SHARE

По искане на преподаватели и студенти и в отклонение от досега следваната традиция черно знаме да бъде спускано само при кончината на професор днес Софийският универсиет „Св. Климент Охридски“ спусна черно знаме на сградата на Ректората, за да изпрати Кристиан Таков.

След заръка на главния прокурор Сотир Цацаров и изразена сходна позиция от премиера Бойко Борисов и правителството ГЕРБ обявиха готовност да променят промените в Закона за съдебната власт в частта, свързани с финансирането на неправителствените организации. Най-вероятно между четенията ще бъде предложено сдруженията да могат да получават пари само от държави от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство.Това се разбра преди гласуването на промените на първо четене в правната комисия в парламента. Те минаха с 12 гласа „за“, един против (Крум Зарков, БСП) и петима въздържали се (БСП). Дебатът беше на моменти абсурден и скандален, като председателят на правната комисия Данаил Кирилов намеси писмо от Европейската комисия, в което се искат мотиви за предложенията. Междувременно промените, в които се предвижда още и кариерен бонус за членовете на съдебния съвет, бяха внесени миналата седмица. Тогава стана известно, че депутатите ще ги форсират и ще ги приемат преди избора на членове на съдебния съвет през септември. Още миналата седмица срещу проекта възразиха от повечето организации на магистрати, които работят и се финансират основно по проекти по донорски програми. Вчера главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че проектът трябва да се поправи и в него да отпадне забраната за финансиране от Европа.

Правителството прие наредба за интеграция за бежанците, след като предишната беше отменена от служебното правителство по искане на президента Румен Радев на 31 март. Новата наредба, както и старата, предвижда процесът на интеграция да започва със сключване на споразумение, в което кметът на съответната община и чужденецът с предоставено убежище или международна закрила доброволно заявяват своето желание. Кметовете на общините трябва да организират приемането и да оказват съдействие за жилищното настаняване на чужденеца и членовете на неговото семейство, да ги впишат в регистъра на населението, да им съдействат за издаването на лични документи и пред бюрото по труда, да организират разработването на интеграционен план за дете, за член на семейството на чужденеца и т.н. Кметовете дори трябва да предоставят „възможност за практикуване на спорт и за спортна изява“. Тяхна отговорност е контролирането на изпълнението на споразумението за интеграция, което ще става в специална интеграционна книжка.

Парламентът отхвърли предложението на БСП всички деца от първи до четвърти клас, чиито семейства са социално слаби, да получават еднократна помощ от 250 лв. преди началото на учебната година. „За“ гласуваха депутатите от „БСП за България“, ДПС и „Воля“, но управляващите от ГЕРБ и „Обединените патриоти“ бяха „против“ или „въздържал се“.
В момента право на такава помощ имат само първокласниците, чиито семейства имат доход под 400 лв. на месец. През 2016 г. такава помощ са получили около 46 хил. семейства. Предложението бе отхвърлено седмица след като премиерът Бойко Борисов обяви, че държавата ще направи всичко, за да може да няма отпадащи ученици.

Министерският съвет прие днес постановление, с което потвърди определянето от 1 януари 2017 г. на минимална месечна работна заплата за страната в размер на 460 лв. С акта се отменя обжалваното пред Върховния административен съд постановление от 26 януари със същото съдържание. То беше атакувано пред ВАС от работодателските организации в Националния съвет за тристранно сътрудничество с мотива, че свикването на тристранката за обсъждането на новото ниво на минималната заплата не е станало в предвидените от закона срокове.Преди приемането на новото постановление днес въпросът отново беше обсъден в Националния съвет за тристранно сътрудничество. До 1 януари минималната работна заплата беше 420 лв.

„Обединените патриоти“ искат паметникът на връх Бузлуджа да остане на държавата, а не да принадлежи на една партия като БСП. Мотивът – недопускане на неадекватно за съвременната ситуация парцелиране на историческата памет на обекта, който бил изграден с „обществени средства и доброволен труд“. Това се разбра от декларация на парламентарната група на националистите, прочетена от трибуната в Народното събрание днес. В момента паметникът на Бузлуджа е собственост на областната управа в Стара Загора. Преди месец лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че партията иска да се възползва от решението на кабинета „Борисов 1“ да вземе чинията безвъзмездно, но се оказа, че това вече е невъзможно заради законови промени. През септември 2011 г. Министерският съвет прехвърлил правото на собственост на паметника на социалистическата партия, но процедурата не е довършена, тъй като от „Позитано“ 20 са обявили, че нямат 15 млн. лв. за възстановяването му. Затова през юли БСП реши да се възползва от сегашните законови възможности – да вземе паметника за безвъзмездно ползване за срок, не по-дълъг от 10 години.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че синът му е невинен в скандала с имейлите, които Тръмп-джуниър сам пусна в социалните мрежи и които показват уговорки между него и адвокат на Кремъл за среща между двамата с цел споделяне на компрометираща информация. Същевременно руският олигарх Емин Агларов, който е поискал срещата и е съдействал за изпълнението ѝ, заяви, че не знае нищо за такава среща и според него тя е измислена. Агларов заяви, че не познава Роб Голдстоун, въпреки че последният множество пъти е посещавал негови участия, промотирал е музиката му, а двамата дори имат снимки в социалната мрежа Инстаграм.

От Европейския съюз заявиха, че преговорите за Брекзит може да бъдат сериозно разклатени от ескалиращ спор за плащания в отговор на думите на Борис Джонсън, който заяви, че европейските лидери ще останат с пръст в уста, ако очакват Великобритания да плати напускането си от блока. „Не виждам никой с пръст в уста, само часовник, отброяващ минутите“, каза преговарящият на ЕС Мишел Барние на пресконференция в белгийската столица, където следващия понеделник се очаква да започнат нови разговори. Очаква се разходите на Великобритания по напускането на съюза да достигнат до близо 100 милиарда евро.

В Бюлетина е цитирана информация от „Дневник“ и The Guardian

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.