва помощ на страните, с които е партньор в Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ), заяви президентът Владимир Путин.

„Знаем различни теории, които се реализират в различни райони на света и водят до сериозната им дестабилизация“, каза Путин. „Разбира се, не бива да допускаме нищо подобно и всячески ще се стараем по съответния начин да се държим в Русия и всячески да поддържаме нашите партньори в ОДКБ.”

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев предложи на правителството казахската азбука да се преведе от кирилица на латиница до края на годината поради „политически причини”.

До 2025 г. в Казахстан ще трябва всички книги, работна документация и печатни издания да се появяват само на латиница. Назарбаев уточнява, че в началото след прехода към латиница кирилицата ще остане в употреба.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.