SHARE

„Спрямо Вас са прилагани неправомерно СРС, изразяващо се в: липса на данни в искането, сочещи за съпричастност към разследваните престъпления; даване на разрешение за използване на СРС от некомпетентен орган, в нарушение на правилата за подсъдността – вместо от председателя или оправомощен зам.-председател на Софийския градски съд, от председателя на Софийския окръжен съд.“ Това констатира Националното бюро за контрол на СРС през април 2016 г. Проверката е извършена по молба на самия Атанасов и резултатите от нея са изпратени официално на главния прокурор Сотир Цацаров, Висшия съдебен съвет (ВСС) и правосъдния министър. Реакция няма и до днес, въпреки че Бойко Атанасов на свой ред подава сигнали по случая до всички институции, компетентни да разследват незаконното използване на СРС. Накрая е принуден да заведе гражданско дело срещу МВР по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), което предстои да бъде разгледано от Софийския градски съд (СГС). Той се съмнява, че подслушвано е било дори и детето му. Подробностите четете в „Свободна Европа“.

Руски „Uber“ работи необезпокояван в България. Оригиналния го изгонихме. Продължават абсурдите в #територията, този ни го разказва „Клуб Z“ . Повече от 3 години след като България спря дейността на услугата за превоз на пътници Uber, аналогична руска компания продължава необезпокоявана да вози хора в страната. Става дума за Maxim Taxi, започнала да предлага подобна услуга през 2003 г. в малкия руски град Шадринск. Тя идва у нас през 2014 г. – заедно с Uber. Подобно на световноизвестната компания за споделено пътуване Maxim Taxi не е превозвач, а просто услуга за свързване на потребителите с шофьорите чрез смартфон приложение. Компанията получава заявка за превоз и я предава на своите водачи. Те не са на трудов договор с компанията, тя не ги лицензира, не ги осигурява и не осъществява таксиметрова дейност. В момента фирмата развива дейност в 19 държави по света, основно бивши съветски републики, но и страни от ЕС, които също са забранили Uber – като Италия например. У нас услугата работи в София, Пловдив и Варна.

Продължаваме в същия дух с история, която ви раказахме днес в „Терминал 3“. След всички скандали с имотите на сегашния член на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) и бивш зам.-министър на правосъдието в правителството на т.нар. “тройна коалиция” и в това на Пламен Орешарски, инж. [sic] Сабрие Сапунджиева е придобила поредния си апартамент в София през 2016 г. Това стана ясно от последната й имотна декларация от 6 юни 2018 година. Периодично се налага да обръщаме внимание на шествието на Сабрие Сапунджиева в държавната администрация и на поредния апартамент, който тя е придобила. Този път става въпрос за апартамент № 25 в бл. 3 на жк “Витоша”, район “Студентски” в столицата. Апартаментът е с разгъната застроена площ от 98,60 м2  ведно с мазе от 2.78 м2 и очевидно се намира в един от нелошите райони на Столичната община. Имотът е придобит чрез покупко-продажба за сумата от EUR 60 000, или за 600 евро на м2, което всъщност е далеч от пазарната цена за престижен квартал на София. Доста неща в тази сделка я правят крайно съмнителна.

От „Дневник“ избрахме да цитираме следното днес: България е решила четири от деветте подадени срещу нея сигнала за заплахи и нападения срещу журналисти в последните две години. Това показва годишният доклад на Съвета на Европа „Демокрацията в опасност: заплахи и нападения срещу свободата на медиите в Европа“, представен в Страсбург. Съветът – най-старата правозащитна общоевропейска организация в Европа – заедно с авторитетни партньорски организации събира информация за атаки срещу медиите – вербални и физически, и проследява как държавните органи реагират на случилото се. Без реакция от държавата останаха заплахите на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров и вицепремиера Валери Симеонов срещу Виктор Николаев от „Нова телевизия“, гласи класификацията в платформата.

Държавната компания „Автомагистрали“ е подписала рамкови договори с 8 големи строителни фирми с опит в изграждането на магистрали и ремонт на пътища около месец преди правителството да отпусне над 1.35 млрд. лева за строежа на 134 км от магистрала „Хемус“ от пътен възел „Боаза“ до разклона за Велико Търново. Това става ясно от публикувания отговор на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова до депутати от БСП на страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). От него се подразбира, че схемата за строителство на магистрала „Хемус“ без търг и конкурс е била планирана предварително. За тази схема ни раказва „Медиапул“.  И още: в продължение на цялата 2018 година са се сключвали договори за доставки с различни фирми, които да обезпечат цялостния проект. Договорите са със строителни компании, банки, фирми за ремонт на техника и за изграждане на интелигентни системи. В публикувания списък не се вижда надзорната фирма, която да осъществява контрола по строителството. До момента от регионалното министерство не са обяснили как е решен този въпрос. По Закона за устройство на територията строителният контрол е задължителен, за да може да започне строителство на обекта.

И сега ето ви е една събитийна чисто политическа новина:

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов каза, че е готов да си подаде оставката и да мине в опозиция, ако концепцията му за интеграция на ромите не бъде приета в парламента. Това се разбра от негово интервю по телевизия „Евроком“. „Отдавна в България е дошло „време разделно“. Ако ГЕРБ смятат, че ДПС са им по-близки и идеологически по-близки до сърцето – няма никакъв проблем. Аз си подавам оставката и минавам в опозиция. Да направят коалиция с ДПС и да си управляват заедно и щастливо!“, каза Каракачанов на въпрос дали ГЕРБ няма да се съобразят с ДПС, които критикуват концепцията му.

В същото това Европейският парламент изисква по-силни мерки за борбата срещу антиромските настроения в ЕС в отговор на продължаващите нарушения на основните права на ромите, предаде пресслужбата на институцията.

Ако ви се струва, че България и ЕС са на различни континенти, имате известни основания да подозирате това.

Успокоението е, че след всичко случило се около Brexit, същото може да се твърди и за Великобритания. Британският премиер каза пред своя екип от водещи министри, че парламентът няма да гласува ревезирана сделка за Брекзит тази седмица, защото тя се нуждае от повече време за преговори с ЕС. Това заявиха от канцеларията на Тереза Мей, предаде Ройтерс.

И докато Британия е все по-малко велика, съюзът между Германия и Франция продължава да се развива в нови измерения – използвайки благоприятния за целта латински азбучен ред, двете държави ще упражняват през март и април съвместно председателство в Съвета за сигурност на ООН – неосъществявана досега инициатива и най-вече символична за техните партньори, предаде Франс прес.

А в САЩ преговарящи от двете партии в американския Конгрес са постигнали принципно споразумение за финансиране на правителството и избягване на нова частична парализа на държавната администрация, предаде Асошиейтед прес. В стремежа си да избегнат нова частична парализа на държавната администрация републиканците се съгласиха на далеч по-ниска сума от исканите от президента Тръмп за граничната стена с Мексико 5,7 милиарда долара и предложиха около 1,4 милиард. Това финансиране ще е до края на настоящата фискална година, която приключва на 30 септември. Тази обсъждана сума покрива около 90 км нови гранични заграждения във вид на метални съоръжения вместо бетонна стена. Белият дом през декември искаше заграждения за около 350 км граница.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.