SHARE

Българското правителство ще подпише меморандум за развитието на мултимодален коридор Солун – Кавала – Александруполис – Бургас – Варна – Русе  в Солун. 

Документът регламентира подготвителните работи и съвместното управление на коридора от България и Гърция и предвижда свързването на река Дунав, Черно и Егейско море със скоростен железопътен коридор, както и развитие на пристанищата, които са част от основната ТЕН-Т мрежа.

Включено е изграждането на двойна електрифицирана жп линия с внедрена ERTMS система за управление на железопътния трафик.

Министър-председателят Бойко Борисов е в Солун, разговаря с премиера на Гърция Алексис Ципрас и сръбския президент Александър Вучич.

Главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира незабавно за твърденията на Веселин Марешки, че повдигнатите му същия ден обвинения са форма на изнудване, което цели да съсипе бизнеса му с горива. Преди това бизнесменът и лидер на „Воля“ бе обвинен за изнудване на собственици на седем аптеки. Марешки реагира остро и каза, че преди да получи обвиненията, „ми беше поставено като много тежко условие да прекратим до края на май бизнеса с горива“.

Решението на Цацаров означава, че прокуратурата отново ще трябва да разследва себе си – този път като изпълнител на волята на икономически и политически лица, както ги описва Марешки.

Народното събрание одобри полицаите без униформи да получат 29 млн. лв. обезщетения. С това полицаите, които между 2011 и 2015 г. не са получили полагащите им се по закон униформи, ще бъдат обезщетени в паричната им равностойност.

Цялото доставено в Крим оборудване за изгражда на местна електроцентрала, вкл. и газовите турбини, е произведено в Русия, твърди говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

По-рано тази седмица германската енергийна компания „Сименс“ обяви, че две турбини нейно производство противно на желанието й без знанието й са били преместени в анексирания от Русия полуостров. Вчера бе съобщено, че „Сименс“ е завел съдебно дело срещу ръководството на руската компания „Технопромекспорт“ да върне турбините на първоначално предвиденото място в селището Таман в Краснодарския край, чиято територия не е обект на санкции.

Петимата подсъдими по делото за убийството на руския политик Борис Немцов, признати миналия месец за виновни, бяха осъдени на различни срокове затвор от 11 до 20 години при строг режим, но поръчителят на убийството остава неизвестен (смятан от мнозина за руския президент Путин).

Военният съдия Юрий Житников огласи, че прекият извършител на убийството Заур Дадаев ще лежи 20 години и ще заплати 100 хиляди рубли глоба. Четиримата му съучастници – Анзор Губашев, Шадид Губашев, Тамерлан Ескерханов и Хамзат Бахаев, бяха осъдени на съответно 19, 16, 14 и 11 години лишаване от свобода и глоби по 100 хиляди рубли.

Защитата на подсъдимите обяви, че присъдите ще бъдат обжалвани.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от Mediapool и BBC. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.