SHARE

Централната избирателна комисия започна да приема документите за регистрация на партиите за президентските избори. Крайният срок за регистрация на партиите и коалициите е 21 септември, а на инициативните комитети – 26 септември. От ГЕРБ спазиха традицията и се регистрираха първи за предстоящия вот. Въпреки това все още никой не знае кой ще бъде техният кандидат, а зам.-председателят на партията Цетанов каза само, че той бил „достатъчно известен“. Засега са ясни кандидатите на БСП – Румен Радев и Иляна Йотова, Реформаторски блок – Трайчо Трайков и Съби Събев, а „Движение 21“ издигат Татяна Дончева и Минчо Спасов, те са подкрепени и от НДСВ.

Не е ясно дали правителството ще замени кандидатурата на Ирина Бокова за шеф на ООН с тази на Кристалина Георгиева. В интервю днес вътрешният министър Румяна Бъчварова нарече представянето на Бокова „неубедително“, а Цветан Цветанов каза, че решението трябва да бъде взето от Министерския съвет. Меглена Кунева съобщи, че кандидатурата на Кристалина Георгиева не е обсъждана в правителстото и не било сериозно да обсъжда публикации в пресата. Относно друга „публикация в пресата“, а именно интервюто на Цветан Василев, в което обвинява Пеевски и Борисов в зависимост и корупция, отношение взе министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Тя заяви, че не вярва на Цветан Василев и не можела да каже дали прокуратурата трябва да се самосезира след думите на банкера.

Късно в петък областният управител на София Веселин Пенев подаде оставка заради скандала с продажбата на терена на „царските конюшни“, а днес даде разяснение по казуса. Според него инвеститорът няма свободата да прави каквото пожелае с терена. Пенев заяви още, че „натиск от Бойко Борисов за моята оставка не е имало. Имаше разговор с премиера и аз реших да се съобразя със сериозния обществен интрес към казуса и като морален да се оттегля, докато се изясни всичко по процедурата“.

Медиците от „Пирогов“ протестираха спонтанно, след като за пореден път техни колеги станаха жертва на нападение от пациент в нетрезво състояние. Пострадали са медицинска сестра и дежурен лекар. Те настояват за адекватна реакция, строги наказания за извършителите на подобни деяния и засилване на охраната в лечебното заведение. След нападението мъжът е задържан, но по-късно е освободен заради здравословното си състояние.

След като вчера кандидатът за президент на Демократическата партия Хилъри Клинтън се почувства зле по време на възпоменателна служба за годишнината от атентата на 11 септември, днес тя отмени пътуване до Калифорния в рамките на предизборната си кампания, тъй като е диагностицирана с пневмония, това съобщават от предизборния щаб на демократите. Лекарят на Клинтън – д-р Лиза Бардак – обясни, че в петък кандидатът за президент е била диагностицирана с пневмония и са й изписани антибиотици, но в неделя й е станало лошо от жегата.

Стотици хиляди каталунци излязоха по улиците на Барселона и други градове от областта, за да демонстрират желанието си за незаисимост. Председателят на каталунското правителство Карлес Пучдемон призова за подкрепа за „превръщането на Каталуня в независима държава“. Много от събралите се носеха „естелада” – неофициалното знаме на каталунските земи. Испанското правителство многократно блокира опитите за референдум за отделяне на автономната област. Председателят на каталунското правителство Карлес Пучдемон призова за подкрепа за „превръщането на Каталуня в независима държава“.

Вътрешният министър на Австрия Волфганг Соботка съобщи, че отлага насрочените за 2 октомври избори. Дотам се стигна, след като вътрешното министерство на страната откри проблеми в бюлетините, предназначени за пускане по пощата. На изборите през май независимият кандидат Александър ван дер Белен, някога лидер на „Зелените“, победи представителя на крайната десница Норберт Хофер. Решаващи се оказаха именно гласовете, пуснати по пощата.