SHARE

Теодор Ушев спечели награда за най-добра късометражна анимация на Канадските филмови награди за „Сляпата Вайша“. Филмът е съвместна френско-канадска продукция с участието на телевизия АРТЕ и филмовия борд на Канада, като Ушев взе наградата заедно с продуцента на филма Марк Бертран. „Сляпата Вайша“ бе и сред номинираните за „Оскар“ тази година и спечели други 17 международни награди.

Анимацията е по едноименния разказ на Георги Господинов за момиче, орисано да вижда с едното око в миналото, а с другото – в бъдещето.

За създаването на осемминутния късометражен филм Ушев е използвал много мотиви от романски стил, през религиозни творби до линогравюри. “Рисувам всеки кадър сам с помощта на компютъра ми”, заявява аниматорът в интервю за Montreal Gazette. “Не като един от големите холивудски филми, където стотици и стотици хора работят върху един филм. Само аз. И бе направен за рекордно време – около шест месеца.”

Ушев е изобразил между 12 000 и 13 000 хиляди рисунки за филма. “Без компютъра би ми отнело цял живот, за да завърша филма.”

За последните 15 години Ушев живее в Канада, но продължава да има отношение по събитията в България и да се притеснява от „войнстващата простащина“ в страната.

Газпром” пое ангажимент да се съобрази с регулациите на Европейския съюз и да въведе конкурентно ценообразуване за страните от Източна Европа, съобщи еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер. Съгласието на “Газпром” идва след петгодишно антитръстово разследване на компанията.

Руският гигант беше обвинен, че предлага твърде високи цени и ограничава достъпа на конкуренти. Чрез съгласието си да въведе промени „Газпром“ избягва налагането на големи глоби от ЕС.

Вестагер съобщи още, че проектът „Северен поток 2”, засягащ осигуряването на Германия с руски газ, е в противоречие с интересите на ЕС, тъй като пречи на усилията на комисията да диверсифицира енергийния пазар, намалявайки зависимостта от руски газ. Междувременно германският държавен регулатор премахна още една пречка пред „Северен поток 2”, постановявайки, че проектът представлява разширение на „Северен поток”, който е изграден, преди да влязат в сила новите енергийни правила и следователно те не се отнасят до него.

Шотландското правителство ще поиска разрешение за провеждане на нов референдум за независимост от Великобритания, съобщи първият министър на страната Никола Стърджън. Тя смята, че референдумът трябва да се проведе не по-късно от пролетта на 2019 г., когато условията около Брекзит вече ще са известни, но няма да е „твърде късно”. Стърджън заяви, че шотландците трябва да имат право на избор между „твърд Брекзит” и напускане на Обединеното кралство.

Франция зае страната на Нидерландия в спора между нея и Турция. Въпреки че Франция разреши провеждането на митинги от турски министри на територията си, а впоследствие се опитваше да охлади спора между Нидерландия и Турция, днес външният министър Жан-Марк Еро защити позицията на съседката си. „Неприемливо е да се споменават нацизмът и фашизмът“, заяви той и призова за прекратяване на дипломатическия конфликт. Еро добави, че Турция трябва да уважава Европейската конвенция за правата на човека.

Европейският съд по правата на човека постанови, че европейските държави имат право да отнемат гражданството на заподозрени в тероризъм престъпници, докато те са в чужбина, за да предотвратят възможността им за връщане в страната. Решението беше окончателно и единодушно. Делото е било заведено срещу Великобритания от суданец с двойно гражданство с инициали К2, заподозрян в терористична дейност в Сомалия, вследствие на което през 2010 г. правителството отнема британското му гражданство.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от „Дневник“, „Медиапул“ и BBC. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.